Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «θαύμα»

Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τα απανωτά παραδείγματα από εργαζόμενους στον Τουρισμό που μένουν ξεκρέμαστοι επειδή η εργοδοσία αποφάσισε να μη λειτουργήσει τις επιχειρήσεις της για φέτος είναι αρκετά αποκαλυπτικά: 3.000 εργαζόμενοι στον όμιλο «Μουζενίδη» στη Βόρεια Ελλάδα, άλλοι 700 στον «Κυπριώτη» στην Κω, 60 σε ξενοδοχείο στη Λήμνο και πάει λέγοντας. Μήπως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν αρκετές ...«θυσίες» για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις; Κάθε άλλο. Στον κλάδο του Τουρισμού άλλωστε η εργοδοσία έχει ένα πλούσιο μενού για να διαλέγει πώς θα εκμεταλλεύεται ένα όσο γίνεται πιο φτηνό εργατικό δυναμικό: Η εποχικότητα, οι κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί στον πάτο και η εντατικοποίηση στα ύψη είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι εκεί στηρίζεται το θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τα εκατομμύρια των κερδών για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Στις συνθήκες αυτές λοιπόν αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στα σωματεία και τους εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού, για την υπεράσπιση του εισοδήματος, για την Ασφάλιση, για τα εργασιακά δικαιώματα και για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αν η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της όλα τα νομοθετικά όπλα που της έδωσαν οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν την οργάνωση, τα σωματεία τους και την πλούσια πείρα τους, για να προτάξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

«Μην αποθαρρύνεστε»

«Πλήγμα» για τις προσπάθειες «επίλυσης του Κυπριακού» αναγνώρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, μιλώντας μάλιστα για «πρόβλημα» που πρέπει να λυθεί με συνομιλίες - αλλά «θα χρειαστεί πολύ χρόνο». Βέβαια, για να μην υπάρξει απογοήτευση στα επιτελεία των μονοπωλίων, που προσδοκούν πολλά από τις νέες γεωπολιτικές και επενδυτικές κολιγιές, με ορίζοντα την οριστική διχοτόμηση υπό ΝΑΤΟική σφραγίδα, η Μέρκελ έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτό το πλήγμα «δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει»... Μάλιστα, θεώρησε απαραίτητο να τονίσει ότι το Βερολίνο στηρίζει την «αποκατάσταση των καλών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», ξεχωρίζοντας το Μεταναστευτικό και την Τελωνειακή Ενωση ως δύο από τους τομείς στους οποίους η διμερής συνεργασία πρέπει άμεσα να δυναμώσει. Ζήτησε έτσι βελτίωση της Συμφωνίας του 2016 και αναβάθμιση της Ενωσης, ό,τι δηλαδή ζητά εδώ και καιρό και η Αγκυρα, ως απόδειξη των διαθέσεων των Βρυξελλών να διαπραγματευτούν μαζί της ...ικανοποιητικά. Σημειωτέον, η Μέρκελ δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι εκτός από «οπισθοδρόμηση» (στην κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο) υπάρχει και «πρόοδος», εξηγώντας πως «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου»... Οπως και να το δει κανείς, όταν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία δεν ...αποθαρρύνονται από τέτοιες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ανασκουμπώνεται.

Πρωτόκολλα της εργοδοσίας 2.0

Χαρακτηριστικά για τα «προσεχώς» στα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», τα οποία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας μετατρέπουν παντού τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, είναι τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βρετανία. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά μαζικά, περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι εντοπίστηκαν ως στενές επαφές κρουσμάτων και ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν 10 μέρες σε καραντίνα. Αμ δε... Εργοδοτικές ενώσεις από μια σειρά κλάδους, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες επεξεργασίας κρεάτων (δηλαδή από κλάδους... «πρωταθλητές» σε όλο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - στις μαζικές συρροές κρουσμάτων, με «τρελή» κερδοφορία από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις και χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας), απαίτησαν και πέτυχαν να μην μπαίνουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, επικαλούμενες προβλήματα ανεφοδιασμού και λειτουργίας της παραγωγής. Από κοντά, μεγάλες αστικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα από άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ και με τίτλους.... «να επέμβει ο στρατός»! Η δε βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στα Τρόφιμα και την εμπορία τους οι οποίοι θα εντοπίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων θα εξαιρούνται από την αυτοαπομόνωση (παρότι μάλιστα κυριαρχεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα»), με το πρόσχημα ότι θα κάνουν καθημερινά τεστ... Από τις πιέσεις για συγκάλυψη των κρουσμάτων δηλαδή... τώρα «και με το νόμο» στη δουλειά, ακόμα κι αν νοσεί ο διπλανός συνάδελφός σου ή η οικογένειά σου, γιατί αυτό επιβάλλουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μάτι στις ... επενδύσεις

Την Παρασκευή 23 Ιούλη, τρία χρόνια μετά από τον εφιάλτη του 2018 στο Μάτι, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρήκε να πει ότι «πρέπει να κάνουμε πράγματα». Τι εννοεί; Οπως εξήγησε, πρέπει «το Μάτι να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από - ουσιαστικά - έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία».

Αυτό που εμφανίζει ο πρωθυπουργός ως «ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εκτεταμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, που οι επιχειρηματίες περιμένουν σαν τα κοράκια ώστε να βρουν έδαφος για την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας «φιλέτα» γης μετά την καταστροφή.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που χωροθετούν στην πυρόπληκτη περιοχή με κριτήριο τις επενδύσεις και το κατά πόσο η νέα πόλη θα συνδέεται με τα μεγάλα έργα υποδομής για το λιμάνι της Ραφήνας, αφήνουν ολόκληρους οικισμούς, όπως ο Προβάλινθος, εκτεθειμένους, απροστάτευτους και τους κατοίκους ομήρους, να μην μπορούν να πάρουν ούτε καν αποζημίωση για να φτιάξουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το κριτήριό τους. Και έχουν το θράσος να κάνουν και δηλώσεις συμπόνοιας προς τις οικογένειες των 102 νεκρών, όταν έχουν το κύριο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org