Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής - που σύμφωνα με υπολογισμούς βασισμένους στις περσινές επιδόσεις θα αφήσει εκτός ΑΕΙ περίπου 20.000 υποψηφίους, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται προκλητικά πως με τη θέσπιση ενός κόφτη δίνει... διεξόδους και παρέχει επιλογές σε υποψηφίους - αποτελεί και φραγμό απροσπέλαστο για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων, που καλούνται να κάνουν την προσπάθειά τους με ακόμα πιο άνισους όρους από τους συμμαθητές τους στα ημερήσια.
Η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις της για το θέμα ομολογούσε πως ακριβώς σκοπός είναι ο αποκλεισμός των εκατοντάδων μαθητών και με θράσος έλεγε πως η κυβέρνηση περίπου κάνει χάρη στους μαθητές, αφού, όπως σημείωνε, το «να ιδρύσεις και να λειτουργήσεις ένα εσπερινό σχολείο για τα παιδιά που δουλεύουν μέσα στη μέρα από μόνο του είναι κοινωνική πολιτική...» και αναφερόταν στην ποσόστωση, η οποία ωστόσο ακυρώνεται στην πράξη από την εφαρμογή της ΕΒΕ. «Αλλά κοινωνική πολιτική δεν είναι να επιτρέπεις από τα σχολεία αυτά να εγγράφονται με ένα στα 20 γιατί και πάλι θα τους έχεις εγκλωβίσει», σημείωνε.
Με αγωνία και αγανάκτηση βλέπουν την εξέλιξη και απόφοιτοι εσπερινών λυκείων που βρίσκονται σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαρία Σ., φοιτήτρια σήμερα στην Ιατρική, που μας περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος, γονιός και εσπερινός μαθητής, ο οποίος προετοιμάζεται για τη δύσκολη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ίδια στην προσπάθειά της είχε επιπλέον να αντιμετωπίσει και την κατάργηση του τομέα Υγείας όταν φοιτούσε στο ΕΠΑΛ αλλά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Αναφέρεται ιδιαίτερα στη στήριξη από τους εκπαιδευτικούς, αφού είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη η δυνατότητα για ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια. «Οταν είσαι γονιός δεν χρηματοδοτείς τον εαυτό σου αλλά τα παιδιά σου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει με βάση και την εμπειρία συμμαθητών της που εισήχθησαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση πως «όποιος αποφασίζει να κάνει ένα τέτοιο βήμα δουλεύοντας παράλληλα θυσιάζει χρόνο, εσπερινός μαθητής ή φοιτητής, διαβάζει όσο δεν δουλεύει, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους». Οπως σημειώνει, χρειάζεται πείσμα και προσπάθεια, όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην παρατάνε τη μόρφωσή τους οι νέοι.
Να σημειωθεί πως η ίδια, όπως και οι συμφοιτητές της, κατά τη φετινή χρονιά ως εμπόδιο στη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών αντιμετωπίζει την άρνηση της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα για να λειτουργήσουν οι σχολές που παρέμειναν κλειστές για τρία εξάμηνα...