Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι υποδομές του ΕΜΠ να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια

Παρέμβαση του Συλλόγου για την «πρόταση επανάχρησης» του ιστορικού κτιρίου Γκίνη που βρίσκεται σε διαβούλευση

Πρόταση επανάχρησης του ιστορικού κτιρίου Γκίνη του Πολυτεχνείου ως Μορφωτικού - Τεχνολογικού - Πολιτιστικού Κέντρου του ΕΜΠ, έχει κατατεθεί σε διαβούλευση για την κοινότητα του ΕΜΠ κάτω από το γενικό σύνθημα «Το ΕΜΠ επιστρέφει στην ιστορική του έδρα και συγχρόνως ανοίγεται στην πόλη».

Το κτίριο Γκίνη είναι τμήμα του ιστορικού συγκροτήματος του ιδρύματος στην Πατησίων, με όψη στην οδό Στουρνάρη. Στέγασε για πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και πήρε το όνομα του καθηγητή και διευθυντή της, Αγγελου Γκίνη, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης την επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους».

Το κτίριο Γκίνη έχει 5 αμφιθέατρα των 250 θέσεων, πολλές μεγάλες αίθουσες και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο, όμως μετά τη μεταφορά πολλών σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε.


Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί τώρα για την αξιοποίηση του κτιρίου, προτείνονται η ίδρυση και η στέγαση εκεί ενός «κόμβου ερευνών για τη στρατηγική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στις επιστήμες του μηχανικού σε θέματα υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο "τεχνών και επιστημών" και ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Στο «πνεύμα» της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος

Με αφορμή τα παραπάνω, παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο Πολυτεχνείο για την πρόταση ανάπλασης του κτιρίου Γκίνη κάνει με σχετική απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής.

Στην απόφασή τους οι φοιτητές εκφράζουν προβληματισμό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς μόνο μετά από κινητοποίησή τους κατάφεραν να έχουν ενημέρωση για το ζήτημα, ενώ παράλληλα προσθέτουν:

«Μέχρι στιγμής από την παρουσίαση του έργου στις ΓΣ των τμημάτων του ΕΜΠ δεν υπήρξε καμιά διαβεβαίωση ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών, με ανακαίνιση του κτιρίου και πρόβλεψη νέων υποδομών, όπως καινούργιων μεγάλων αιθουσών διαλέξεων και παρουσιάσεων, προκειμένου να καλυφθούν και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σχολές του ΕΜΠ. Ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις ότι "δεν χρειάζονται καινούργια αμφιθέατρα οι φοιτητές, αφού δεν υπάρχει ανάγκη", από τον κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Ενώ πολλά ερωτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων έμειναν αναπάντητα, όπως για τη χρηματοδότηση των έργων, τη δωρεάν αξιοποίηση των εγκαταστάσεων κ.ά.

Είναι απαράδεκτο και ενώ η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει 2 χρονιά κλειστή για τους φοιτητές, να μη σχεδιάζεται από την Πρυτανεία και το Τμήμα η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χώρων για τη διά ζώσης διδασκαλία των φοιτητών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μάλιστα, το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της σχολής (ΜΑΧ) με χωρητικότητα 500 ατόμων, παραμένει εδώ και δύο χρόνια κλειστό διότι δεν έχει εξαερισμό! Το μεγαλύτερο σε χρήση αυτή τη στιγμή αμφιθέατρο χωράει 100 άτομα, με τα μαθήματα να έχουν πάνω από 200 εγγεγραμμένους. Αυτά είναι ζητήματα κτιριακής υποδομής που μας διαβεβαίωνε η Πρυτανεία του ΕΜΠ ότι θα λυθούν με τη χρήση του κτιρίου Γκίνη "αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση" από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται "εν κρυπτώ" σημαντικές δομικές παρεμβάσεις για αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτιρίου χωρίς καμία ενημέρωση, γνώση και δυνατότητα γνώμης και τοποθέτησης των φοιτητών και διδασκόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, αλλά και συνολικά του ΕΜΠ, των εργαζομένων στον χώρο, χωρίς καν να έχει προηγηθεί δημόσια παρουσίαση για την έγκριση κάποιας μελέτης κ.λπ.

Με τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 80% και την πανδημία να γιγαντώνει τις ανάγκες για μεγαλύτερες αίθουσες, ανακαίνιση κτιρίων, πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, προκειμένου να μπορούμε να σπουδάσουμε απρόσκοπτα και να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατό στις σχολές με ασφάλεια. Αντίθετα, ο εμπαιγμός τους δεν έχει όρια! Δίνει 30 εκατ. για να προσλάβει σώματα ασφαλείας της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας.

Στον αντίποδα, χρηματοδοτούν με 25.000.000 ευρώ τη μετατροπή σε συνεδριακό κέντρο του κτιρίου "Γκίνη", που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό που έχει το αστικό κράτος, και η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας! Από την παρουσίαση καταλαβαίνουμε πως η μετατροπή του κτιρίου "Γκίνη" σε συνεδριακό κέντρο, με roof garden, εστιατόρια και καφετέριες, δεν κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών μας αλλά αντίθετα εντάσσεται στην προσπάθεια για επιχειρηματική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου.

Συνδέεται επίσης με το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση του "Μεγάλου Περιπάτου" με παρεμβάσεις στην οδό Πατησίων, από την Ομόνοια έως την πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον Αρεως), για την ενοποίηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα σχέδια είναι η υπόγεια επέκταση του Μουσείου κάτω από την αυλή του και την οδό Πατησίων, η ενοποίησή του με το κτίριο του "Ακροπόλ", ενώ συζητείται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην οδό Τοσίτσα.

Με άλλα λόγια, το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων σιωπηλά αλλάζει χρήση, γίνεται μια "στάση" στον "Μεγάλο Περίπατο" του κεφαλαίου στο κέντρο της Αθήνας. Μετατρέπεται σε έναν "πολυχώρο" - συμπλήρωμα του Μουσείου, με το επόμενο βήμα να είναι η έξωση των φοιτητών απ' το συγκρότημα».

Η ΓΣ του Τμήματος Αρχιτεκτονικής θα συνεδριάσει εκ νέου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι φοιτητές ζητούν να αξιοποιηθεί το κτίριο για τις ανάγκες τους, να συντηρηθούν και να παραδοθούν τα μεγάλα αμφιθέατρα για τις ανάγκες των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής και του υπόλοιπου ΕΜΠ, να αυξηθεί η χρηματοδότηση κ.λπ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διακρίσεις φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος

Συγχαρητήρια από την ΟΒ Μαθηματικού της ΚΝΕ

Τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η πενταμελής ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στον 28ο Μαθηματικό Φοιτητικό Διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 3 και 4 Αυγούστου. Αναλυτικά διακρίθηκαν οι: Δημήτρης Χρυσοβαλάντης Μελάς, Ιάσονας Κυπριανός Προδρομίδης, Μηνάς Μαργαρίτης, Σωτήρης Αρμενιάκος (χρυσά μετάλλια) και Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (αργυρό μετάλλιο).

Η ομάδα κατέλαβε τη 10η θέση ανάμεσα στις 113 ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ.

Ο παραπάνω διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές και οργανώνεται από το University College London. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε από απόσταση, διαδικτυακά, και σε αυτόν πήραν μέρος 590 φοιτητές σε 113 ομάδες από 49 χώρες.

Είχε προηγηθεί φέτος άλλη μια διάκριση για τους φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος Μηνά Μαργαρίτη (χρυσό μετάλλιο), Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και Κωνσταντίνο Τσίρκα (χάλκινα μετάλλια), στον διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών SEEMOUS 2021 που έγινε στον Αγρό της Κύπρου από 19 έως 24 Ιούλη και αφορούσε πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Πολλά συγχαρητήρια στους φοιτητές του Τμήματος για τη μεγάλη επιτυχία τους στον 28ο Μαθηματικό Φοιτητικό Διαγωνισμό IMC δίνει με ανακοίνωσή της η ΟΒ Μαθηματικού της ΚΝΕ, σημειώνοντας: «Η επιτυχία αυτή είναι διπλά αξιέπαινη, καθώς η προετοιμασία αλλά και η ίδια η διεξαγωγή του διαγωνισμού έγινε στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των κλειστών σχολών. Παρά τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και τις δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται, κατάφεραν μια σημαντική διάκριση. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον!

Η διάκριση αυτή μπορεί να παραδειγματίσει, να εμπνεύσει καθέναν από εμάς που αγαπά τη γνώση και την επιστήμη του, ώστε ο ατομικός αγώνας που δίνει ο καθένας μας να συναντηθεί με τη συλλογική διεκδίκηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση ώστε να επιστρέψουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αναπτυχθεί η επιστήμη προς όφελος των λαϊκών αναγκών».

Τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει να παλέψει κάθε νέος για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας!

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα

Στην Καλλιράχη
Στην Καλλιράχη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο, την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Καλλιράχης και την Παρασκευή στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια.

Οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της νεολαίας και των κατοίκων καθώς ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να συζητήσουν την πρόταση του Κόμματος με τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, σε μια περίοδο που η πάλη για την επιβίωση, το εισόδημα, ακόμα και για το ίδιο το περιβάλλον είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Οργάνωσης για αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην πλατεία Καλλιράχης μίλησε ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις και κάλεσε τους νέους, τον εργαζόμενο λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στον δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie Penie».

Πράξη αντίστασης και διεκδίκησης το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στα Λιμενάρια
Στα Λιμενάρια
Οι εκδηλώσεις στο νησί ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, όπου μίλησε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

Στην ομιλία της η Βαγγελιώ Πλατανιά αναφέρθηκε στη συμβολή του λαού της περιοχής στους λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας και τόνισε πως η καρδιά του Φεστιβάλ της ΚΝΕ χτυπάει στη Θάσο όχι απλά συνεχίζοντας μια παράδοση αλλά αποτελώντας μια πράξη αντίστασης και διεκδίκησης, για όσα δεινά προκαλούν στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και η κυρίαρχη πολιτική, οι κυβερνήσεις, τόσο η τωρινή της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, «είναι μια πράξη αντίστασης ώστε να ενισχυθούν στο νησί οι υποδομές Υγείας, τα κενά των οποίων φάνηκαν πιο καθαρά την περίοδο της πανδημίας, από την οποία, όπως φαίνεται, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα. Ο σταθμός του Φεστιβάλ αποτελεί συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία με τη λογική κόστους - οφέλους, αφήνοντας υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας, να υπολειτουργεί με το 50% των οργανικών του θέσεων κενές, αναγκάζοντας πολλούς από τους κατοίκους, όπως π.χ. τους νεφροπαθείς του νησιού, να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" είναι ένα βήμα διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που συναρτά την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού με το μπούκωμα των πλοιοκτητών με χρήμα και επιδοτήσεις. Για να σταματήσει ο συνεχής εκβιασμός των κατοίκων παίζοντας ιδιαίτερα με την υγεία τους, όπως έγινε όταν τον Μάρτη, την ώρα που εξαπλωνόταν η πανδημία του κορονοϊού στο νησί, οι αχόρταγοι πλοιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού προχώρησαν στην προκλητική απόφαση να διακόψουν τη σύνδεση Πρίνου - Καβάλας, γιατί έληξε, όπως λέγανε, η επιδότηση που απλόχερα τους δίνει η κυβέρνηση.

Ολες οι δίκαιες διεκδικήσεις των λαϊκών ανθρώπων του νησιού βρίσκουν τη φωνή τους στο Φεστιβάλ. Προβάλλονται όλες οι ανάγκες, ιδιαίτερα της νεολαίας, για να σταματήσει η καταλήστευση του πλούτου της περιοχής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους να προχωρήσουν μαζί με το ΚΚΕ για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας.

Στη Ζαγορά

Προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα στη Ζαγορά Πηλίου. Στον χώρο του δημαρχείου, όπου έγινε η εκδήλωση, γινόταν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, με δεκάδες νέους να ανταποκρίνονται θετικά στην πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Κώστα Κουρελά, μέλους του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος στάθηκε στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, με τις εκατοντάδες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της πανδημίας, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αναμασά την καραμέλα της ατομικής ευθύνης αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κλείνοντας τόνισε πως «σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Πρόοδος είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες να αξιοποιηθούν υπέρ μας και όχι εναντίον μας, για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Υπάρχει η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, απαλλαγμένη από την ύπαρξη των παρασίτων - καπιταλιστών, με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού. Και τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει να παλέψει κάθε νέος γι' αυτήν!».

Ακολούθησε προβολή ταινίας και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Βόλο.

Σε όλες τις πόλεις

Το Φεστιβάλ στα τέλη Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβρη θα περάσει από όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αναλυτικά:

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάτρα, στις 17-18/9, στο Νότιο Πάρκο. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Λάρισα, στις 10-11/9, στην Κοίτη Πηνειού. Στις 10 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Αγρίνιο, στις 11/9, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Καλαμάτα, στις 10-11/9. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Καβάλα, στις 10-11/9. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Κοζάνη, στις 10-11/9. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Γιάννενα, στις 17-18/9, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Βόλος, στις 17-18/9. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ηράκλειο, στις 17-18/9, στο Παγκρήτιο Στάδιο (parking). Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Χανιά, στις 17-18/9, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Μυτιλήνη, στις 17-18/9. Στις 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Φεστιβάλ προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις:

Κεντρική Μακεδονία

Κατερίνη, στις 4/9, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ.

Βέροια, στις 4/9, θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ.

Γιαννιτσά, στις 10/9, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Σέρρες, στις 10/9, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Κιλκίς, στις 13/9, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Νάουσα, στις 10/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ.

Δυτική Ελλάδα

Πύργος, στις 4/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Ζάκυνθος, στις 4/9, θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ.

Κεφαλονιά, στις 4/9, θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ.

Ηπειρος

Αρτα, στις 3-4/9. Στις 4 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ.

Κέρκυρα, στις 11/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ.

Πρέβεζα, στις 10/9, θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λευκάδα, στις 21/8, θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ.

Θεσσαλία

Καρδίτσα, στις 10/9, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

Τρίκαλα, στις 3/9, θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ.

Στην Κρήτη

Ρέθυμνο, στις 19/9, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Αγιος Νικόλαος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ.

Πελοπόννησος

Σπάρτη, στις 3/9, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ.

Ναύπλιο, στις 28/8, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κόρινθος, στις 4/9, θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ.

Τρίπολη, στις 7/9, θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Κομοτηνή, στις 18/9, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

Αλεξανδρούπολη, στις 25/9, θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δράμα, στις 4/9, θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξάνθη, στις 24/9, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ.

Δυτική Μακεδονία

Πτολεμαΐδα, στις 4/9, θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ.

Φλώρινα, στις 8/9, θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

Καστοριά, στις 12/9, θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ.

Γρεβενά, στις 28/8, θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ.

Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Χαλκίδα, στις 17/9, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ.

Λιβαδειά, στις 18/9, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

Θήβα, στις 4/9, θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ.

Λαμία, στις 11/9, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ.

Νησιά του Αιγαίου

Ρόδος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Σάμος, στις 11/9, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ.

Λήμνος, στις 4/9, θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ.

Κάλυμνος, στις 28/8, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος της ΚΕΟΕ.

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο η μεγάλη εκδήλωση στο «Green Theater»

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 21 Αυγούστου, στις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- «Τραγουδώντας την Eυτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Γιώτα Νέγκα θα ταξιδέψει τους ακροατές στα τραγούδια που έγραψε η σπουδαία στιχουργός και «ποιήτρια του ελληνικού τραγουδιού», Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων κομμάτια όπως «Με ένα όνειρο τρελό», «Γυάλινος κόσμος», «Είμαι αητός χωρίς φτερά» κ.ά., γνήσια λαϊκά τραγούδια με ξεχωριστή αμεσότητα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή, που έχουν τραγουδηθεί από γενιά σε γενιά, συνεχίζοντας να προκαλούν αμείωτη συγκίνηση και σήμερα.

Συμμετέχουν αξιόλογοι μουσικοί και τεχνικοί: Χρήστος Θεοδώρου (πιάνο), Νίκος Κατσίκης (έγχορδα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Μιχαηλίδης και Ηλίας Καρούμπαλης (ηχοληψία), Φίλιππος Τρέπας (φώτα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σπουδαία αφιερώματα στις εκδηλώσεις της Αθήνας

Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!» το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για άλλη μια χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα θα ξεδιπλωθεί στις τέσσερις μεγάλες σκηνές και όλους τους επιμέρους χώρους του Φεστιβάλ, με συναυλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και πλήθος δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μάς έχει συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια σε πολύ αξιόλογα αφιερώματα στις σκηνές του. Συνδυάζοντας τη μουσική με την αφήγηση, τα αφιερώματα του Φεστιβάλ φέρνουν σε επαφή τους νέους με το έργο μεγάλων μας δημιουργών ή με θεματικές καλλιτεχνικές δημιουργίες βγαλμένες από τα σπλάχνα του λαού και γίνονται πόλος έλξης για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα ξεχωρίζει τα αφιερώματα που ετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

«Πώς να σωπάσω»


Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη και αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου, με διαχρονικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής παράδοσης συνθετών όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης κ.ά., προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της πρόσφατης Ιστορίας. Στους στίχους των κομματιών περιγράφονται οι αγωνίες και οι αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Οπως ακούγεται και στην αρχή της παράστασης «σκοπός είναι να μην το βάλουμε κάτω (...) να τραγουδήσουμε την ομορφιά της ζωής, να τη θυμόμαστε, να μην την ξεχνάμε»...

Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Αδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

«Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, το Φεστιβάλ τιμά τον Αλκη Αλκαίο. Το ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό επιμελείται και παρουσιάζει για το φετινό Φεστιβάλ ο Μίλτος Πασχαλίδης, με ενορχηστρώσεις Θύμιου Παπαδόπουλου. Μέσα από τις συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, ο Αλκαίος άφησε πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.


Ως φοιτητής στη Νομική κατά τη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη, αντιμετώπισε συλλήψεις και βασανιστήρια. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ και είχε για χρόνια συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσίευσε και το πρώτο του ποίημα «Φλεβάρης 1848», ξεκινώντας κι επίσημα τη στιχουργική του σταδιοδρομία, όταν το ανακάλυψε και το μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Οπως γράφει ο Αλκαίος το 1981 στον «Ριζοσπάστη»: «Η τέχνη τότε μονάχα είναι πραγματικά προοδευτική, πρωτοπόρα και καινοτόμα, όταν γεννιέται και εξελίσσεται μέσα στην κοχλάζουσα χοάνη των καθολικών αιτημάτων των καιρών».

Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

«Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του συνθέτη Γιώργου Μητσάκη, ενός λαϊκού δημιουργού που μας πρόσφερε χιλιάδες τραγούδια, σε επιμέλεια Κίρκης Καραλή και ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο «δάσκαλος», όπως τον αποκαλούσαν καλλιτέχνες και κοινό, έγραφε ο ίδιος τους περισσότερους από τους στίχους των κομματιών του και συνεργάστηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιστών που πέρασαν από το λαϊκό πάλκο. «Γράφαμε για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου», έλεγε ο ίδιος. Και συνέχιζε: «Αυτά τραγουδούσα (...). Αυτόν τον κόσμο αντιπροσώπευα στα τραγούδια μου, πέντε χιλιάδες το σύνολο. Εκεί έπιανε το τραγούδι. Τον εφοπλιστή τι να τον συγκινήσει αυτό το είδος; Δε θα το καταλάβει, όσο σπουδαγμένος και να είναι...».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Καρακάση, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιωργής Τσουρής.

«Τραγουδώντας την Κομμούνα...»

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στο Θεατράκι Πολιτισμού, στις 20.00, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη, όπου θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα σε τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα του Παρισιού, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν μετά τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας. Στο αφιέρωμα που ετοιμάζει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, θα ακουστούν η «Διεθνής» του Ευγένιου Ποτέ που έμελλε να γίνει ο ύμνος της παγκόσμιας εργατικής τάξης, η «Μασσαλιώτιδα της Κομμούνας», σε παραλλαγή του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, μέχρι και άλλα κομμάτια όπως «Κάτω από την κόκκινη σημαία», «Ο χορός των βομβών» κ.ά. όπου υμνείται η εξέγερση των Κομμουνάρων που ρίχνονται οργισμένοι κι άφοβοι στη μάχη «σαν λιοντάρια». Οπως αναφέρουν και οι στίχοι ενός ρεφρέν: «Εμπρός/ Κάτω από τις κόκκινες σημαίες/ Οι ορίζοντες σήμερα είναι όμορφοι»... τα τραγούδια της Κομμούνας ήταν ένα σάλπισμα δικαιοσύνης και ξεσηκωμού για όλους τους προλετάριους.

«Είμαστε πολλοί... είμαστε όλοι... βήματα σίγουρα στο μέλλον...»

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Τραγούδια επιλεγμένα από τις «Γειτονιές του κόσμου», που μάλιστα θα παρουσιαστούν από την πρώτη τους ερμηνεύτρια, Μ. Φαραντούρη, μετά από πολλά χρόνια σε συναυλία, κομμάτια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» κ.ά. σε ένα μοναδικό αφιέρωμα με την ενορχήστρωση - επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Είναι κομμάτια σταθμοί στη συνεργασία Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες του λαού μας, εμπνευσμένα από τη λαμπρή ιστορία της εργατικής τάξης στη χώρα μας.

Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Φαραντούρη.

«Εδώ στην άκρη του καιρού...»

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, σε καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ένας από τους παραγωγικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες, που καταπιάστηκε με ποίηση, πεζογραφία και θέατρο, αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Ζαμπέτας, ο Λεοντής, ο Λοΐζος κ.ά. Ο ίδιος είχε οργανωθεί στη διάρκεια της Κατοχής στο ΕΑΜ, ενώ βρέθηκε και εξόριστος στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο, γεμίζοντας εμπειρίες που αποτυπώνονται στα κείμενα και τους στίχους του.

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ