Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ
Αναβλήθηκε το δικαστήριο για τον νεκρό εργάτη στην ΕΒΖ

Αναβλήθηκε το ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΒΖ) στο Πετροχώρι Ξάνθης. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί εδώ και περίπου 3,5 χρόνια για το «ατύχημα» - έγκλημα που έγινε στο λεβητοστάσιο του εργοστασίου, και η οικογένεια του νεκρού εργάτη όπως και οι συνάδελφοί του πρέπει να περιμένουν κι άλλο για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 9 Νοέμβρη.

Θυμίζουμε ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», τον Ιούνη του 2020, υπόθεση η οποία επίσης αναμένει τη σειρά της για να εκδικαστεί.

«Είναι κανόνας για το κράτος και την αστική Δικαιοσύνη, όταν είναι να εκδικάσουν εργατικά "ατυχήματα" να χρονοτριβούν και οι διαδικασίες να παίρνουν χρόνια, και με την προσφιλή τακτική των εργοδοτών να θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη για τα "ατυχήματα" στους εργαζόμενους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης και προσθέτει πως «όταν όμως είναι να βγάλουν παράνομη μια απεργία, αυτή η απόφαση παίρνεται σε μερικές ώρες, όπως έγινε πρόσφατα με τις απεργίες των ναυτεργατών».

Συνεχίζοντας η Ενωση τονίζει ότι «οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην "ατυχία" και στην "απροσεξία" του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν "και με τον νόμο" τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα από τα αστικά κόμματα».

Η Ενωση υπογραμμίζει πως στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, Φ. Γ., και απαιτεί την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών, όπως και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΒΖ.

Καταδίκη για «ατύχημα» στην καθαριότητα του δήμου Καλαμαριάς

Ενοχοι για τον θάνατο άνδρα 71 ετών, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2017 καταπλακώθηκε από φοίνικα κατά την εκτέλεση εργασιών κοπής δέντρων στην περιοχή Βότση, κρίθηκαν ο επιστάτης του και ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς.

Το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον επιστάτη και 12 μηνών στον αντιδήμαρχο, με αναστολή.

Ο 71χρονος παρείχε κοινωφελή εργασία προς έκτιση μετατραπείσας ποινής και, όπως αναδείχθηκε, δεν διέθετε ειδίκευση στην κοπή δέντρων ούτε είχε εφοδιαστεί με τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, όπως κράνος, φωσφορούχο γιλέκο, ειδικά υποδήματα και γάντια. Καταπλακώθηκε από τον κορμό φοίνικα που είχε κόψει προηγουμένως άλλος εργάτης, μέλος του ίδιου συνεργείου. Μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε έξι μέρες αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ