Ορατός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)
Eurokinissi |
Κρανίου τόπος για μια ακόμα φορά περιοχή του Ασπρόπυργου |
Οπως αναφέρθηκε από κατοίκους της περιοχής, που έζησαν έναν ακόμα εφιάλτη, την πρώτη και μεγαλύτερη έκρηξη ακολούθησαν άλλες 4, ενώ μπουκάλες υγραερίου εκτινάσσονταν δεκάδες μέτρα μακριά. Η φωτιά που ακολούθησε αμέσως μετά έκαψε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ένα βυτιοφόρο και ό,τι βρισκόταν γύρω τους.
Σε ολόκληρη την περιοχή σήμανε συναγερμός, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 17 πυροσβεστικά οχήματα με 42 πυροσβέστες και 3 ελικόπτερα.
Από την Πυροσβεστική εκκενώθηκε από κατοίκους η γύρω περιοχή ενώ στις 12 το μεσημέρι στάλθηκε από το 112 μήνυμα στους κατοίκους να «καταφύγουν σε κλειστό χώρο και να μείνουν μακριά από υαλοπίνακες», λόγω «κινδύνου έκρηξης».
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής είχαν λαχταρήσει ξανά πριν από περίπου 4 μήνες όταν έγινε έκρηξη σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος βρίσκεται περίπου στα 200 μέτρα από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης υγραερίου. Οι ανησυχίες των κατοίκων όπως και τότε έτσι και με το πρόσφατο βιομηχανικό ατύχημα δυναμώνουν: «Θα τιναχτούμε στον αέρα κάποια μέρα», συζητιέται διαρκώς στην περιοχή, αφού έτσι περιγράφουν τον υπαρκτό κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), καθώς είναι περικυκλωμένοι από ανεξέλεγκτη και άναρχη βιομηχανική δραστηριότητα, χωρίς κανένα σχέδιο προστασίας, πρόληψης αντιμετώπισης κινδύνου με κρατική ευθύνη. Ειδικά η τελευταία εξαντλείται σε «συστάσεις», όπως έγινε και στο πρόσφατο ατύχημα μέσω του 112, στο πλαίσιο πάντα της «ατομικής ευθύνης».
Αυτό καταγγέλλουν και σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Ευβοίας - Κορίνθου και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των τραυματιών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να διαλευκάνουν πλήρως τις αιτίες του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Εδώ και καιρό τα σωματεία έχουμε προειδοποιήσει για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε μία περιοχή όπου συνυπάρχουν βιομηχανική δραστηριότητα και οικιστικός ιστός και για τον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.
Οι εργαζόμενοι είναι επιτακτικό να δυναμώσουν τον αγώνα για να παρθούν και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και αποτροπής κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, πριν να ζήσουμε τα χειρότερα».
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο σημειώνει επίσης σε ανακοίνωσή του: «Ιδιαίτερα στην περιοχή του Ασπρόπυργου, οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις σε εργασιακούς χώρους είναι συχνότατες. Θυμίζουμε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες, είχαμε την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπρόπυργου, πυρκαγιά σε εργοστάσιο λαδιού και δεκάδες πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης (...) Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Θριασίου Νοσοκομείου - που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά "ατυχήματα" - με μόνιμο προσωπικό, πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής».
Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, ενώ την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα στη Δυτική Αττική αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και θυμίζει ότι «μόνο τους τελευταίους μήνες, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπρόπυργου, φωτιά σε εργοστάσιο λαδιού και πάλι στον Ασπρόπυργο, την πρόσφατη φωτιά στις εγκαταστάσεις της "Motor Oil", δεκάδες φωτιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης και άλλα».
Οπως σημειώνει, σε μια περιοχή όπως η Δυτική Αττική, «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εξακολουθεί να υπάρχει ένα πραγματικό χάος και μια αναρχία σε σχέση με τις χρήσεις γης. Σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, δίπλα και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επικίνδυνες μονάδες, εργοστάσια με επικίνδυνες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες καυσίμων, εγκατάσταση ΧΥΤΑ και άλλα».
Συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε χώρους εργασίας «με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από τη μεριά του κράτους δεν γίνεται έλεγχος τήρησης αυτών των κανόνων. Απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια περιοχή».
Πολύ περισσότερο, συνεχίζει, «που λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της σημερινής έκρηξης και πυρκαγιάς συνεχίζει να λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και μόνο τις πρωινές ώρες με μόλις 6 γιατρούς (εκ των οποίων οι 2 συμβασιούχοι) το Κέντρο Υγείας Ασπρόπυργου, ενώ στο Θριάσιο Νοσοκομείο η ΜΕΘ στο Κέντρο Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο περιστατικά Covid-19 και δεν επαρκεί για τη νοσηλεία εγκαυματιών ασθενών».
Η ΤΕ του Κόμματος απαιτεί μεταξύ άλλων να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με ευθύνη του κράτους για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, ρύπανσης του περιβάλλοντος. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας ανά περιοχή και να υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και την αλληλεπίδρασή τους. Να εξασφαλιστούν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση. Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής με επαρκές μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως αντίστοιχα και το Θριάσιο Νοσοκομείο. Με ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών Covid-19, ώστε να είναι διαθέσιμες οι ΜΕΘ στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου για εγκαυματίες ασθενείς».
Από την πλευρά της η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Θριασίου του ΚΚΕ τονίζει ότι το ατύχημα έγινε την ώρα που οι μαθητές έδιναν τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων, «για την οποία η κυβέρνηση έκανε δήθεν ότι κόπτεται». «Δίπλα σε σχολεία γεμάτα από τους μικρούς μαθητές της Πρωτοβάθμιας ένα νέο ατύχημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τον κίνδυνο εξαιτίας της εξελισσόμενης έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πιθανότητα ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος», τονίζει. Και επισημαίνει ότι τα σχολεία είναι πραγματικά αθωράκιστα, αφού «πόσο προστατευμένοι ήταν οι μαθητές που κλείστηκαν στις αίθουσές τους και πόσο μακριά από τους υαλοπίνακες, όταν στην περιοχή υπάρχουν σχολεία με αίθουσες - κλουβιά, αίθουσες σε κοντέινερ, με αποθήκες που μετατράπηκαν σε αίθουσες, όπου κάθε άλλο παρά τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας...».
Προσθέτει επίσης ότι «το όποιο "σχέδιο δράσεων" που στην αρχή της χρονιάς καταρτίζεται στις σχολικές μονάδες για την περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτου κινδύνου - κυρίως σεισμού - κάθε άλλο παρά λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή - όπου δραστηριοποιούνται επικίνδυνες μονάδες, εργοστάσια με επικίνδυνες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες καυσίμων, εγκατάσταση ΧΥΤΑ κ.ά. - ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η υλοποίησή του εναπόκειται στο σύλλογο των διδασκόντων που ούτε έχει, με ευθύνη του κράτους, σχετική εκπαίδευση».