Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Δυναμώνουν τον αγώνα τους μπροστά στη λήξη του προγράμματος και την ανεργία

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χτες το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, εργαζόμενοι που δουλεύουν στους δήμους και τις Περιφέρειες μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και την αλλαγή των όρων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, ώστε να το δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής είχαν ζητήσει συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να τους καταθέσουν σχετική τροπολογία. Μαζικά συμμετείχαν στην κινητοποίηση εργαζόμενοι από τον δήμο Πατρέων, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης.

Στην τροπολογία της Επιτροπής και του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι οι συμβάσεις 36.500 εργαζομένων λήγουν σταδιακά το επόμενο διάστημα, ύστερα από δίμηνη παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη παράταση, σημειώνεται, «δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Ούτε των εργαζομένων αφού στη συντριπτική πλειοψηφία ούτε καν επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει, ούτε των φορέων που τους απασχολούν, αφού η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση της εργασίας θα επανέλθει». Ζητούν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που εξασφαλίζει ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται έως τις 31/12/2021. Ακόμα ζητούν την αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που «κάνουν πραγματικά απαγορευτική τη χορήγησή του στην πλειοψηφία των ανέργων» και την καταβολή του «για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος». Οσον αφορά τις «πρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν», προτείνουν αυτές «να καλυφθούν από αντίστοιχη μείωση των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ».

«Το κύριο βήμα θα γίνει από τους εργαζόμενους», σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση και συνόδευσε στις συναντήσεις την αντιπροσωπεία των εργαζομένων. «Δεν χαρίζει κανένας σε κανέναν τίποτα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν με τον αγώνα και την ενότητά τους, τη συγκέντρωση δυνάμεων στη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά.

«Μεγάλο ρόλο παίζει η δική μας στάση, το αν θα αποδεχθούμε το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει», τόνισε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τις συναντήσεις, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα.

«Θα διεκδικήσουμε ακόμα και τη σταγόνα», υπογράμμισε ο Νίκος Λαζαράκης, από την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στον δήμο Πάτρας, υπογραμμίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και εξηγώντας πως η «σταγόνα» της παράτασης του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους σημαίνει για ορισμένους τη δυνατότητα να φτάσουν στη συνταξιοδότηση και για άλλους να συνεχίσουν να φέρνουν στο σπίτι το μοναδικό μεροκάματο της οικογένειας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25, ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν έδωσαν καμία απάντηση στο αίτημα για συνάντηση.

Στήριξη από το ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων και στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, που εκτός από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία μίλησε και στους συγκεντρωμένους. Κατήγγειλε την ομηρία της προσωρινής δουλειάς και της ανακύκλωσης της ανεργίας, που στερεί τους εργαζόμενους από το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και τις υπηρεσίες από το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή την πρόταση των εργαζομένων για παράταση των συμβάσεων, διεκδικώντας ωστόσο παράλληλα να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέρμα στην πολιτική σύμφωνα με την οποία κρατούν χιλιάδες εργαζόμενους σε ομηρεία και τους πετάνε πότε στη δουλειά με ημερομηνία λήξης και πότε στην ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ