Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα

Ακόμα ένα «τίμημα» για τη λαϊκή οικογένεια από την καπιταλιστική ανάπτυξη

Περαιτέρω αναρρίχηση κατέγραψε τον μήνα Αύγουστο ο επίσημος πληθωρισμός, ενώ οι μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

Η εκτίναξη της ακρίβειας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,9% τον Αύγουστο (από 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας (διατροφή, στέγαση κ.ά.).

Ειδικότερα, οι ανατιμήσεις τον φετινό Αύγουστο προήλθαν κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

  • 3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), αρνί και κατσίκι (12,2%), πουλερικά (4,5%), νωπά ψάρια (8%), τυριά (3,4%), ελαιόλαδο (7,1%), άλλα βρώσιμα έλαια (17,6%), νωπά φρούτα (4,2%), νωπά λαχανικά (21,5%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στην ομάδα «Στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο, με εκτίναξη +91%, ηλεκτρισμό (0,8%) και πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), που βέβαια θα κάνει την εμφάνισή της στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών από τα μέσα Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης.
  • 6,7% στην ομάδα «Μεταφορές», κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (17,4%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (9%).
Κοροϊδία στο τετράγωνο η καπιταλιστική «ανάπτυξη για όλους»

Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις, σε συνδυασμό και με τα βάρη της φοροληστείας, που μέχρι τέλη του χρόνου φτάνουν τα 25 δισ., και τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν αυτές τις μέρες σε λαϊκά σπίτια, αυξημένοι ακόμα και κατά 50%, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης», τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα από παντού.

Η ακρίβεια αποτελεί ένα ακόμα «τίμημα» που πληρώνει ο λαός στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας: Οπως ομολογεί και η κυβέρνηση, καθοριστική συμβολή στην αύξηση των τιμών έχουν τα κρατικά πακέτα με τα οποία ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις στην «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία.

Αποκαλύπτονται έτσι για άλλη μια φορά και τα παραμύθια ότι τα λαϊκά στρώματα «έχουν λαμβάνειν» από την καπιταλιστική ανάπτυξη, για τους ρυθμούς της οποίας η κυβέρνηση πανηγύριζε ξανά μέσα στη βδομάδα, με αφορμή τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους, μετά την περσινή πολύ μεγάλη καθίζηση.

Κι όμως: Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, προσπαθεί προκλητικά να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες περί μέτρων - «ανάσας» στα λαϊκά στρώματα.

Ως τέτοια παρουσιάζει έναν συνδυασμό από καραμπινάτα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου τα οποία θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι (π.χ. μείωση εισφορών), ορισμένες ελάχιστες φοροαπαλλαγές, τις οποίες θα παίρνει πολλαπλά από την άλλη τσέπη με «πράσινα» και άλλα χαράτσια, και ορισμένες «αναπροσαρμογές» στο επίδομα θέρμανσης και στο λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος - που όλες οι κυβερνήσεις έχουν πετσοκόψει - οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν θα φτάνουν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τις απώλειες.

Την ίδια ώρα, μόνο ως πρόκληση για τον λαό ακούγεται και το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το λαϊκό εισόδημα, καθώς στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης και σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων φρόντισε να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, αφήνοντας μεταξύ άλλων ως «παρακαταθήκη» με τον ν. 4389/2016 την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (24% από 23%), ανατιμήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, επιβολή - για πρώτη φορά - ειδικού φόρου στον καφέ, κατάργηση χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κ.ά.

Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Η μάζα των φόρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση αποτελεί έτσι κι αλλιώς βασικό πυλώνα στην πορεία της ομαλής εφαρμογής των κρατικών προϋπολογισμών, και, βέβαια, παρά την όποια κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης και στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ο σκληρός πυρήνας αυτής της πολιτικής θα παραμείνει αλώβητος, με γνώμονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα «τρέχουν» και μια σειρά φόρων στο λαϊκό εισόδημα, και μάλιστα σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια, με τον λαό να πληρώνει σταθερά πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πήρε παράταση για τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος έχει διορία μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη και η καταβολή της τρίτης δόσης μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Δηλαδή, για όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση κατά το τελευταίο διάστημα, η καταβολή μέχρι και για τρεις δόσεις τυχόν πρόσθετων φόρων εισοδήματος θα διενεργηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Μέσα στον Σεπτέμβρη εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που προβλέπεται να εξοφληθεί σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη του 2022.

Τον Δεκέμβρη προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2022, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, προς τα τέλη Γενάρη του 2022 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα χρέη ή τους φόρους που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, με το «μπουγιουρντί» να προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης πολλών δισ.

Την ίδια στιγμή, το «κουστούμι» έχει ραφτεί για τον λαό και για τα πολλά επόμενα χρόνια, με τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα, τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που θα περνάνε για τις εκταμιεύσεις των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και ενώ η σημερινή «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής, που γίνεται για να στηριχθεί απλόχερα το κεφάλαιο, θα πληρωθεί στην αμέσως επόμενη στροφή με «σφίξιμο», με νέες περικοπές και δημοσιονομικά μέτρα, για να συγκρατηθούν τα κρατικά χρέη και ελλείμματα.

Σε πλήρη εξέλιξη άλλωστε βρίσκονται και τα σχετικά παζάρια γύρω από το ζήτημα του κατάλληλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, όπως αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Γιούρογκρπουπ και του Εκοφίν την περασμένη βδομάδα.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της προετοιμάζει τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης που ξεκίνησε με φόντο την πρόσφατη κρίση, αλλά και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ