Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ξανά ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας σε συνάντηση στη Σμύρνη, επανέλαβε πως για το Κυπριακό χρειάζεται συμφωνία με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν η τουρκοκυπριακή πλευρά να δεχτεί την ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μόνος της στόχος είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα, για να καταλήξει ότι η Κύπρος πρέπει να μεταβιβαστεί στο οθωμανικό κράτος ή στον διάδοχό του, την Τουρκική Δημοκρατία. Ανέφερε ακόμα ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια», όπως και ότι «αν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί».
Αυτά ενώ μπροστά στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξετάζονται περιθώρια για συνάντηση του γγ του Οργανισμού με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Τατάρ - οι οποίοι ούτως ή άλλως θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ΓΣ - για να ξαναζεσταθούν οι διεργασίες γύρω από τα διχοτομικά σχέδια.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή 10/9 ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης παρακολούθησε μαζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων Κύπρου - ΗΠΑ. «Η Κύπρος και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο στρατηγικό καράβι. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε ασύμμετρες απειλές και αναδυόμενες κρίσεις», δήλωσε ο Πετρίδης.