Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σκληρή» και η Νούλαντ

Τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να βλέπουν «σκληρή απάντηση» και «ομοβροντία αντιδράσεων» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια. Τη σκυτάλη για να «μαλώσει» την Αγκυρα πήρε - λένε - η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ (γνωστή για τον ρόλο της και στην «πορτοκαλί επανάσταση» του 2014 στην Ουκρανία, για να «αποκρουστεί η ρωσική επιθετικότητα»). Τι είπε όμως η Νούλαντ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας; Μόνο ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους έχουμε βαθιές διαφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση, περιλαμβανομένων όσων έγιναν χτες (σ.σ. 20/7) στην Κύπρο»; Οχι. Είπε και ότι «η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία - που έχει το 2ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ - μας καθιστά ικανούς να προβάλλουμε ισχύ στην περιοχή και να υπερασπιζόμαστε την ανατολική και τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Οτι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία εδράζεται και πάνω σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα, όπως δείχνει και το ότι «οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 305% (!) μεταξύ 2019 και 2020». Οτι «Ουάσιγκτον και Αγκυρα μοιράζονται κοινές προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή», όπως άλλωστε φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Τα τελευταία βέβαια δεν είναι τίποτα «παραφωνίες», αλλά η ουσία των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν στο επίκεντρο τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή. Και προφανώς καταρρίπτουν το αφήγημα της «σταθερότητας και ασφάλειας» που τάχα παρέχουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στον λαό, όπως και κάθε προσπάθεια εφησυχασμού μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο.

Ευελιξία...

Το ποσοστό των μισθωτών στη χώρα μας που διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά (σύμφωνα με τον ορισμό της Γιούροστατ) ανερχόταν στο 8,58% το 2019. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 7,07% όταν επρόκειτο για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, αλλά εκτοξευόταν στο 23,95% όταν αυτοί οι μισθωτοί εργάζονταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό περιέχεται στην Εκθεση του ΚΕΠΕ για τον κατώτερο μισθό, για τον οποίο θα αποφασίσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, και έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στη ζωή των εργαζομένων η μερική απασχόληση.

... ή ξεζούμισμα;

Πρόκειται για στοιχείο κόλαφο όλων αυτών που για χρόνια εκθειάζουν τη μερική απασχόληση, ως διευκόλυνση δήθεν προς τους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις τους, ως «επιλογή» που δίνει τάχα τη δυνατότητα να συνδυάζουν και την οικογενειακή τους ζωή, ενώ στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτή ισοδυναμεί με καθεστώς φτώχειας. Μάλιστα, η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και αυτές τις λίγες ώρες απασχόλησης για ένα ξεροκόμματο να τις «σπάνε», επιβάλλοντας στον μερικώς απασχολούμενο εργασιακό κενό και με αυτόν τον τρόπο να τον κρατάνε στην πρίζα για 10 και 12 ώρες κάθε μέρα. Αυτό θα πει ευελιξία ή αλλιώς ξεζούμισμα και ταυτόχρονα συμπίεση του μέσου μισθού προς τα κάτω.

Εγκληματική υποκρισία

«Οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να φωτίσουν τον κόσμο της Ψυχικής Υγείας που συχνά παραμένει σκοτεινός», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις συνέπειες της πανδημίας στην Ψυχική Υγεία που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον ΠΟΥ. Μάλιστα, τόνισε πως η Ψυχική Υγεία αποτέλεσε «προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή για την κυβέρνηση», που ίδρυσε «νέες μονάδες, εθνική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και κέντρα τηλεψυχιατρικής». Λες και δεν ήταν πριν λίγους μήνες, τον Απρίλη, που η κυβέρνηση και το υπουργείο έκλεισαν για πάνω από δυο βδομάδες τη μοναδική ψυχιατρική κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, αυτή του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, προκειμένου και αυτή να μετατραπεί όπως και άλλες του νοσοκομείου σε «κοβιντάδικο». Κάτω από την πίεση της πανδημίας, και με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και «στο και πέντε» να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως ανέφερε η απόφαση του υπουργείου Υγείας «στο νοσοκομείο δεν θα νοσηλεύονται πλέον ψυχιατρικά περιστατικά μέχρι νεοτέρας», ενώ καθώς η ψυχιατρική κλινική χρησιμοποιήθηκε για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, οι ψυχίατροι κλήθηκαν να «προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου (...)». Οι ασθενείς της κλινικής μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική κλινική της Κοζάνης, και φυσικά με το αζημίωτο για τον ιδιώτη. Με προτεραιότητα τη στήριξη της κερδοφορίας των κλινικαρχών, ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα των ψυχικά νοσούντων, και με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης που δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για συστηματική, εξειδικευμένη, διά ζώσης παρακολούθηση και θεραπεία, όσες φιέστες και να στήσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να σβήσει την εγκληματική της πολιτική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβασιάς.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με Βασιλικό Διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το «Βραβείο Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμών, περιορισμού της απολυταρχίας κ.ο.κ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους - ανεξαρτήτως εθνότητας - μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με τη βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου, που άρχισαν στις 20/7, με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916) κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δοσίλογων του Βισί.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο, με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

2018 Ξεσπούν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κινέτα και αργότερα την ίδια μέρα στο Μάτι Αττικής. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Το ίδιο βράδυ καταμετρούνται οι πρώτοι νεκροί στις περιοχές Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι. Ο απολογισμός ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και είναι τραγικός: 102 νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org