Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει να παλέψει κάθε νέος για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας!

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα

Στην Καλλιράχη
Στην Καλλιράχη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο, την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Καλλιράχης και την Παρασκευή στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια.

Οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της νεολαίας και των κατοίκων καθώς ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να συζητήσουν την πρόταση του Κόμματος με τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, σε μια περίοδο που η πάλη για την επιβίωση, το εισόδημα, ακόμα και για το ίδιο το περιβάλλον είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Οργάνωσης για αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην πλατεία Καλλιράχης μίλησε ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις και κάλεσε τους νέους, τον εργαζόμενο λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στον δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie Penie».

Πράξη αντίστασης και διεκδίκησης το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στα Λιμενάρια
Στα Λιμενάρια
Οι εκδηλώσεις στο νησί ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, όπου μίλησε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

Στην ομιλία της η Βαγγελιώ Πλατανιά αναφέρθηκε στη συμβολή του λαού της περιοχής στους λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας και τόνισε πως η καρδιά του Φεστιβάλ της ΚΝΕ χτυπάει στη Θάσο όχι απλά συνεχίζοντας μια παράδοση αλλά αποτελώντας μια πράξη αντίστασης και διεκδίκησης, για όσα δεινά προκαλούν στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και η κυρίαρχη πολιτική, οι κυβερνήσεις, τόσο η τωρινή της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, «είναι μια πράξη αντίστασης ώστε να ενισχυθούν στο νησί οι υποδομές Υγείας, τα κενά των οποίων φάνηκαν πιο καθαρά την περίοδο της πανδημίας, από την οποία, όπως φαίνεται, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα. Ο σταθμός του Φεστιβάλ αποτελεί συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία με τη λογική κόστους - οφέλους, αφήνοντας υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας, να υπολειτουργεί με το 50% των οργανικών του θέσεων κενές, αναγκάζοντας πολλούς από τους κατοίκους, όπως π.χ. τους νεφροπαθείς του νησιού, να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" είναι ένα βήμα διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που συναρτά την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού με το μπούκωμα των πλοιοκτητών με χρήμα και επιδοτήσεις. Για να σταματήσει ο συνεχής εκβιασμός των κατοίκων παίζοντας ιδιαίτερα με την υγεία τους, όπως έγινε όταν τον Μάρτη, την ώρα που εξαπλωνόταν η πανδημία του κορονοϊού στο νησί, οι αχόρταγοι πλοιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού προχώρησαν στην προκλητική απόφαση να διακόψουν τη σύνδεση Πρίνου - Καβάλας, γιατί έληξε, όπως λέγανε, η επιδότηση που απλόχερα τους δίνει η κυβέρνηση.

Ολες οι δίκαιες διεκδικήσεις των λαϊκών ανθρώπων του νησιού βρίσκουν τη φωνή τους στο Φεστιβάλ. Προβάλλονται όλες οι ανάγκες, ιδιαίτερα της νεολαίας, για να σταματήσει η καταλήστευση του πλούτου της περιοχής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους να προχωρήσουν μαζί με το ΚΚΕ για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας.

Στη Ζαγορά

Προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα στη Ζαγορά Πηλίου. Στον χώρο του δημαρχείου, όπου έγινε η εκδήλωση, γινόταν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, με δεκάδες νέους να ανταποκρίνονται θετικά στην πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Κώστα Κουρελά, μέλους του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος στάθηκε στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, με τις εκατοντάδες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της πανδημίας, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αναμασά την καραμέλα της ατομικής ευθύνης αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κλείνοντας τόνισε πως «σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Πρόοδος είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες να αξιοποιηθούν υπέρ μας και όχι εναντίον μας, για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Υπάρχει η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, απαλλαγμένη από την ύπαρξη των παρασίτων - καπιταλιστών, με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού. Και τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει να παλέψει κάθε νέος γι' αυτήν!».

Ακολούθησε προβολή ταινίας και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Βόλο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org