Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για τα επόμενα στάδια της αμερικανικής παρέμβασης

Η «αποχώρηση» των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ, πιθανά έως το τέλος του έτους, αλλά και η μορφή που θα πάρει το επόμενο στάδιο της αμερικανικής παρέμβασης - «στρατιωτικής συνεργασίας» κυριαρχούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχουν στήσει από την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Αντιπροσωπεία Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων ξεκίνησε συζητήσεις για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντχίμι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις της υπεύθυνης Διεθνών Θεμάτων του Πενταγώνου Μάρα Κάρλιν επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις της με την ιρακινή αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κασέμ αλ Αράζι, με στόχο «τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών.

Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» για «μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», καθώς υπό τη γνωστή «αντιτρομοκρατική» επίκληση οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στην περιοχή.

Η δήλωση του Οστιν πως οι ΗΠΑ και ο «διεθνής συνασπισμός» υπό την ηγεσία τους μπορούν να υποστηρίξουν «τον ιρακινό στρατό με ασφάλεια», επιβεβαιώνει την προετοιμασία για συνέχιση της παρέμβασης της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και με στρατιωτικά μέσα, ακόμη και μετά την «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων. Σχετικές πληροφορίες της «Wall Street Journal» προβλέπουν πως τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί συμφωνία για «αποχώρηση» των Αμερικανών στρατιωτών έως το τέλος του 2021, αλλά και συνέχιση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε άλλα επίπεδα.

Την περασμένη Πέμπτη, εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έδωσε ορισμένα στοιχεία για το πώς σκέφτονται οι ΗΠΑ αυτήν τη μελλοντική «στρατιωτική συνεργασία», μεταξύ άλλων με το να εκπαιδεύουν και να «βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, να προσφέρουν «επιμελητειακή βοήθεια» και να «μοιράζονται πληροφορίες»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org