Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Προβοκάτσιες και βιομηχανία διώξεων, μήπως και σπάσει το απεργιακό μέτωπο

Θα σπάσουν τα μούτρα τους, η απεργία θα γίνει!

Κάθε αθλιότητα σκαρφίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει εμπόδια στη σημερινή απεργία, προσπαθώντας μέσα από χυδαίες προβοκάτσιες και αξιοποιώντας την αστική Δικαιοσύνη να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα. Και ενώ τα στελέχη της τριγυρνούν τα κανάλια διαλαλώντας ότι η απεργία «απέτυχε» και ότι «οι εργαζόμενοι γυρνάνε την πλάτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις», από την άλλη πασχίζει να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να βγάλει στην παρανομία την απεργία, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες στο λιμάνι και με την αγωγή που κατέθεσε χτες σε βάρος των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες η κυβέρνηση ξεδίπλωσε ένα άθλιο σχέδιο, με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως να ζητάει από το δικαστήριο να βγάλει παράνομες τις αποφάσεις για απεργία της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων στις συγκοινωνίες. Η δικαιολογία ήταν ότι η απεργία εμποδίζει τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μέχρι και την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας δεν είχε βγει η δικαστική απόφαση για την αγωγή αυτή σε βάρος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Σημειώνεται βέβαια ότι η κυβέρνηση «έφαγε τα μούτρα» της και στην προσπάθειά της αυτή, αφού αφενός χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με απόφασή της εξαίρεσε από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Αφετέρου τα σωματεία εργαζομένων στη σταθερή τροχιά θα ξεκινήσουν την απεργία μετά τις 10 π.μ., ώστε να γίνει κανονικά η προσέλευση στα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αντιδράσεις στην προβοκάτσια της κυβέρνησης

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ διευκρινίζει ότι η απόφαση για την απεργία ισχύει για όλο το Δημόσιο, με την εξαίρεση όσων υπαλλήλων εμπλακούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) επισημαίνει άλλωστε πως αυτό που πονάει την κυβέρνηση «είναι γενικά η απεργία στις 16/6 και η κλιμάκωση του αγώνα κόντρα σε "θεούς και δαίμονες", κόντρα στα υπονομευτικά σχέδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) μετέτρεψαν την απεργία τους σε στάση εργασίας, η οποία ξεκινά σήμερα από τις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, ώστε να μην εμποδιστεί η πρόσβαση στα εξεταστικά κέντρα. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η προβοκατόρικη πρακτική της κυβέρνησης (...) δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει. Ο "κοινωνικός αυτοματισμός" είναι μια συνταγή δοκιμασμένη και έχει φτάσει την εργατική τάξη να βιώνει καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας και συνθήκες γαλέρας».

Με βάση τα παραπάνω, η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει ως εξής για σήμερα: Τα σωματεία σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) έχουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ κάνουν στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Στον σιδηρόδρομο έχει στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ.

Απαντούν και οι μαθητές στην αθλιότητα

«Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης και κανένα κανάλι σαν να είναι εκπρόσωποί μας!», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με αφορμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία, και σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Τους νοιάζει για το μέλλον μας; Να μην ψηφίσουν τότε το νομοσχέδιο που θα μας κάνει σε λίγα χρόνια εργαζόμενους που θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς ψίχουλα!».

Η προσπάθεια της «Goldair» θα πέσει στο κενό

Τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος της απεργίας άλλωστε είχαν ξεκινήσει οι εφοπλιστές από προχτές, όταν προσέφυγαν ξανά στα δικαστήρια ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών (βλ. σχετικό θέμα στη σελίδα).

Ενώ χτες μήνυση κατέθεσε και η εργοδοσία της «Goldair Handling» (επίγεια εξυπηρέτηση στο «Ελ. Βενιζέλος») σε βάρος του σωματείου που συμμετέχει στην απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Η εργοδοσία, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς καν να προλάβει να παραστεί το επιχειρησιακό σωματείο, ζήτησε και πήρε από τη ...γαλαντόμα Δικαιοσύνη απόφαση που βγάζει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μάλιστα η εργοδοσία, πριν ακόμα πάει στα δικαστήρια, είχε αναρτήσει σε κάθε μέρος του χώρου δουλειάς ανακοίνωσή της που χαρακτήριζε παράνομη την απεργία. Το δικαστήριο απλώς την επικύρωσε εκ των υστέρων...

Την εργοδοσία της «Goldair» καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας ότι έφτασε να ισχυρίζεται στα δικαστήρια ότι «η απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν σχετίζεται με την επιχείρηση της "Goldair"! Την ίδια ώρα που πριν λίγες μέρες μέσω της διαβούλευσης του νομοσχεδίου έφτασε στο σημείο να απαιτεί σύγχρονους σκλάβους, καθώς της είχε ανοίξει η όρεξη από το νομοθετικό τερατούργημα.

Τζάμπα όμως ο κόπος τους! Την απεργία την έχουν προκηρύξει το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το ΕΚ Αθήνας και το ΕΚ Πειραιά, και όχι μόνο το σωματείο των εργαζομένων της "Goldair" (...) Η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει έχει πέσει ήδη στο κενό. Παρά τις εκατοντάδες ανακοινώσεις που τοιχοκόλλησε και τα χιλιάδες mail που έστειλε με σκοπό να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, παριστάνοντας τους δικαστές, ματαιοπονεί! Ολοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο καλύπτονται από τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων, που είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα».

  • «Η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων θα πέσει στο κενό!» σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας σε μαζικό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους. «Ο στόχος τους είναι να κυριαρχήσει η σιωπή, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τα σωματεία, την απεργία ώστε να περνάνε "αέρας" τα αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσει η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Ομως δεν τα έχουν λογαριάσει καλά! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!», σημειώνει.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοιξε η όρεξη» στην εργοδοσία με το αντεργατικό νομοσχέδιο(2021-06-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας(2020-06-11 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο αεροδρόμιο(2020-03-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο(2019-07-18 00:00:00.0)
«Σφυρίζει»... αόριστα(2002-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ