Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Η πανδημία δεν ανέστειλε τη λειτουργία και δράση του ΚΚΕ!

Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη στιγμή, αξιοποιώντας όλα τα επιστημονικά μέσα και εργαλεία, το Κόμμα θωράκισε τα μέλη του και την ικανότητά του να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

Θερμομέτρηση πριν από την είσοδο στο χώρο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Θερμομέτρηση πριν από την είσοδο στο χώρο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από την έναρξη ακόμα της πανδημίας, πριν από ενάμιση χρόνο, το ΚΚΕ πήρε άμεσα όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εσωκομματική λειτουργία του, την πολιτική και μαζική του δράση. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας ήταν η διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου με φυσική παρουσία των συνέδρων και την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων.

Τα μέτρα που πάρθηκαν από την πρώτη στιγμή και αναπροσαρμόζονταν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, αφορούσαν όλες τις πλευρές της κομματικής ζωής και δράσης: Από τη λειτουργία της έδρας της ΚΕ στον Περισσό και τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων, μέχρι ειδικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων συντρόφων, την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου για να μην «παγώσουν» η μαζική παρέμβαση του Κόμματος, το πολιτικό άνοιγμα, η διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση αγώνων μέσα στην πανδημία, αποτελώντας ουσιαστικό στήριγμα για τους εργαζόμενους και τον λαό σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Συνειδητή πειθαρχία, συλλογική και ατομική ευθύνη

Συγκροτώντας τα κατάλληλα κομματικά επιτελεία, με την αξιοποίηση γιατρών και άλλων επιστημόνων, τα ατομικά και συλλογικά μέτρα πρόληψης που αποφασίζονταν κάθε φορά με ευθύνη του Τμήματος Υγείας της ΚΕ τηρούνταν από το σύνολο του κομματικού δυναμικού με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με συνειδητή πειθαρχία. Βοήθησε σ' αυτό και η σχετική αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη».

Rapid test στην έναρξη της εκδήλωσης για το 21ο Συνέδριο στο Γαλάτσι
Rapid test στην έναρξη της εκδήλωσης για το 21ο Συνέδριο στο Γαλάτσι
Καθορίστηκαν αυστηρά μέτρα για την παραμονή και τις συνεδριάσεις σε κλειστούς χώρους, σε όλα τα γραφεία ενισχύθηκαν τα μέτρα και τα μέσα υγιεινής, καθιερώθηκαν η θερμομέτρηση και ο τακτικός έλεγχος με μοριακά και rapid tests, κυρίως πριν από συνεδριάσεις. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αερισμού των κομματικών γραφείων, σχολαστικός καθαρισμός και συχνή απολύμανση.

Διαμορφώθηκε με ευθύνη των Οργανώσεων ένας μηχανισμός έγκαιρης και εξαντλητικής ιχνηλάτησης σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων ή και κρούσματος, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Και βέβαια, τους τελευταίους μήνες, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο έγκαιρος προγραμματισμός του εμβολιασμού στελεχών και μελών.

Ειδική μέριμνα και σχέδιο υπήρξαν για τις μαζικές εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, όπως το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και το Φεστιβάλ, με ειδική χωροταξία ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, αυστηρούς ελέγχους και τήρηση των μέτρων υγιεινής, εξαντλητική καθαριότητα.

Μέσα κι από την εμπειρία της πανδημίας, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών. Οτι το Κόμμα έχει ανεξάντλητες δυνατότητες να υπερνικά δυσκολίες, αξιοποιώντας την ανωτερότητα της οργανωμένης, συλλογικής και σχεδιασμένης με επιστημονικά εργαλεία αντιμετώπισής τους. Ετσι κατάφερε να συνδυάσει την προστασία της υγείας με τη συνέχιση της λειτουργίας του και της παρέμβασής του σε κάθε φάση της πανδημίας, καταγράφοντας νέα πείρα για τη δουλειά σε συνθήκες έντασης των περιορισμών και της καταστολής.

«Το πλοίο παρέμεινε εν κινήσει»

«Με την έναρξη της πανδημίας βρεθήκαμε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε απ' την πρώτη στιγμή το πλοίο να είναι εν κινήσει, παρά την ανακοπή ρυθμών που σε ένα βαθμό ήταν αντικειμενική», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής.

Για το ΚΚΕ, συνεχίζει, το πρώτιστο ήταν να κρατηθούν υγιή τα μέλη του, άρα και δυνατά για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Αυτό προϋπέθετε να πάρουμε μέτρα υγειονομικά που αφορούσαν στη λειτουργία μας και στη δράση μας, αφορούσαν στα γραφεία, στην παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης των μελών, στη φροντίδα ιδίως για ευπαθείς ομάδες, είχαν να κάνουν με την έκφραση αλληλεγγύης και πολύπλευρης στήριξης που αντικειμενικά χρειάστηκε ένα κομμάτι του Κόμματος.

Τονίζει τη σημαντική βοήθεια των οδηγιών απ' το επιτελείο επιστημόνων και το Τμήμα Υγείας της ΚΕ, που επέτρεψαν να γίνονται με ασφάλεια οι συνεργασίες, να μη διακοπεί η ουσιαστική επαφή. Επισημαίνει επίσης τον πολύ σημαντικό, καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο «Ριζοσπάστης» στην οργάνωση και καθοδήγηση της πολιτικής δουλειάς, διασφαλίζοντας την επαφή και ουσιαστική ενημέρωση μελών και φίλων του Κόμματος.

Πόσο μάλλον μπροστά στο Συνέδριο, καθώς μέσα απ' την εφημερίδα διακινήθηκαν πλατιά οι Θέσεις της ΚΕ, εξασφαλίζοντας την καλή, έγκαιρη προετοιμασία για τη συζήτηση που ακολούθησε.

«Απαιτήθηκε και πετύχαμε οι δυνάμεις μας να δρουν με σαφήνεια στο περιεχόμενο και στις μορφές, καταφέραμε τα απαραίτητα μέτρα, που ήταν και στοιχεία διαπαιδαγώγησης, αυτοπειθαρχίας, να τηρηθούν και να διασφαλίσουν και την προσαρμοσμένη λειτουργία και την αντίστοιχη δράση που επιδιώξαμε να επεκταθεί και σε σωματεία, μαζικούς φορείς κ.λπ.», συμπληρώνει.

Οργανωμένη απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική

Προσθέτει πως το σύνθημα «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» έδωσε το σήμα απ' την πρώτη στιγμή της ανυποχώρητης στάσης του Κόμματος στη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της απόρριψης της λογικής τού «θα λογαριαστούμε μετά», πίσω απ' την οποία οχυρώθηκαν άλλες δυνάμεις, που έχουν ευθύνη για το ανοχύρωτο σύστημα Υγείας, για τις ελλείψεις στην Παιδεία και σε όλα εκείνα τα πεδία όπου κρινόταν η υγεία του λαού.

Η προσπάθεια του Κόμματος - τόνισε - εκφράστηκε με οργανωμένη απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και την αξιοποίησή της για επίθεση σε δικαιώματα, σε συνθήκες έντασης της καταστολής.

«Το ΚΚΕ κατάφερε ακριβώς να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά και να διαμορφώσει τους όρους για να μείνει αξέχαστη η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το 2020, όπου εκδηλώθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία, στις μετέπειτα κινητοποιήσεις, με κορύφωση το Συνέδριό μας που πραγματοποιήθηκε έχοντας προηγηθεί οι Συνελεύσεις των ΚΟΒ σε τρεις κύκλους, με επιπρόσθετα μέτρα, με επιλογή κατάλληλων χώρων, τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων για την ουσιαστική και χωρίς άγχος συζήτηση, αλλά και οι πιο μαζικές διαδικασίες των Συνδιασκέψεων».

Καταλήγοντας, ο Θ. Χιώνης υπογραμμίζει ότι «όλο αυτό το διάστημα σε συνθήκες προσαρμογής αλλά όχι αναστολής της λειτουργίας και της δράσης, φάνηκε ότι η υγειονομική κατάσταση των κομματικών μελών είναι καλύτερη απ' ό,τι του γενικού πληθυσμού, επιβεβαιώθηκε ότι και μπορούσαμε και τα καταφέραμε, ότι ο ίδιος ο επαναστατικός χαρακτήρας του Κόμματός μας μάς εφοδιάζει με την ικανότητα σε κάθε συνθήκη να επιδιώκουμε το δυνάμωμα της ταξικής πάλης και αναμέτρησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ