Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να πάρει απάντηση η αντεργατική ατζέντα της κυβέρνησης

Την αντεργατική ατζέντα της κυβέρνησης, που πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανώνοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. «Στόχος είναι το "φακέλωμα" και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... "γνωριμία" με τα σωματεία», σημειώνει σε ανακοίνωση και προσθέτει:

«Το δικαίωμα στην απεργία και η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης κατακτήθηκαν με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα η μάχη για τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, από την ίδια τη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις εξελίξεις και στο κίνημα», καταλήγει.

Για το ίδιο θέμα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ αναφέρει: «Να μην τολμήσουν! Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούμε την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στις γραμμές των σωματείων. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε εργατικές οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους», σημειώνει.

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης την τροπολογία της κυβέρνησης για την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζόμενου, αλλά και την κατάργηση της συνυπευθυνότητας μιας επιχείρησης, σε περίπτωση καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τις εργολαβικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Οπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην κατάργηση της διάταξης για τη «συνευθύνη», αλλά η ουσία του αφορά την ίδια την ύπαρξη των εργολάβων, που μεταξύ άλλων «συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μια νύχτα (ώστε οι εργαζόμενοι να χάνουν οφειλόμενα κ.ά.), κάνουν αγωγές για να βγουν παράνομες οι απεργίες των εργαζομένων όταν αυτοί διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση των δουλεμπορικών».

«Η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση δεν είχε επεκταθεί ποτέ στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το κράτος - εργοδότης να μην χρειάζεται να αιτιολογεί καν τις απολύσεις εκατοντάδων υγειονομικών με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικών γιατρών και εργαζομένων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) αν και αποδεδειγμένα κάλυπταν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" των δημόσιων μονάδων Υγείας», υπογραμμίζει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Τις τροπολογίες που ψήφισε η κυβέρνηση, καταγγέλλει επίσης το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιομηχανία μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών(9/8/2012)
«Διάλογος» για αφαίρεση δικαιωμάτων...(5/4/2012)
«Τιμωρεί» τη συνδικαλιστική δράση(30/7/2009)
Στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση(27/5/2006)
Απέλυσε 14 εργαζόμενους(6/8/2003)
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι της ΑΛΚΟ(16/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org