Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Το νομοσχέδιο είναι ομολογία φόβου για τη δύναμη του συλλογικού αγώνα

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έδωσε την κατάλληλη απάντηση στη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα που στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων, παρουσιάζοντά το ως κάτι «ξεπερασμένο» και «απολιθωματικό».

«Αν είναι ξεπερασμένος συλλογικός αγώνας των εργαζομένων, γιατί με κάθε ευκαιρία τον θέτετε υπό διωγμόν; Αλήθεια, χάριν εκσυγχρονισμού ζητάτε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, όλων διαχρονικά των μελών του, των πρακτικών των γενικών συνελεύσεων, τι ψήφισε το κάθε μέλος σ' αυτές, κι όλα αυτά στη διάθεση του κράτους και της εργοδοσίας; Ισως πράγματι τότε να μη χρειάζεται η προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση, γιατί είναι τόσο εκσυγχρονισμένο φακέλωμα που δεν υπάρχει καν ελπίδα της πρόσληψής τους από τις επιχειρήσεις. Γιατί ακόμα πασχίζετε, αλήθεια, να ορθώσετε ανυπέρβλητα εμπόδια σε ένα "άσφαιρο όπλο", όπως χαρακτηρίζετε την απεργία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι και στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το δρόμο στρωμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε προϋπόθεση για τη νομιμότητα της απεργίας την ψήφιση από το 50% + 1 των ταμειακά εντάξει μελών του σωματείου στο όνομα της δημοκρατίας στα σωματεία, όπως έλεγε τότε. Διάταξη που διατηρεί και επεκτείνει τώρα η ΝΔ με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και όλα αυτά όταν τέτοια πλειοψηφία δεν απαιτείται ούτε για την κυβέρνηση της χώρας, ενώ πρόσφατα νομοθετήθηκε δήμαρχοι και περιφερειάρχες να αποκτούν απόλυτη πλειοψηφία με το 43% των ψήφων.

Ειδικά για την ηλεκτρονική, δηλαδή την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, επισήμανε ότι δεν εξασφαλίζεται ούτε η μυστικότητα, αφού αυτή μπορεί να γίνεται υπό το βλέμμα της εργοδοσίας.

«Πολύ περισσότερο που η ουσία της συνέλευσης του σωματείου είναι η συζήτηση, η ανταλλαγή προβληματισμών, η αντιπαράθεση για τα αιτήματα, της μορφής της πάλης που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι ένα "like" και "dislike" σαν σε υποψήφιους των ριάλιτι».

Οσο για το ...δικαίωμα στην εργασία, όπως αποκαλεί η κυβέρνηση την απεργοσπασία, επισήμανε ότι το δικαίωμα αυτό το ξεχνάει στην περίπτωση της παράνομης απόλυσης, όπου καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης και την καταβολή των μισθών υπερημερίας για όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση. «Καταργείτε δηλαδή κάθε αντικίνητρο για τις αυθαίρετες απολύσεις».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν τελικά την επίσημη ομολογία του φόβου σας. Αποτελούν τη μεγαλύτερη παραδοχή της δύναμης που δίνει στους εργαζόμενους ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ