Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε επικίνδυνα ύψη ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας δείχνουν ότι στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2001 τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν 36,1% και τα στεγαστικά 34,8%

Με δανεικά και, για να ακριβολογούμε, με τη διόγκωση του δανεισμού τους στις τράπεζες, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας. Η ζοφερή κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην εντός ΟΝΕ εποχή, προκύπτει ανάγλυφα από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στο τέλος Νοέμβρη 2001 το ανεξόφλητο υπόλοιπο:

  • Των καταναλωτικών δανείων έφτασαν σε 7,5 δισ. ευρώ από 5,51 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2000. Ο ρυθμός αύξησης που προκύπτει για το δωδεκάμηνο ανέρχεται σε 36,1%.
  • Των στεγαστικών δάνειων έφτασαν σε 15,2 δισ. ευρώ (από 11,27 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2000) και παρουσίασαν αύξηση 34,8%.
  • Το συνολικό ποσό, που χρωστάμε στις τράπεζες (από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) διαμορφώνεται σε 22,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 17,5% του ΑΕΠ, που παράχθηκε μέσα στο 2001.

Η συνεχώς διογκούμενη αύξηση στα υπόλοιπα των δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μελλοντικά εισοδήματα των εργαζόμενων, οφείλεται, τόσο στα νέα δάνεια, όσο και στη ληστρική πολιτική επιτοκίων που ακολουθούν οι τράπεζες.

Ταυτόχρονα, ο υπερδανεισμός και κυρίως οι τεράστιοι ρυθμοί αύξησης των δανείων εγκυμονούν κινδύνους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για το τραπεζικό κεφάλαιο. Η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας δεν πρόκειται να πάρει «διοικητικά μέτρα» για τον έλεγχο της πιστωτικής επέκτασης, αλλά έχει διαμηνύσει στους τραπεζίτες τους κινδύνους που συνεπάγεται η «αλόγιστη» χορήγηση δανείων. Ετσι, τα όποια μέτρα πάρει η Τράπεζα Ελλάδας (καθώς φοβάται ότι η δανεική ευημερία συμβάλλει στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού) αφορούν ελέγχους στις επισφάλειες των τραπεζών, στη λογιστική απεικόνιση των προβλέψεων και στην κεφαλαιακή επάρκειά τους.

  • Μείωση 1% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους τραπεζίτες, που δεν απέδωσαν εμπρόθεσμα τους φόρους και τα τέλη που εισέπραξαν για λογαριασμό του Δημοσίου (!) Ετσι, η συνολική οφειλή των τραπεζών για νόμιμους και εξ υπερημερίας τόκους πέφτει στο 11,25% ετησίως από 12,25% που ίσχυε μέχρι το Σεπτέμβρη και 11,75% για την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να επιβραβεύσει την παράνομη διακράτηση φορολογικών εσόδων από τις τράπεζες, καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων είναι πολύ υψηλότερα και επιβαρύνονται με πρόσθετα φέσια σε περίπτωση καθυστερημένης αποπληρωμής...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ