Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες να αγκαλιάσουν την εκδήλωση

Το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συζήτηση - σύσκεψη μαζί τους.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και τη σύσκεψη, να ανταλλάξουμε πείρα, να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για την ανάγκη ο αγώνας για τα εργασιακά μας δικαιώματα να συνδέεται με την πάλη για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μεταναστών», σημειώνει η Μαρία Τζίτζιου, ψυχολόγος, εργαζόμενη σε ΜΚΟ, Γραμματέας της ΚΟΒ ΜΚΟ της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στις σχετικές δομές και υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων ανατίθεται στις ΜΚΟ, δουλεύουν σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας. Οπως εξηγεί, οι συμβάσεις τους είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ορισμένου χρόνου, ενώ τα προγράμματα «ανοίγουν και κλείνουν» συνεχώς. Οι ελλείψεις προσωπικού στους ξενώνες είναι τεράστιες, οι «μονοβάρδιες» συχνό φαινόμενο, όπως και οι υπερωρίες. «Στον χώρο είναι γενικευμένη εδώ και χρόνια η πρακτική οι υπερωρίες να μην πληρώνονται αλλά και να "ανταλλάσσονται" με ρεπό», επισημαίνει.

Δίπλα στη δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα, το προσωπικό των υπηρεσιών και δομών έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που συναντούν λόγω της ίδιας πολιτικής πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα στεγαστικά προγράμματα. Το πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία (ΕΣΤΙΑ 2021) είναι «κουτσουρεμένο» ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονται μπροστά στην έξωση από τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν μετά την αναγνώρισή τους από την Υπηρεσία Ασύλου. «Ο αγώνας είναι κοινός, γιατί ο εχθρός μας είναι κοινός», τονίζει η Μ. Τζίτζιου.

Την πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων και της φτώχειας, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, όπως επισημαίνει η Αλεξάνδρα Λάμπρου, στέλεχος του Κόμματος και εργαζομένη σε αυτήν.

Στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης - Ασύλου και Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» για υπηκόους πέντε χωρών (Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Συρία και Σομαλία), ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε αυτήν. «Η εφαρμογή της ΚΥΑ συνοδεύεται με εντατικοποίηση και προσπάθεια να "τρέξουν" πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου και επομένως και οι επαναπροωθήσεις, δημιουργώντας νέες στρατιές εγκλωβισμένων», τονίζει.

«Απέναντι στην πολιτική και τους νόμους που βαφτίζουν χιλιάδες ανθρώπους "παράνομους", που θέτουν συνεχή εμπόδια στην απόκτηση αδειών παραμονής και ιθαγένειας, που εγκλωβίζουν σε κέντρα - φυλακές, δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ