Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αποχαιρετά την συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ

Σε ανακοίνωση για τον θάνατο της συντρόφισσας Τέρψης Κολοζώφ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ, που "έφυγε" σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Τέρψη, κόρη σκληρά κυνηγημένων κομμουνιστών αγωνιστών και αδελφή του - επί σειρά ετών μέλους της ΚΕ και του ΠΓ - Ορέστη Κολοζώφ, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκλήρωσε το σχολείο στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε στο Centro Sperimentale di Cinematografia στη Ρώμη, όπου και εργάστηκε στον κινηματογράφο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε, ως βοηθός σκηνοθέτη, με τον Νίκο Κούνδουρο στη σπουδαία ταινία "Οι παράνομοι", ενώ ακόμα την ίδια περίοδο γύρισε την ταινία "Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα", συμμετέχοντας σε αυτήν ως ηθοποιός, σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη.

Με την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών η συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ εγκαταστάθηκε εκ νέου στην Ιταλία. Εκεί, το 1970, οργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Premio Roma, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας στα τρία μεγαλύτερα θέατρα της Ρώμης (Σιστίνα, Παριόλι, Ελιζέο).

Στην Ελλάδα ξαναήρθε το 1980, βοήθησε σημαντικά, με τις γνώσεις, το ταλέντο και τη δουλειά της, την Τηλεόραση του "902", αλλά και την παραγωγή προεκλογικών σποτ του Κόμματος και συμμετείχε στις δραστηριότητες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Ακόμη γύρισε ντοκιμαντέρ, ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση. Σε δική της μετάφραση κυκλοφόρησε στα Ιταλικά το βιβλίο του Ζήση Σκάρου "Αστοί και εργάτες". Ασχολήθηκε επίσης και με την ποίηση, κερδίζοντας τον έπαινο ποίησης Citta di Roma.

Η συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ, μέλος του Κόμματος στην ΚΟΒ Κυψέλης ως το τέλος της ζωής της, υπήρξε μια σεμνή αγωνίστρια του Κόμματος, μια δημιουργική και στρατευμένη καλλιτέχνις. Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ