Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιστήμη

«Ψεκασμένοι και ανεμοδαρμένοι» είναι το σχόλιο μιας εφημερίδας, που προσπαθεί να απαξιώσει και να συκοφαντήσει κάθε αμφισβήτηση της κρατικής πολιτικής για τη διαχείριση της πανδημίας και για το περιβάλλον. Είσαι από εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει την πανδημία και ότι είναι επείγον να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ, σχολεία; Στο τσουβάλι θα πας, μαζί με τους «αρνητές του εμβολίου», τους σκοταδιστές και «ψεκασμένους», που αποτελούν βολικό αντίπαλο και άλλοθι της κυβέρνησης, πίσω από το οποίο κρύβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και για την τεράστια έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας. Αν πάλι είσαι από εκείνους που καταγγέλλουν ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και οι «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου δεν συναντιούνται πουθενά με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση με κριτήριο το κέρδος, τότε κατατάσσεσαι στους «αρνητές» των απειλών που προκαλούν οι κλιματικές μεταβολές, άρα και στους οπαδούς της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η επίκληση κάθε φορά των «ειδικών», η κοπτοραπτική σε επιστημονικά ευρήματα, για να τα φέρουν στα μέτρα της αστικής στρατηγικής, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί, δεν αποτελούν μόνο λίπασμα για τον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό και τα κάθε λογής αντιεπιστημονικά τέρατα. Επιβεβαιώνουν παράλληλα ότι τα αστικά επιτελεία δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, έχοντας αναγάγει σε «επιστήμη» την προσπάθεια να πείσουν τον λαό ότι είναι μονόδρομος το σάπιο σύστημα που τον εκθέτει διαρκώς σε κίνδυνο, είτε πρόκειται για πανδημίες είτε για φυσικές καταστροφές.

Νοικάρηδες

Περισσότερο από 15% έχουν αυξηθεί τα ενοίκια στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 60%, καταγράφεται στην Ιρλανδία, όπου μετά την κρίση του 2008 χιλιάδες λαϊκές οικογένειες μετατράπηκαν από ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στα σπίτια τους. Αποκαλυπτικό είναι και το εξής στοιχείο: Η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών που διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες στην Ευρώπη, αυξήθηκε από 3,5 δισ. ευρώ το 2006 σε 85 δισ. ευρώ σήμερα! Αυτή η ασύλληπτη μεγέθυνση φανερώνει το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας που έβαλαν στο χέρι τα 15 τελευταία χρόνια μέσα και από τους πλειστηριασμούς. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των ενοικίων σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η προηγούμενη καπιταλιστική κρίση αποτέλεσε «ευκαιρία» για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως στην αγορά κατοικίας, με τον λαό να πληρώνει τον λογαριασμό, μεταξύ άλλων και με αυξήσεις στα ενοίκια. Αντίστοιχος λογαριασμός γράφεται και τώρα, στο φόντο της νέας κρίσης, αυτήν τη φορά με τη σφραγίδα της «πράσινης ανάπτυξης».

Στο γκισέ

Οπως όλα δείχνουν, δεν είναι μακριά η μέρα που στις εισόδους των μονοπατιών του Ολύμπου θα συναντάμε πλέον έναν γκισέ εισιτηρίων και στις διαδρομές μας στο πανέμορφο βουνό θα διασταυρωνόμαστε με τους υπαλλήλους κάποιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, υπενθυμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο και το κράτος του ως πηγή κέρδους, είτε με την καταστροφή είτε με την εκμετάλλευσή του. Η αποκάλυψη ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν χαράτσι στους εκδρομείς του Ολύμπου, τα έσοδα του οποίου θα αποδίδονται στο «Πράσινο Ταμείο», προμηνύει την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στο βουνό, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Εκεί λοιπόν που δεν φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, ξενοδοχεία, οικόπεδα και σπίτια, ξεφυτρώνουν χαράτσια και ταρίφες για λίγες στιγμές αναψυχής και απόλαυσης της φυσικής ομορφιάς, που γενναιόδωρα προσφέρουν βουνά όπως ο Ολυμπος. Κι αν αύριο «ωριμάσουν» άλλα επενδυτικά σχέδια, ο δρόμος για την υλοποίησή τους έχει ήδη στρωθεί. Αρκεί να ακούσει κανείς τoυς μεγαλομετόχους των ΑΠΕ, που αυτές τις μέρες προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους τη «ρετσινιά» του καταστροφέα των δασών, επαναλαμβάνοντας επίμονα ότι δεν χρειάζεται να προηγηθούν φωτιές για να φτιαχτούν αιολικά πάρκα, αφού η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης επιτρέπεται πλέον ακόμα και σε περιοχές Natura...

Φαύλος κύκλος

Την ώρα που τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη ετοιμάζονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους με μια τρίτη δόση, η παγκόσμια ανισομετρία που εκφράζεται και στην κατανομή των εμβολίων καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα σε άλλες χώρες να απέχουν πολύ από το να εμβολιαστούν ακόμα και με μια πρώτη δόση ενάντια στην Covid-19. Για παράδειγμα, από τις 4,7 δισ. δόσεις που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, το 80% έχει προπληρωθεί και διατεθεί στις χώρες - μέλη του G20, την ώρα που σε άλλες χώρες αναλογούν 1,5 εμβόλια για κάθε 100 κατοίκους. Ενδεικτικά, στις χώρες της Αφρικής έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 77,3 εκατ. εμβόλια για 1,3 δισ. κατοίκους, ενώ μόλις το 1,8% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τα στοιχεία αυτά κάνουν πολλούς επιστήμονες να χτυπάνε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές νέες μεταλλάξεις στις χώρες όπου ο ιός διαδίδεται ανεξέλεγκτα. Οι μεταλλάξεις αυτές, όπως η «Δέλτα», που «εκκολάφτηκε» στην Ινδία, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν όλο τον πλανήτη, προκαλώντας εξάρσεις σε κρούσματα και θανάτους, ενώ θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέο γύρο εμβολιασμών. Διαιωνίζεται έτσι ένας φαύλος κύκλος, που πυροδοτεί η δίψα των πολυεθνικών του Φαρμάκου να βγάλουν τα περισσότερα κέρδη στον μικρότερο χρόνο, διαθέτοντας τα εμβόλια στους πιο πλούσιους πελάτες και διασφαλίζοντας την ανατροφοδότηση της κερδοφορίας τους με τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ