Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επανεμφάνιση Τραμπ στο φόντο παζαριών στο Κογκρέσο

«Ηγετική» επανεμφάνιση έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός τέως Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, με ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα, στο τοπικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την επιθυμία του για υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024.

Αφού επανέλαβε την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του περασμένου Νοέμβρη, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι καταστρέφει την οικονομία της χώρας και την επέκρινε για «υποχρηματοδότηση» της αστυνομίας και «έκρηξη» της εγκληματικότητας.

Με την Κίνα σταθερά στο στόχαστρο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις 10 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον κορονοϊό, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να διαγράψουν τα χρέη τους προς την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν «σήκωσε» ξανά την αντιπαράθεση με το Πεκίνο για το ίδιο θέμα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να θέτει ξανά ζήτημα προέλευσης του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα τεράστια πακέτα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ, με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Ο Μπάιντεν κατέβασε την Παρασκευή την πρόταση της κυβέρνησης σε περίπου 1 τρισ. δολάρια για 8 χρόνια (από 1,7 τρισ. στην προηγούμενη πρόταση και 2,3 τρισ. στην αρχική). Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σέλεϊ Μουρ Καπίτο, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση γερουσιαστών του κόμματός της στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες, από την περασμένη Παρασκευή, οπότε είχε ανεβάσει την αρχική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων κατά 50 δισ. δολάρια, στα 928 δισ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο για κρατικές δαπάνες ύψους 547 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων για μια πενταετία. Το παζάρι φουντώνει στο μεταξύ η γνωστοποίηση της απόφασης ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να περάσουν με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία (και όχι με 60 ψήφους, που σημαίνει με θετική ψήφο τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνων) μόνο ένα ακόμα νομοσχέδιο μέχρι τον Απρίλη του 2022.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(23/7/2021)
Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι για τις επενδύσεις στις υποδομές(17/6/2021)
Πακτωλός τρισ. για τα μονοπώλια και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς(29/5/2021)
Στην τελική ευθεία το νέο πακέτο για τη στήριξη των μονοπωλίων(3/3/2021)
Σχέδια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας(10/2/2021)
Τεχνολογικοί κολοσσοί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης(18/8/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org