Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, που στέλνει σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα και στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών, τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, «εντός των προσεχών ημερών» ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Κατά πληροφορίες, μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία (κατόπιν αιτήματος της τελευταίας και έγκρισης του ΚΥΣΕΑ), μεταβαίνει εκεί - σε περιοχή κοντά στο Ριάντ - κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις. Κατά τις ίδιες πηγές, σαν «τυράκι» η συμφωνία προβλέπει σταδιακή αναβάθμιση από τους Αραβες του συστήματος στη διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των «Patriot», με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των ρωσικών «S-400».

Θυμίζουμε, προηγήθηκε τον περασμένο Απρίλη η επίσκεψη στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας η οποία αναβάθμιζε τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία».

Το πρώτο βήμα σε υλοποίησή της έγινε τον περασμένο Μάρτη, όταν έξι σαουδαραβικά «F-15» μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, για την κοινή άσκηση «Μάτι του γερακιού Ι». Τον Μάη η Αθήνα και η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσαν με τη συμμετοχή τεσσάρων «F-16» στην άσκηση «Falcon Eye II» που διοργάνωσε στη Σαουδική Αραβία η RSAF. Η άσκηση επισφραγίστηκε από την επίσκεψη εκεί του ίδιου του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου, ο οποίος, πανηγυρίζοντας χτες για την αποστολή των «Patriot», έγραψε σε ανάρτησή του: «Ετοιμες για μία ακόμα Αποστολή! Επί, Προ & Πέραν των Επάλξεων!», προδίδοντας την πρεμούρα τους για αποστολές όπου Γης για τα συμφέροντα γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνεται έτσι πόση σχέση έχουν οι «διαβεβαιώσεις» περί «ασφάλειας και σταθερότητας» που εξασφαλίζουν οι «συμμαχίες» και τα «σχήματα» συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με χώρες του Κόλπου, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των ευρωατλαντικών δυνάμεων συνολικά στην περιοχή, με το βλέμμα σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν και τους συμμάχους τους.

Η κυβέρνηση βάζει κυριολεκτικά «στο στόμα του λύκου» τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και συνολικά τον λαό, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ανεβάζουν ταχύτητες για τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ανεβάζουν ταχύτητες για την εκ νέου τροποποίηση της Συμφωνίας για τις Βάσεις, διευρύνοντας παραπέρα το «στρατιωτικό αποτύπωμα» των ΗΠΑ στη χώρα.

Πιθανολογείται πλέον ότι το νέο κείμενο θα υπογραφεί με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη, όπως προγραμματίζεται.

Θυμίζουμε, η «ανανέωση» της Συμφωνίας έγινε τον Οκτώβρη του 2019, με βάση και την πολύτιμη «προεργασία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα, την «αξιοποίηση» υποδομών όπως της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, της βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και βέβαια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δύο - σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο - είναι τα βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία, που αναμένεται να έχει 5ετή διάρκεια: Το πρώτο αφορά επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να επιλεγεί τελικά ένας συνδυασμός.

Εξάλλου, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει σειρά από συζητήσεις και συνεννοήσεις σχετικά με νέες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν στρατιωτική παρουσία (όπως Σκύρος, Καβάλα ή Ξάνθη), μεταξύ άλλων και με περιοδική ανάπτυξη δυνάμεων και συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειωτέον ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση, εστίαζε στη σημασία της επέκτασης και εμβάθυνσης της MDCA, αποδίδοντας τα εύσημα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά σε Μητσοτάκη και Τσίπρα επειδή και οι δύο στηρίζουν τη «στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org