Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «NORD STREAM 2»
Συμβιβασμός με αρκετές «ασάφειες» και «ανησυχίες» για την εφαρμογή του

«Δεσμεύσεις» για κοινή δράση απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα»

Σε συμβιβασμό για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» (που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία μέσω Βαλτικής, διπλασιάζοντας τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα μεταφέρονται χωρίς να περνούν από την Ουκρανία) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν ΗΠΑ και Γερμανία, διακηρύσσοντας ότι «στηρίζουμε σταθερά την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ευρωπαϊκή οδό της Ουκρανίας» και τη δέσμευσή τους «να απωθήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας και τις κακόβουλες ενέργειές της στην Ουκρανία και περαιτέρω».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει ότι σχέση με τον «Nord Stream 2» και με κάθε άλλον αγωγό «αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο την Ενέργεια ή να προβεί σε νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει περαιτέρω δράση σε εθνικό επίπεδο και θα πιέσει για αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγικές ικανότητες στην Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα» και σε «άλλους σχετικούς κλάδους». Τονίζεται επίσης ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεργαστούμε μέσω του νεοσύστατου Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ - ΕΕ για τη Ρωσία και μέσω διμερών διαύλων, για να διασφαλίσουμε ότι ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν έτοιμες, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εργαλείων και μηχανισμών», για την αντιμετώπιση της «ρωσικής επιθετικότητας».

Ακόμα, με βάση τη συμφωνία, η Γερμανία «δεσμεύεται» να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για «να διευκολύνει την παράταση έως και 10 ετών στη συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία για διαμετακόμιση φυσικού αερίου» (η ισχύουσα συμφωνία λήγει το 2004). Επίσης, ΗΠΑ και Γερμανία παραθέτουν μια σειρά άλλες κοινές δράσεις στον τομέα της Ενέργειας, με φόντο και συμφωνίες που «έκλεισαν» στην πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ.

«Ανακούφιση», διαφωνίες και προβληματισμοί...

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών εκδήλωσαν την «ανακούφισή» τους για την επίτευξη της συμφωνίας, με δεδομένους τους κλυδωνισμούς που προκαλούσε η τύχη του αγωγού - μεταξύ και άλλων αντιθέσεων - στις σχέσεις των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων: Το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία «εποικοδομητική», το δε αμερικανικό σημείωσε ότι η απουσία της δημιουργούσε «κίνδυνο υπονόμευσης της κρίσιμης συμμαχίας μας με τη Γερμανία, όπως και με την ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους».

Ωστόσο, αναλύσεις σε πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες, ειδικά ως προς τον χαρακτήρα των τυχόν κυρώσεων ή / και μέτρων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι βγήκε «εκτός κάδρου» από τις ενδεχόμενες κυρώσεις το κλείσιμο της στρόφιγγας του «Nord Stream 2», κάτι που - όπως είναι αναμενόμενο - απορρίπτει η γερμανική πλευρά.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ - όπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» - δήλωσε ότι παραμένουν οι αμερικανικές διαφωνίες για τον αγωγό, αλλά η διατήρηση κυρώσεων για το θέμα θα ήταν «αντιπαραγωγική» για τα «ευρύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ». Επιδρά καθοριστικά προφανώς το ότι η κατασκευή του αγωγού έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 95%. Υποστήριξε επίσης ότι κυρώσεις μπορούν να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή και ότι η δυνατότητα των ΗΠΑ να απειλούν ότι θα επιβάλουν νέες δίνει στη χώρα μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης.

Την ίδια ώρα, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι «δεν είμαι ακόμα πεισμένη ότι η συμφωνία αυτή - ή οποιαδήποτε άλλη διμερής συμφωνία - μπορεί να παράσχει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους μας και να ελαχιστοποιήσει τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις αυτού του αγωγού για την ασφάλεια». Επέμεινε ότι «ο αγωγός "Nord Stream 2" δεν θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, γιατί δίνει στο Κρεμλίνο την ικανότητα να επεκτείνει την κακόβουλη επιρροή του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, απειλεί την οικονομική ασφάλεια των Ευρωπαίων εταίρων μας και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα».

Αναδεικνύοντας ουσιαστικά την «ανεπάρκεια» του συμβιβασμού στο έδαφος των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κατέληξε ότι «ο Πούτιν το έχει ξεκαθαρίσει - με τη ρητορική και τις ενέργειές του - ότι θα παρακάμψει κάθε όρο που θα θέσει η Δύση για να προωθήσει την ατζέντα του Κρεμλίνου (...) Η συμφωνία δεν θα αποδειχθεί επαρκής όταν ο βασικός παίκτης στο τραπέζι, η Ρωσία, αρνηθεί να παίξει με βάση τους κανόνες. Περισσότερο από ποτέ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ετοιμαστούν να απαντήσουν από κοινού σε κάθε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση των Ευρωπαίων συμμάχων μας».

Αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γερμανία, καθώς οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν και το εσωτερικό της. Ετσι, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι «η κοινή δήλωση δεν είναι λύση» και ότι «αυτός ο αγωγός είναι λάθος, και για λόγους κλιματικής πολιτικής, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ