Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις... αναδίδεται η σαπίλα του καπιταλισμού

Με τον λαό απροστάτευτο, το προσδόκιμο ζωής στη μητρόπολη του καπιταλισμού μειώθηκε κατά 1,5 έτος μέσα σε ένα χρόνο (φωτ. από μαζικούς ανώνυμους τάφους στις ΗΠΑ)

Copyright 2020 The Associated

Με τον λαό απροστάτευτο, το προσδόκιμο ζωής στη μητρόπολη του καπιταλισμού μειώθηκε κατά 1,5 έτος μέσα σε ένα χρόνο (φωτ. από μαζικούς ανώνυμους τάφους στις ΗΠΑ)
-- Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από την πανδημία, αλλά και η αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά κατά τη διάρκειά της, οδήγησαν το 2020 στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στο προσδόκιμο ζωής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα...

-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος προαναγγέλλει ότι σε περίπου ένα μήνα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που χώρες στη «γειτονιά» τους, όπως η Ονδούρα ή η Αϊτή, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων κατά του κορονοϊού, δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 1% του πληθυσμού...

-- Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Βρετανία απαιτούν από την κυβέρνηση να μη μπαίνουν σε καραντίνα εργαζόμενοι που είναι επαφές κρουσμάτων κορονοϊού, για να μη διαταράσσονται οι μπίζνες τους και για να μην προσλάβουν επαρκές προσωπικό...

-- Στο Περού, κύκλωμα χρέωνε 18.000 ευρώ για τη νοσηλεία σε κλίνες ΜΕΘ COVID σε δημόσιο νοσοκομείο, εκμεταλλευόμενο την κατάρρευση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό της σε όλο τον κόσμο...

Μέσα σε μόλις μια μέρα, σταχυολογώντας τη διεθνή ειδησεογραφία για την πανδημία, αποτυπώνεται για άλλη μια φορά η ίδια η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους, αποτυπώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.

ΗΠΑ: Μείωση κατά 1,5 έτος στο προσδόκιμο ζωής από πανδημία και ναρκωτικά

Στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την τάση που έδειξε η αντίστοιχη προκαταρκτική εκτίμηση τον περασμένο Φλεβάρη, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώθηκε κατά ενάμισι έτος το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ εδώ και δεκαετίες το προσδόκιμο αυξάνεται σταδιακά, με τη μείωση του 2020 υποχώρησε στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2003.

Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά τη γέννηση μειώθηκε από 78,8 χρόνια το 2019 σε 77,3 χρόνια το 2020.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πέθαναν πέρυσι, αριθμός ρεκόρ στην Ιστορία της χώρας.

Το CDC ανακοίνωσε ότι το 74% των επιπλέον θανάτων οφείλεται στην COVID-19, στοιχείο που αποτυπώνει τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Παράλληλα, την ταξική διάσταση των συνεπειών της πανδημίας αποτυπώνουν τα στοιχεία για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση - σχεδόν διπλάσια - του προσδόκιμου ζωής στους Αφροαμερικανούς και στους ισπανόφωνους Αμερικανούς, ομάδες του πληθυσμού που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα τμήματα εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για τους Αφροαμερικανούς το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 2,9 χρόνια, από 74,7 έτη το 2019 σε 71,8 έτη το 2020, ενώ στους ισπανόφωνους Αμερικανούς καταγράφηκε μείωση κατά ακριβώς 3 χρόνια, από 81,8 έτη το 2019 σε 78,8 έτη το 2020.

Στη μείωση του προσδόκιμου ζωής συμβάλλει και η αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών μέσα στην πανδημία. Περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά στις ΗΠΑ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 30% μέσα σε ένα χρόνο, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αρχές ενισχύουν τη ναρκω-κουλτούρα, προωθώντας τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στη μία Πολιτεία μετά την άλλη...

«Εθνικισμός» και «διπλωματία των εμβολίων»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «προέβλεψε» - προανήγγειλε την Τετάρτη ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού περίπου στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι η «πρόβλεψη» Μπάιντεν έγινε ενώ μόνο το 49,3% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως και ενώ ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση των εμβολίων σε αυτές τις ηλικίες, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πολύ περισσότερο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών, που έχουν σχετικά ελάχιστο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρών μορφών COVID-19, σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, με δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ούτε για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την αμερικανική ήπειρο: Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), μόλις το 15% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Ονδούρα ή η Αϊτή - στην οποία οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παρέχουν κάθε «βοήθεια» μετά την πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της - δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 1% του πληθυσμού...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, εμφανίζονται να δεσμεύονται για «δωρεές» εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων στις «φτωχότερες» χώρες, ωστόσο κινήσεις όπως η προαναγγελία Μπάιντεν για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον περιβόητο «εθνικισμό των εμβολίων» που τάχα καταγγέλλουν. Μεγαλώνει έτσι η ήδη τεράστια διεθνής ανισομετρία των εμβολιασμών, διαμορφώνοντας το έδαφος για την παραπέρα εξάπλωση της πανδημίας και την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Οι ποσότητες εμβολίων που κατευθύνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε «φτωχότερες» χώρες είναι για την ώρα σταγόνα στον ωκεανό, ενώ βέβαια και αυτές κατευθύνονται με τα γεωπολιτικά κριτήρια της «διπλωματίας των εμβολίων».

Μόλις χτες το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ευρωενωσιακό έγγραφο, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα οι χώρες της ΕΕ έχουν «δωρίσει» λιγότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερο από το 3% από τις - έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς - 160 εκατομμύρια δόσεις που είχε ανακοινώσει ως στόχο η λυκοσυμμαχία... Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, και από αυτές τις 4 εκατομμύρια δόσεις οι περισσότερες κατευθύνθηκαν σε χώρες με «διπλωματικούς δεσμούς».

Βρετανία: Κατάργηση της καραντίνας αξιώνει η μεγαλοεργοδοσία

Χαρακτηριστικές εξάλλου για το πώς διαμορφώνονται τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», σε βάρος της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και συνολικότερα του λαού, είναι και οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις αξιώνουν οι εργαζόμενοι που είναι επαφές κρουσμάτων κορονοϊού να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και να μην μπαίνουν καθόλου σε καραντίνα.

Αφορμή στάθηκε η ενεργοποίηση εφαρμογής στα κινητά η οποία ενημερώνει όσους είναι στενές επαφές κρουσμάτων ότι πρέπει να παραμείνουν για 10 μέρες σε καραντίνα.

Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται ξανά στη Βρετανία, με κυριαρχία της παραλλαγής «Δέλτα» και καταγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων κρουσμάτων καθημερνά, αυξάνονται και οι επαφές των κρουσμάτων που καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσα σε μια βδομάδα εντοπίστηκαν περίπου 475.000 στενές επαφές.

Αντιδρώντας, εργοδοτικές ενώσεις από μια σειρά κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, η επεξεργασία κρεάτων, η διανομή τροφίμων κ.λπ., απαιτούν ...να χαλαρώσουν οι σχετικοί κανόνες αυτοαπομόνωσης, αναφέροντας ότι εξαιτίας της καραντίνας λείπουν πολλοί εργαζόμενοι και απειλούνται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ και η λειτουργία σε μια σειρά κλάδους.

Τις εργοδοτικές αξιώσεις σιγοντάρουν μεγάλες αστικές εφημερίδες, που κυκλοφόρησαν χτες με πρωτοσέλιδα από άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ, ενώ η «Daily Mail» έκανε έκκληση να παρέμβει ο στρατός...

Η πραγματικότητα, βέβαια, όπως τη γνωρίζουμε και από τη χώρα μας, είναι ότι η μεγαλοεργοδοσία στο λιανεμπόριο και στους άλλους κλάδους που έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης του ιού επιδιώκει να αυγατίσει τα κέρδη της και μέσα στην πανδημία, χωρίς μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ξεζουμίζοντας το ίδιο προσωπικό και χωρίς να κάνει επαρκείς προσλήψεις. Πιέζει στην κατεύθυνση της συγκάλυψης κρουσμάτων και τώρα πιέζει ακόμα και για κατάργηση της καραντίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες των καταστημάτων...

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη εξαιρεί από το μέτρο της αυτοαπομόνωσης ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (όπως οι σιδηροδρομικοί) αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ, ενώ προανήγγειλε τη δημοσίευση νέου σχετικού καταλόγου εξαιρέσεων.

Περού: Χρέωναν 18.000 ευρώ για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Στο μεταξύ, στο Περού, κυκλώματα εκμεταλλεύονται την κατάρρευση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας ζητώντας χιλιάδες ευρώ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα υπερπλήρη νοσοκομεία.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, εντοπίστηκε κύκλωμα που κατηγορείται ότι χρέωνε περίπου 18.000 ευρώ για κάθε κλίνη στη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου για τους σοβαρά ασθενείς με COVID-19.

Συνελήφθησαν εννέα άτομα, ανάμεσά τους στελέχη της διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου «Γκιγιέρμο Αλμενάρα Ιριγογιέν».

Το νοσοκομείο που ενεπλάκη στην υπόθεση υποτίθεται ότι ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Περού, που υποχρεούται να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη, ωστόσο, και με μεγάλη λίστα αναμονής...

Και χωρίς τα κυκλώματα, βέβαια, στην κορύφωση της πανδημίας που έχει πλήξει σκληρά τον λαό της χώρας, ασθενείς και συγγενείς τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία ήταν γεμάτα.

Να σημειωθεί ότι το Περού, με πάνω από 195.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, είναι η χώρα που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κατ' αναλογία προς τον πληθυσμό της στον κόσμο.


Γ. Ε.

ΚΙΝΑ
Διαδοχικές επαφές για την ενίσχυση του ρόλου της σε Συρία, Αίγυπτο και Αλγερία

Από τη συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ...
Από τη συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ...
Οι διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε από τις 17 έως τις 20 Ιούλη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε Συρία, Αίγυπτο και Αλγερία εντάσσονται στις συστηματικές κινήσεις του Πεκίνου για την ενίσχυσή του σε μια περιοχή κρίσιμη για τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην οποία παρεμβαίνουν έντονα τόσο οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των επισκέψεων του Κινέζου ΥΠΕΞ βρέθηκε το πλέγμα οικονομικών και επενδυτικών σχεδίων της συνολικότερης σινικής «Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ενας Δρόμος» (Belt and Road Initiative, BRI), στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να ενισχύσει τη θέση της Κίνας και των μονοπωλίων της στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Ενισχυμένο ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα» στη Συρία

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή από τη Δαμασκό, αναδεικνύοντας την προσπάθεια του Πεκίνου να έχει κι αυτό λόγο στην «επόμενη μέρα» στη Συρία, με το βλέμμα στην παρέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και στην τεράστια πίτα της «ανοικοδόμησης» μετά τον πολυετή πόλεμο στην πολύπαθη χώρα.

...και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι
...και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι
Παρά τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν στην έκβαση του πολέμου και τη συμβολή τους στη - καταρρακωμένη από τις κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ - συριακή οικονομία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχει υποστεί απώλειες ύψους 442 δισ. δολαρίων μέσα σε μία 10ετία, οι δύο χώρες δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν μόνες τους το μεγάλο πεδίο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Κίνα, με σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, διαθέτοντας εκατοντάδες ισχυρά μονοπώλια στους τομείς των Υποδομών, Κατασκευών, Ενέργειας, Μεταφορών, Συγκοινωνιών, Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογίας κ.ά., βολιδοσκοπεί το έδαφος και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», με δεδομένο ότι η αποτυχία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Δύσης να ανατρέψει τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, έχει αφήσει για την ώρα εκτός τα δικά της μονοπώλια.

Ετσι, 10 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Κινέζου υπουργού στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάγνκ Γι, συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, σε μια απτή κίνηση στήριξης της συριακής κυβέρνησης, στο φόντο των σφοδρών δυτικών πιέσεων για «πολιτική μετάβαση» και ενδοαστική αλλαγή σκηνικού προς όφελος δυτικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ο Ουάνγκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η πρόσφατη επανεκλογή Ασαντ «αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη και υποστήριξη του συριακού λαού στο πρόσωπό του» και τη «σιδερένια θέληση απέναντι στις πολιτικές ισχυρών χωρών και τις κατάφωρες ξένες επεμβάσεις που απέτυχαν στο παρελθόν και θα αποτύχουν και στο μέλλον».

Η επίσκεψη επισφραγίζει σημαντικές εξελίξεις μετά το διαφαινόμενο τέλος του 10ετούς πολέμου (αλλά όχι και της σύγκρουσης ή των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών).

Η ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της χώρας από τον συριακό στρατό, με την κρίσιμη συμβολή Ρωσίας και Ιράν, αναπτέρωσε τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της Κίνας για τη Συρία, πέραν της σταθερής διπλωματικής στήριξης που της παρείχε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Συρία θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο επιπρόσθετο κομμάτι στο σινικό γεωπολιτικό παζλ της πρωτοβουλίας BRI, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό (για το διεθνές εμπόριο, την παραγωγή και μεταφορά Ενέργειας κ.ά.) τομέα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σύρος Πρόεδρος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη της χώρας του στο BRI, καθώς χρειάζεται κεφάλαια για επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως για την κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα ενώνει βόρειες περιοχές της Συρίας με τις νοτιοανατολικές, για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών σε Ταρτούς και Λαττάκεια, την επέκταση και ενίσχυση σιδηροδρομικών δικτύων σύνδεσης της Δαμασκού με τη δεύτερη πόλη του Λιβάνου, Τρίπολη κ.ά.

Οσο μειώνονται τα ρίσκα για τους Κινέζους επενδυτές, η Συρία - πέρα από τη γεωπολιτική της σημασία - αναδεικνύεται ως ένα νέο πεδίο ελκυστικών επενδύσεων.

Ο κινέζικος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός «Huawei» είχε ήδη από το 2015 εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει τη δημιουργία σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη Συρία, ενώ το 2017 η σινική κυβέρνηση υποσχέθηκε 2 δισ. δολάρια για ανάπτυξη υποδομών, βιομηχανικών πάρκων κ.ά.

Τα συριακά σχέδια ανοικοδόμησης και την προσπάθεια του Πεκίνου να παίξει ρόλο σε αυτά δυσκολεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις του νόμου «Καίσαρα», τις οποίες συνεχίζει απτόητη η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο υπερπληθωρισμός παραμένει «ισχυρός πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Ασαντ, όπως και η δραματική υποτίμηση της συριακής λίρας, που τον περασμένο Μάρτη είχε διαμορφωθεί στο ένα δολάριο έναντι 40.000 συριακών λιρών, από 47 λίρες το δολάριο που ήταν πριν τον πόλεμο.

Στην «εξίσωση» για το Πεκίνο μπαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως η παρουσία περίπου 5.000 Ουιγούρων τζιχαντιστών κυρίως στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Με αυτό το δεδομένο, στο τραπέζι μπαίνει και η διμερής «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν και αυξάνονται ανταγωνισμοί και «ανησυχίες» για το ντόμινο εξελίξεων σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Την περασμένη Κυριακή, ο Κινέζος ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας (που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μ. Μόρσι το 2014), ο Γι επισήμανε ιδιαίτερα τρεις τομείς: Τη συνεργασία στην «Πρωτοβουλία Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (BRI), στην οποία η Αίγυπτος συμμετέχει ενεργά, τη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας μέσω της συμπαραγωγής ενός εκατομμυρίου δόσεων κινεζικού εμβολίου «Sinovac» στην Αίγυπτο και τις «αντιτρομοκρατικές» προσπάθειες (π.χ. για τη Χερσόνησο Σινά).

Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι επισκέφτηκε την Κίνα λίγο μετά την εκλογή του το 2014, κάτι που ανταπέδωσε και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, τον Γενάρη του 2016, ενώ ξανασυναντήθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2018 στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - Αφρικής (FOCAC) στο Πεκίνο.

Οι αλλεπάλληλες τέτοιες επαφές αντανακλούν το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου εδώ και χρόνια, ενώ κινεζικά μονοπώλια συμμετέχουν ενεργά στο πολυσχιδές «Οραμα Αίγυπτος 2030» (μεταξύ άλλων στη νέα Διώρυγα του Σουέζ, μέσω της εταιρείας «China Harbour Engineering Corp» κ.λπ.).

Εμβληματικό θεωρείται και το σινο-αιγυπτιακό κατασκευαστικό μεγάλο έργο TEDA στο Σουέζ, που έχει προσελκύσει επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων. Το μοντέλο συνεργασίας για την κατασκευή του μεγάλου βιομηχανικού πάρκου TEDA αντιμετωπίζεται από το Πεκίνο ως μοντέλο συνεργασίας και με άλλες χώρες...

Παράλληλα, σε συνέχεια της συμμετοχής της Αιγύπτου στο σινο-αφρικανικό φόρουμ κορυφής, ετοιμάζεται και η πραγματοποίηση της πρώτης σινο-αραβικής Συνόδου Κορυφής, που σχεδιάζεται να γίνει στη Σαουδική Αραβία το 2022.

Νέα πεδία για «στρατηγική εταιρική σχέση» με την Αλγερία

Η περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε στην Αλγερία, μία ακόμη χώρα από τις πολλές δεκάδες που συμμετέχουν στη σινική πρωτοβουλία BRI.

Ο Ουάνγκ Γι, συναντώντας τον ομόλογό του, Ραμτάν Λαμάμρα, διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Αλγερία ως «αξιόπιστο, καλό φίλο και εταίρο». Κάνοντας λόγο για «παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης, αμοιβαίας υποστήριξης και κατανόησης», ανέφερε πως οι διμερείς σχέσεις προωθούνται πλέον σε «νέο επίπεδο στρατηγικών εταιρικών σχέσεων».

Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της βορειοδυτικής Αφρικής, η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε εξαγωγή Ενέργειας. Την ίδια ώρα, με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και την παρέμβαση ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αρκετοί την αντιμετωπίζουν σαν «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να προκαλέσει σε περιφερειακό επίπεδο μεγαλύτερη αστάθεια ακόμη και από αυτή της Λιβύης.

Η Κίνα διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλγερία από την περίοδο της ανεξαρτησίας της, ενώ μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου (1992-2002) η κινεζική οικονομική παρουσία αυξήθηκε σημαντικά και στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής (FOCAC) και στο πλαίσιο του υπουργικού Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών (CASCF).

Το 2014, οι δύο χώρες υπέγραψαν πενταετές σχέδιο στρατηγικής συνεργασίας, που αναμένεται να επικαιροποιηθεί εντός 2021 και να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια. Από το 2016 οι διμερείς σχέσεις έγιναν ακόμη στενότερες, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής), της κατασκευής υποδομών, του εμπορίου και των επενδύσεων, των δορυφορικών συστημάτων κ.ά.

Με βάση την πολυετή διμερή συνεργασία αλλά και την αύξηση των οικονομικών σχέσεων την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έγινε ήδη από το 2013 ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας, εκτοπίζοντας τη Γαλλία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η παραγωγή αλγερινού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητα για τη «διψασμένη» ενεργειακά κινεζική οικονομία.

Πέρα από τον τομέα της Ενέργειας, στον οποίο δραστηριοποιούνται τρεις από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες Ενέργειας (CNPC, SINOPEC, CNOOC), τις σινικές επενδύσεις ελκύει και η αγορά ακινήτων, όπου μεταξύ 2005 - 2020 έφτασαν συνολικά τα 24 δισ. δολάρια.

Ο δε νέος νόμος επενδύσεων που εγκρίθηκε πέρσι στην Αλγερία (στην οποία έως τότε απαγορευόταν ο εξωτερικός δανεισμός), ανοίγει περισσότερες προοπτικές για τα κινεζικά μονοπώλια στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις Κατασκευές, στη Μεταποίηση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.


Δ. Ορφ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ