Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκδικητικών απολύσεων αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο

Διαρκείς παρεμβάσεις από σωματεία για να ακυρωθούν οι απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση δίνει «σήμα» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει

Από την παρέμβαση στο «JUMBO»
Από την παρέμβαση στο «JUMBO»
Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη για τα Εργασιακά και ήδη η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς ξεσαλώνει, όπως δείχνουν τα απανωτά περιστατικά απολύσεων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», δίνοντας το σήμα στην εργοδοσία ότι μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη να τσακίζει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα, με την οποία το Κόμμα ζητούσε να ακυρωθεί η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας, μια απόλυση που έγινε κατ' εφαρμογή του νέου αντεργατικού νόμου, με την εργοδοσία να επιχειρεί να ξεφορτωθεί τον συνδικαλιστή ο οποίος αναδείκνυε τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ετσι, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας αρκέστηκε να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη το ζήτημα, καθώς «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν όρια». Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα μη επαναπρόσληψης του εργαζόμενου ακόμα και αν κριθεί άκυρη η απόλυση.

Στο μεταξύ, την απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου και μέλους του σωματείου από την εταιρεία «JUMBO» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας να επιστρέψει ο εργαζόμενος στο πόστο του. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «με την επιστροφή του συναδέλφου από την καλοκαιρινή του άδεια, στο τέλος Αυγούστου, του επιδόθηκε έγγραφο από τον διευθυντή του καταστήματος που εργάζεται» και το οποίο αφορούσε την «αξιολόγησή» του, εγκαλώντας τον για «μειωμένη απόδοση την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021». Ακολούθησε, την περασμένη Δευτέρα, η απόλυσή του κατά την προσφιλή τακτική της εταιρείας να επικαλείται την «απόδοση» κάθε φορά που θέλει «να ξεφορτωθεί τις ενοχλητικές φωνές για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου». Ετσι, ο εργαζόμενος που βρέθηκε στο στόχαστρο «ενοχλούσε» την εργοδοσία με την πρωτοπόρα στάση του και τη συνδικαλιστική δράση του.

Ο Σύλλογος προχώρησε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης, σε παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας στα Πευκάκια, όπου δούλευε ο εργαζόμενος, ενώ σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες με αίτημα να ακυρωθεί η απόλυση. Υπενθυμίζει ότι οι απολύσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο για το προσωπικό της επιχείρησης, ενώ η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα απέλυσε εργαζόμενη «κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής της άδειας με εξώδικο στο σπίτι της».

«Το θράσος της εργοδοσίας κι έχοντας λυμένα τα χέρια της από τον τελευταίο νόμο - τερατούργημα του Χατζηδάκη είναι απύθμενο. Δεν θα της περάσει! Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω την απόλυση», τονίζει ο Σύλλογος. Καλεί τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και όλους τους εμποροϋπαλλήλους «να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στη σφοδρή επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, την αλληλεγγύη μας, να γίνουμε όλοι μέλη του σωματείου μας».

Σε ένα ακόμα κρούσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ξενοδοχοϋπάλληλος σε μεγάλο ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων απολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα επειδή διεκδίκησε να δουλεύει 8ωρο, να πληρώνεται τις υπερωρίες, ενώ αντέδρασε σε διάφορες ακόμα αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Μάλιστα, με φουσκωμένα τα πανιά της από τον νόμο Χατζηδάκη, και παρά το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε παράνομη την απόλυση και υποδεικνύει να επιστρέψει στη δουλειά, η εργοδοσία δεν επαναπροσλαμβάνει την εργαζόμενη. «Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο σε τέτοια περιστατικά, να γίνονται ακόμη πιο συχνά με τον νέο νόμο - έκτρωμα που κατάργησε ουσιαστικά το 8ωρο, νομοθέτησε τη 10ωρη δουλειά με μείωση αποδοχών, αύξησε τις υπερωρίες, κατάργησε ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων. Την απόλυση έχουν επίσης καταγγείλει το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Διανομέων και η παράταξη «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Χανίων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org