Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μια «πληρωμένη» απάντηση στο πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής»

Μια «πληρωμένη» απάντηση στο πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και προωθείται στα σχολεία από το ΥΠΑΙΘ με σκοπό την παραχάραξη της Ιστορίας, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ Πειραιά. Πρόκειται για επιστολή της Ανθής Γουρουντή, μουσικού (ΠΕ 79.01) και υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΙΔΕ Πειραιά. Απαντώντας σε πρόσκληση που έλαβε από το πρόγραμμα για μια παρουσίαση σχετικής ταινίας - ντοκιμαντέρ, η Ανθή Γουρουντή σημειώνει προς τους διοργανωτές:

«1. Θα ήταν καλύτερα να γινόταν μια καμπάνια για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα των φασιστικών/ναζιστικών εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μου.

2. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να διδαχθεί - κατ' αντιστοιχία - η βαρβαρότητα των φασιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής: βασανιστήρια, ομαδικές εκτελέσεις, ολοκαυτώματα Καλαβρύτων, Διστόμου, κ.λ.π. και στα γερμανικά σχολεία!

3. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να με υπολογίζετε ως πολλαπλασιάστρια του προγράμματός σας - κάτι το οποίο και δεν υποχρεούμαι να πράξω - μια και θεωρώ απαράδεκτο να "μαθαίνει" ο θύτης στο θύμα το πώς θα "μιλήσει" για το πάθημά του. Παράλληλα - χωρίς να θίξω σε προσωπικό επίπεδο κανέναν από τους εμπλεκόμενους επιμορφωτές - διατηρώ το δικαίωμά μου να έχω επιφυλάξεις ως προς την αντικειμενικότητα και τις επιστημονικές μεθόδους αλλά και την πιθανή "κρυφή ατζέντα" του εν λόγω προγράμματος.

4. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, θεωρώ ότι εκτός από τον Ελληνικό λαό, τους Ελληνες Εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, ψυχικά ασθενείς κ.λπ. υπέφεραν αντίστοιχα και οι Γερμανοί την ίδια ιστορική περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας.

5. Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους, σας ενημερώνω ότι η πληροφόρηση εκ μέρους σας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σταματάει στο άτομό μου, εκτός από την απάντησή μου προς εσάς, την οποία κοινοποιώ στην ΕΛΜΕ Πειραιά, στην οποία και είμαι μέλος.

Υ.Γ. Στην Οσία Ξένη στην Κοκκινιά ακόμα το χώμα είναι νωπό από το αίμα των εκτελεσμένων του Μπλόκου»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org