Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι

Εννιά μήνες μετά τον «Ιανό», παραμένουν οι ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους

Εβδομήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, καπνό, βιομηχανική τομάτα, πιπεριά, πεπονοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα, θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις, έπληξε το ισχυρό μπουρίνι της περασμένης Κυριακής στο νομό Καρδίτσας αλλά και χωριά του δήμου Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων, που συνοδεύτηκε με χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν πάλι χαμένοι, ενώ έχουν κάνει πολλά καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.

Ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «υπερκυτταρική καταιγίδα», φαινόμενο που τον Ιούλη του 2019 είχε πλήξει τη Χαλκιδική και τον Αύγουστο του 2020 την Εύβοια, ωστόσο δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι ενώ τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειες, να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες καταστροφές από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Δεν φταίει μόνο ο καιρός

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Πριν καλά καλά προλάβουν να «σηκώσουν κεφάλι» από τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», είδαν και πάλι τους κόπους της χρονιάς να χάνονται. Εννιά μήνες μετά, το δυνατό μπουρίνι ήρθε να επιβεβαιώσει πως παραμένει η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, λείπουν οι αναγκαίες υποδομές, όπως αντιχαλαζικά δίκτυα, που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό, αποδίδοντας τις απώλειες και τις καταστροφές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», ωστόσο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ξέρουν πια ότι «ακραία» δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε εγρήγορση

Δίπλα στους πληγέντες βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Αγροτικών Συλλόγων. Με περιοδείες στα χωριά, επισήμαναν πως δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε εγρήγορση, για να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος.

Τόνισαν ακόμα πως τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, απαντάνε σήμερα στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, υπογραμμίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες το βράδυ οργανώθηκε σύσκεψη στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά, με προέδρους και εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων των χαλαζόπληκτων χωριών της περιοχής, όπου αποφασίστηκε να δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ τις επόμενες μέρες, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Στο πλευρό των πληγέντων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκε και αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Στελέχη του Κόμματος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, ενημερώθηκαν για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παράλληλα τόνισαν ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ απαιτεί να αποζημιωθούν άμεσα οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση, επισημαίνοντας ακόμα πως «για πολλοστή φορά ο νομός μοιάζει ανοχύρωτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) γι' αυτήν την κατάσταση που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να προβλέψουν και να προστατεύσουν από τα καιρικά φαινόμενα, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, βάζοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών στο ζύγι του κόστους - οφέλους. Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε όποιες υποσχέσεις δοθούν από την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ