Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικές απώλειες για το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Βουλευτικές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Μεξικό, σε μια περίοδο που ο λαός αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα από την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μ. Ομπραδόρ, μετρώντας ήδη πάνω από 228.000 νεκρούς.

Στο 80% της καταμέτρησης των ψήφων, η αποχή φτάνει στο 47,5%. Το κυβερνών Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) και διάφορα κόμματα - δορυφόροι και σύμμαχοί του έχουν τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, με περίπου 290 έδρες στις 500. Καταγράφουν ωστόσο απώλειες, καθώς το MORENA μόνο του είχε 256 έδρες το 2018 και τώρα φαίνεται να μένει λίγο κάτω από τις 200. Ακολουθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, από άλλα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σημαντικές απώλειες είχε το κυβερνών κόμμα σε κυβερνήτες των ομοσπονδιακών κρατιδίων και σε δήμους, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Απαράδεκτο αποκλεισμό καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού

Το ΚΚ Μεξικού σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να δώσει την εκλογική μάχη, ωστόσο τα κριτήρια που τέθηκαν από την Εκλογική Αρχή για να εγγραφεί στη διαδικασία περιείχαν απαράδεκτους όρους, όπως να δώσει κατάλογο με τα μέλη και τις διευθύνσεις τους, να δεχτεί να έχει λόγο η Αρχή στις εσωτερικές διαδικασίες του Κόμματος και αυτό να διακόψει κάθε δεσμό με οποιοδήποτε άλλο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚ Μεξικού κατήγγειλε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό σε αποχή, σημειώνοντας ότι «όλα τα άλλα κόμματα, παρά τις διαφορές τους, εκπροσωπούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και κανένα δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή της εργατικής τάξης, τους φτωχούς αγρότες, τους μετανάστες, τους γηγενείς λαούς, τη νεολαία και τους μαθητές, τις γυναίκες, τους άνεργους». Υπογραμμίζει επίσης ότι με την κυβέρνηση Ομπραδόρ δεν άλλαξε τίποτα απολύτως υπέρ των εργαζομένων (καταστολή, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, επιθέσεις σε μετανάστες, φιλομονοπωλιακή πολιτική). Ο μόνος δρόμος που έχουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι ο αγώνας για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε συστράτευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org