Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εισόδημα και Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τουριστικό προορισμό

Κάλεσμα πάλης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στους εργαζόμενους του Επισιτισμού - Τουρισμού

INTIME NEWS

Να παλέψουν για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, καθώς και για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί τα συνδικάτα στον Επισιτισμό - Τουρισμό και όλους τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Αναδεικνύοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους του Τουρισμού και του Επισιτισμού και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του σημειώνει:

«Εδώ και 2 μήνες που επίσημα έχει ανοίξει ο Τουρισμός στη χώρα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι έχουν πραγματικά "ξεσαλώσει". Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων.

Εχουν πάρει αέρα από την πολιτική της κυβέρνησης και τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την εκτίναξη της διασποράς της πανδημίας, την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ουσιαστική ενημέρωση και τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού, τον νόμο - έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, έλυσε τα χέρια των ομίλων και απογείωσε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού τα 12ωρα, τα 7ήμερα, η δουλειά "ένας για δέκα" σε όλα τα πόστα είναι καθημερινό, γενικευμένο φαινόμενο σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα τα νησιά, όπου οι εργαζόμενοι ξεκινάνε από το σπίτι και δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν την ίδια μέρα. Το ίδιο καθεστώς επικρατεί στους εργαζόμενους στις Μεταφορές, στο Εμπόριο και σε άλλους κλάδους.

Δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των ξενοδόχων και την ανοχή της κυβέρνησης. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που "εναλλάσσονται" ανάμεσα στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" και την αναστολή σύμβασης, με το εισόδημα να μειώνεται συνεχώς, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι ξεκοκαλίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικής στήριξης. Δεκάδες χιλιάδες επίσης δουλεύουν με καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ανύπαρκτες και το υπουργείο Εργασίας να αγνοεί τις καταγγελίες των συνδικάτων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχωρούν εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων, με το μάρμαρο να το πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα γίνεται με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γνωστών ομίλων στην Κω, στην Κέρκυρα, στη Λήμνο και αλλού, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά και να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση».

Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Οσον αφορά τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους απαράδεκτους εκβιασμούς με πρόσχημα τον εμβολιασμό, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Αυτοί λοιπόν που έχουν την ευθύνη για τη νέα έξαρση της πανδημίας συνεχίζουν με θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους. Αντί να εφαρμόσουν πρωτόκολλα υγείας που πραγματικά να προστατεύουν τη ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χρησιμοποιούν την "υποχρεωτικότητα" στον εμβολιασμό για να εκβιάσουν και να ξεφορτωθούν με αυτήν τη δικαιολογία εκατοντάδες εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα ήταν στην ουσία άνεργοι και ζούσαν στη καλύτερη των περιπτώσεων με 534 ευρώ.

Η έξαρση των κρουσμάτων στην πλειοψηφία της νησιωτικής περιφέρειας και σε άλλες τουριστικές περιοχές επιβεβαιώνει την ανάγκη του γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στο πρωτοβάθμιο, ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις τρέχουσες όσο και τις έκτακτες ανάγκες, ιδιαίτερα σε δεκάδες νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που καλύπτονται μόνο από Αγροτικά Ιατρεία.

Με ενίσχυση των μέτρων ουσιαστικής αντιμετώπισης και εξασφάλισης άμεσης πρόσβασης όσων νοσούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να μην ξαναδούμε το απαράδεκτο φαινόμενο με την παρέα των νεαρών τουριστών να βρίσκεται επί 18 ώρες στο πάρκινγκ ενός νησιού γιατί δεν υπάρχουν καμπίνες καραντίνας στα πλοία ή αντίστοιχοι άλλοι τέτοιοι κατάλληλοι χώροι στα νησιά.

Με ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γιατρούς Εργασίας κατάλληλα εκπαιδευμένους για την ενημέρωση εργαζομένων και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, και όχι να έρχονται οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την εικόνα να τους ζητά ο σεκιούριτι μιας επιχείρησης αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, διαφορετικά να είναι αντιμέτωποι με την απόλυση.

Αν δεν ικανοποιηθούν τέτοια ουσιαστικά αιτήματα, κανένα μέτρο από μόνο του, όπως του απαραίτητου γενικού εμβολιασμού, αποσπασμένο από τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο κόσμος το έχει "τούμπανο" πλέον ότι σε δεκάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια υπάρχουν κρούσματα σε εργαζόμενους και πελάτες τα οποία κρύβονται από τους ιδιοκτήτες. Οτι δεν τηρούνται ούτε τα πρωτόκολλα - λάστιχο του ΕΟΔΥ και οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί αυτήν την άθλια πραγματικότητα. Κανένας δεν πρέπει να ανεχτεί, κάτω από τον φόβο της ανεργίας και της φτώχειας, να ζήσει ως σύγχρονος σκλάβος.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό να οργανωθεί η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή και νησί, ώστε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα. Να εξασφαλιστούν το εισόδημα και η Ασφάλιση των εργαζομένων, η προστασία της δουλειάς και της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, η πάλη απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org