Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σπουδαία αφιερώματα στις εκδηλώσεις της Αθήνας

Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!» το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για άλλη μια χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα θα ξεδιπλωθεί στις τέσσερις μεγάλες σκηνές και όλους τους επιμέρους χώρους του Φεστιβάλ, με συναυλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και πλήθος δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μάς έχει συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια σε πολύ αξιόλογα αφιερώματα στις σκηνές του. Συνδυάζοντας τη μουσική με την αφήγηση, τα αφιερώματα του Φεστιβάλ φέρνουν σε επαφή τους νέους με το έργο μεγάλων μας δημιουργών ή με θεματικές καλλιτεχνικές δημιουργίες βγαλμένες από τα σπλάχνα του λαού και γίνονται πόλος έλξης για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα ξεχωρίζει τα αφιερώματα που ετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

«Πώς να σωπάσω»


Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη και αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου, με διαχρονικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής παράδοσης συνθετών όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης κ.ά., προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της πρόσφατης Ιστορίας. Στους στίχους των κομματιών περιγράφονται οι αγωνίες και οι αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Οπως ακούγεται και στην αρχή της παράστασης «σκοπός είναι να μην το βάλουμε κάτω (...) να τραγουδήσουμε την ομορφιά της ζωής, να τη θυμόμαστε, να μην την ξεχνάμε»...

Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Αδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

«Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, το Φεστιβάλ τιμά τον Αλκη Αλκαίο. Το ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό επιμελείται και παρουσιάζει για το φετινό Φεστιβάλ ο Μίλτος Πασχαλίδης, με ενορχηστρώσεις Θύμιου Παπαδόπουλου. Μέσα από τις συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, ο Αλκαίος άφησε πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.


Ως φοιτητής στη Νομική κατά τη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη, αντιμετώπισε συλλήψεις και βασανιστήρια. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ και είχε για χρόνια συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσίευσε και το πρώτο του ποίημα «Φλεβάρης 1848», ξεκινώντας κι επίσημα τη στιχουργική του σταδιοδρομία, όταν το ανακάλυψε και το μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Οπως γράφει ο Αλκαίος το 1981 στον «Ριζοσπάστη»: «Η τέχνη τότε μονάχα είναι πραγματικά προοδευτική, πρωτοπόρα και καινοτόμα, όταν γεννιέται και εξελίσσεται μέσα στην κοχλάζουσα χοάνη των καθολικών αιτημάτων των καιρών».

Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

«Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του συνθέτη Γιώργου Μητσάκη, ενός λαϊκού δημιουργού που μας πρόσφερε χιλιάδες τραγούδια, σε επιμέλεια Κίρκης Καραλή και ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο «δάσκαλος», όπως τον αποκαλούσαν καλλιτέχνες και κοινό, έγραφε ο ίδιος τους περισσότερους από τους στίχους των κομματιών του και συνεργάστηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιστών που πέρασαν από το λαϊκό πάλκο. «Γράφαμε για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου», έλεγε ο ίδιος. Και συνέχιζε: «Αυτά τραγουδούσα (...). Αυτόν τον κόσμο αντιπροσώπευα στα τραγούδια μου, πέντε χιλιάδες το σύνολο. Εκεί έπιανε το τραγούδι. Τον εφοπλιστή τι να τον συγκινήσει αυτό το είδος; Δε θα το καταλάβει, όσο σπουδαγμένος και να είναι...».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Καρακάση, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιωργής Τσουρής.

«Τραγουδώντας την Κομμούνα...»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στο Θεατράκι Πολιτισμού, στις 20.00, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη, όπου θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα σε τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα του Παρισιού, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν μετά τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας. Στο αφιέρωμα που ετοιμάζει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, θα ακουστούν η «Διεθνής» του Ευγένιου Ποτέ που έμελλε να γίνει ο ύμνος της παγκόσμιας εργατικής τάξης, η «Μασσαλιώτιδα της Κομμούνας», σε παραλλαγή του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, μέχρι και άλλα κομμάτια όπως «Κάτω από την κόκκινη σημαία», «Ο χορός των βομβών» κ.ά. όπου υμνείται η εξέγερση των Κομμουνάρων που ρίχνονται οργισμένοι κι άφοβοι στη μάχη «σαν λιοντάρια». Οπως αναφέρουν και οι στίχοι ενός ρεφρέν: «Εμπρός/ Κάτω από τις κόκκινες σημαίες/ Οι ορίζοντες σήμερα είναι όμορφοι»... τα τραγούδια της Κομμούνας ήταν ένα σάλπισμα δικαιοσύνης και ξεσηκωμού για όλους τους προλετάριους.

«Είμαστε πολλοί... είμαστε όλοι... βήματα σίγουρα στο μέλλον...»

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Τραγούδια επιλεγμένα από τις «Γειτονιές του κόσμου», που μάλιστα θα παρουσιαστούν από την πρώτη τους ερμηνεύτρια, Μ. Φαραντούρη, μετά από πολλά χρόνια σε συναυλία, κομμάτια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» κ.ά. σε ένα μοναδικό αφιέρωμα με την ενορχήστρωση - επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Είναι κομμάτια σταθμοί στη συνεργασία Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες του λαού μας, εμπνευσμένα από τη λαμπρή ιστορία της εργατικής τάξης στη χώρα μας.

Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Φαραντούρη.

«Εδώ στην άκρη του καιρού...»

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, σε καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ένας από τους παραγωγικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες, που καταπιάστηκε με ποίηση, πεζογραφία και θέατρο, αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Ζαμπέτας, ο Λεοντής, ο Λοΐζος κ.ά. Ο ίδιος είχε οργανωθεί στη διάρκεια της Κατοχής στο ΕΑΜ, ενώ βρέθηκε και εξόριστος στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο, γεμίζοντας εμπειρίες που αποτυπώνονται στα κείμενα και τους στίχους του.

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ