Ενδεικτική η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Παρίσι
Την κλιμάκωση ενός σύνθετου και πολύπλευρου παζαριού με την Τουρκία επιβεβαιώνουν οι συνεχιζόμενες διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που στα τέλη του μήνα θα ασχοληθεί και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες είχαν επίσημη συνάντηση στο Παρίσι οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από μία χρονιά γεμάτη «υψηλούς τόνους» μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες και ασχολήθηκε με όλα τα φλέγοντα θέματα, στον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.
Ο Τσαβούσογλου διακήρυξε την ετοιμότητα της τουρκικής αστικής τάξης να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα σε πολλά μέτωπα, όπως έδειξε και με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «L' Opinion», τονίζοντας ότι «μια ματιά στα ζητήματα της περιφέρειας όπως διαμορφώνονται τον τελευταίο καιρό επιτρέπει να διαπιστώσουμε έναν αυξανόμενο αριθμό συγκλίσεων και κοινών συμφερόντων». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «Τουρκία και Γαλλία είναι δύο φίλες και σύμμαχες χώρες. Και θα παραμείνουν. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι καμία παρεξήγηση δεν θα διαταράξει αυτήν τη σχέση φιλίας, στην οποία είμαστε με ειλικρίνεια αφοσιωμένοι».
Μιλώντας για «σημεία που βεβαιώνουν τη σύγκλιση των προτεραιοτήτων μας και του συμφέροντος να δράσουμε από κοινού», ο Τσαβούσογλου αναφέρεται στη Συρία (όπου εκτιμά ότι «οι δύο χώρες μας μοιράζονται ουσιαστικά τις ίδιες προτεραιότητες», λέγοντας μάλιστα ότι έγινε «ειλικρινής και καρποφόρος διάλογος»), στη Λιβύη (για την οποία τονίζει ότι η Αγκυρα είναι «ανοιχτή σε έναν διάλογο για την εξεύρεση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος»), αλλά και στον Νότιο Καύκασο κ.α. Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου τονίζει τον «ήρεμο διάλογο» του οποίου αντικείμενο αποτελούν οι «διαφωνίες με τον Ελληνα γείτονά μας, στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα», αλλά και τις «προσπάθειες που πρέπει να βασιστούν στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας» των δύο πλευρών στην Κύπρο.
Ανάμεσα σε άλλα ο Τσαβούσογλου επιλέγει να τονίσει ότι και στα Βαλκάνια «η Τουρκία δεν είναι αντίπαλος, αλλά παίζει ρόλο συμπληρωματικό στις ευρωπαϊκές και διατλαντικές πολιτικές».
Δεν παραβλέπει τέλος να αναφερθεί στην προσφορά της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ξεχωρίζοντας τον «εποικοδομητικό διάλογο σε ρεαλιστική βάση» που είναι έτοιμη να κάνει και για το θέμα των «S-400», ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις εκφράζει την ελπίδα «η Γαλλία να μπορέσει να ξαναγίνει η μηχανή επαναπροσέγγισης με την Τουρκία».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μετά από νέες ανακαλύψεις, τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου που η χώρα του έχει εντοπίσει στη Μαύρη Θάλασσα φτάνουν πλέον τα 540 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα προσδοκά ότι αρχικά θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που στο μεγαλύτερο μέρος τα καλύπτει με εισαγωγές από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του παζαρεύει τη διατήρηση στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν και την ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει «απάντηση για τους όρους» που έχει θέσει, αναφερόμενος σε πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, και ότι «αν αυτή διασφαλιστεί, εμείς μπορούμε να παραμείνουμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι"».
Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ. Την Κυριακή ανακοίνωσε τον θάνατο υψηλόβαθμου στελέχους του ΡΚΚ, μετά από πλήγματα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαχμούρ, πάνω από 100 χλμ. από τη μεθόριο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εξολοθρεύουμε την τρομοκρατία στην πηγή της», ενώ, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, από την τουρκική επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άμαχοι.