Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυναμώνουμε τη δράση μας για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης από σήμερα

Ο συντονισμός της δράσης των σωματείων, η οργάνωση της πάλης ενάντια στους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η διεκδίκηση δουλειάς και ζωής με σύγχρονα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο κύμα ακρίβειας και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ, την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ., για την προστασία της υγείας του λαού, στηρίζοντας την κινητοποίηση των υγειονομικών σήμερα, στις 12 μ., στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και για τα ζητήματα της Παιδείας, στηρίζοντας την κινητοποίηση που θα γίνει αύριο στη 1.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οργανώνοντας κοινές δράσεις με την Ενωση Γονέων, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών για τα προβλήματα της σχολικής στέγης και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στη σύσκεψη έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων, στις οποίες μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και ευθύνης του κάθε σωματείου, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης το επόμενο διάστημα. Οπως αναδείχθηκε από τις περισσότερες τοποθετήσεις, είναι κομβικό στοιχείο να έχουν τα σωματεία σταθερή δράση, αξιοποιώντας το κάθε πρόβλημα, τις διαθέσεις που αναπτύσσονται και παράλληλα να υπάρχει έγνοια ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις μάχες, να συσπειρώνονται στα σωματεία, αντιπαλεύοντας με καλύτερους όρους τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας. Στην κατεύθυνση αυτή τονίστηκε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η συζήτηση για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας την πείρα του κάθε κλάδου.

Ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις του καλοκαιριού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε πως πρέπει να αποτελέσουν αιχμές της δράσης μας, βασικές πλευρές της συζήτησης στα σωματεία μας, στην προσπάθεια να δυναμώσει η συλλογική και οργανωμένη πάλη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, ώστε να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μπουν δυνάμεις στη μάχη, να δώσουν τέτοια κατεύθυνση και προσανατολισμό συνδικαλιστικοί φορείς, μεγάλα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, δεκάδες συνδικαλιστές. Αξιοποιώντας την πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, θέτουμε όλα τα παραπάνω για συζήτηση, ώστε να τα επεξεργαστούμε καλύτερα και γενικά και κατά κλάδο και κατά χώρο δουλειάς και κατά επιχείρηση. Σκοπός μας είναι να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων. Να διαμορφώσουμε σχέδιο για πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, να γίνουν συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις συνδικάτων. Να ακουστούν γνώμες, να εμπλουτιστεί όλος αυτός ο προβληματισμός, να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα για την ανατροπή του νόμου. Ουσιαστικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος της οργάνωσης των εργαζομένων, η ενίσχυση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα με επίκεντρο τον χώρο δουλειάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η πρώτη μέρα με ρεκόρ συμμετοχής από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις(2022-06-17 00:00:00.0)
Οι εδαφικές ΚΟΒ στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας(2015-10-30 00:00:00.0)
Ανταπόκριση από τις μετεκλογικές συσκέψεις(2015-10-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωση της ΟΕΚΙΔΕ για τη μάχη των Συμβάσεων(2014-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ