Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους

Κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε στον δήμο Ζίτσας και συζήτησε με αγροτοκτηνοτρόφους για τα προβλήματά τους

Από τη συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους
Από τη συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους
Συνάντηση με αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής είχε κλιμάκιο της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη τον δήμο Ζίτσας.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, όπως η χαμηλή τιμή, κάτω του κόστους που προμηθεύονται οι μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής το γάλα που παράγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή, η «ΔΩΔΩΝΗ», με την οποία συναλλάσσεται η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, με τα κέρδη της να έχουν αυξηθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κατηγοριοποιήσει τους παραγωγούς με βάση την ποσότητα γάλακτος που παραδίδουν διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις τιμές. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι τιμές ξεκινούν από 0,75 μέχρι 0,90 ευρώ και για κάποιους λίγους να φτάνει έως το 1 ευρώ. Η όποια αύξηση δόθηκε απορροφήθηκε από την εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών. Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα από την πανδημία, που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση, καθώς επίσης η φορολογία, ο ΕΦΚΑ, οι αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό και νερό κ.λπ., εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν και αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι.

Επίσης αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στο δήμο Ζίτσας, με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από τα 4.500 στρέμματα που υπάρχουν, ακόμη και σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και σε βοσκοτόπια. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα φέρει ένα ακόμη πλήγμα στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που με αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων μετακινήθηκαν για περιβαλλοντικούς λόγους (δυσοσμία) σε κοινοτικές εκτάσεις που βρίσκονται έξω από τα χωριά και έφτιαξαν με πρόχειρα υλικά σταβλικές εγκαταστάσεις που σήμερα χαρακτηρίζονται παράνομες.

Ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση τη συσπείρωση στους υπάρχοντες Αγροτικούς Συλλόγους, τη συγκρότηση καινούργιων, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να παλέψουν για την επιβίωσή τους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως κατώτατες εγγυημένες τιμές, μέτρα προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Επίσης να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης. Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Με τους αγώνες τους οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να ενώσουν τη φωνή με τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νέα γενιά που προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να κτίσουν τη δική τους μεγάλη κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συμμαχία εμποροβιομηχάνων, μεσαζόντων και καρτέλ», σημειώθηκε μεταξύ άλλων.

Το στέλεχος του Κόμματος απηύθυνε κάλεσμα «να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που παλεύει για την υλοποίηση άμεσων και πιεστικών διεκδικήσεων, ώστε να μπορέσουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ν' αντέξουν, να κερδίσουν χρόνο. Ανέπτυξε επίσης και την πρόταση του ΚΚΕ για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας.

Μια τέτοια κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας σύμφωνα με το συμφέρον των ίδιων παραγωγών και του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων και τραπεζιτών, θα αξιοποιεί καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις και θα απαλλάξει τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από τα σημερινά αδιέξοδα. Θα εξασφαλίζει τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να τα πάρουν οι παραγωγοί του πλούτου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org