Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναπροσαρμογή του «αμυντικού δόγματος» προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Αναπροσαρμογή του «αμυντικού δόγματος» του στρατού της κυβέρνησης του Αφγανιστάν έναντι των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ...οι επικεφαλής των προς αποχώρηση Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ οι εξελίξεις στο πεδίο μαχών αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της USCENTCOM (Κεντρική Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ, αρμόδια μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν), ανέφερε ότι «ενημερώθηκε» για τη νέα στρατηγική που θα προτάξουν οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις και με βάση την οποία θα επικεντρωθούν σε περιοχές με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, εγκαταλείποντας τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας στους Ταλιμπάν. Ο Μακένζι σχολίασε ότι οι Αφγανοί «είναι στη διαδικασία να αναγνωρίσουν πως πρέπει να αποσύρεσαι, να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις σου, να προστατεύεις τις περιοχές που έχουν απολύτως κρίσιμη σημασία».

Ο δε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν εδάφη στο μισό Αφγανιστάν αλλά καμία από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους και πως «δεν έχει γραφτεί ακόμα το "τέλος του παιχνιδιού"». Οι Ταλιμπάν, συνέχισε, έχουν αποκτήσει «στρατηγική ορμή» και «υπάρχει πιθανότητα να καταλάβουν πλήρως τη χώρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης, που δέχονται πιέσεις από τους Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος των τελευταίων είπε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση και παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα», που είχε υπογραφεί πέρυσι για την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Μεγάλες ασκήσεις από τη Ρωσία στα βόρεια σύνορα

Στο μεταξύ, μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν ετοιμάζει η Ρωσία από 5 έως 10 Αυγούστου, μαζί με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσίας Αλεξάντρ Λαπίν,«στη διάρκειά τους θα αναπτύξουμε τις κοινές μας στρατιωτικές ικανότητες ενάντια σε οποιεσδήποτε παράνομες ένοπλες οργανώσεις που παρεμβαίνουν σε εδάφη σύμμαχης χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των συμμάχων της, κατ' εφαρμογή και προβλέψεων του «Οργανισμού της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια» (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ - Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων(2021-10-01 00:00:00.0)
Εντείνονται οι μάχες και το δράμα του λαού(2021-08-03 00:00:00.0)
Πολύπλευρα παζάρια με τους Ταλιμπάν(2021-07-30 00:00:00.0)
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για «οτιδήποτε χρειαστεί»(2021-07-08 00:00:00.0)
Σκοτεινές κινήσεις και νέα σενάρια(2001-10-19 00:00:00.0)
Δηλώσεις ισχύος από την αφγανική αντιπολίτευση(2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ