Την επόμενη βδομάδα (ίσως από 14 Ιούνη) πιθανολογείται η επανέναρξη των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας.
Σε κλίμα «διευθέτησης», ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις του παρελθόντος, να μην τις αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Αλλά αναζητούμε κατανόηση για τα θεμελιώδη μας συμφέροντα». Ο ίδιος, συνοψίζοντας τις επαφές που είχαν πρόσφατα στην περιοχή ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ, μίλησε για «δίκαιες» συνομιλίες που είχε μαζί τους. Επιβεβαιώνοντας την όξυνση του παζαριού με διάφορα ανταλλάγματα, εξήγησε ότι απασχόλησαν «τα βασικά ζητήματα του προσεχούς διαλόγου - τι είναι αυτό που εμείς και οι Αλβανοί θέλουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά επίσης και τι περιμένουμε από την ΕΕ, όπως και τι περιμένει εκείνη από μας...».
Η επανέναρξη του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου αναμένεται ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις για αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου (υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να αναβαθμίσει σε «Γραφείο Συμφερόντων» την εμπορική αποστολή της Πρίστινας στην Αθήνα) και πέφτουν στο τραπέζι διάφορες «εναλλακτικές» για την επιτάχυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων.
Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο Μ. Πάλμερ σημείωσε ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων είναι αυτό «που απαιτείται για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την οποία φιλοδοξούν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο». Περιγράφοντας το... «όραμα» των ΗΠΑ για την περιοχή, είπε ότι είναι η πλήρης ενσωμάτωσή της «στην ΕΕ και την ευρωατλαντική ένωση» και πρόσθεσε ότι γι' αυτό «θα χρειαστεί η θέληση να καθίσουν και να εργαστούν σε αυτό, να προσδιορίσουν τα απαραίτητα σημεία συμβιβασμού και να προχωρήσουν». Και κατέληξε: «Εμείς βλέπουμε την αμοιβαία αναγνώριση ως επίλογο που τελικά αφήνει το θέμα στο παρελθόν και θέτει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο σε θέση να προχωρήσουν. Αλλά θα πάρει χρόνο και θα είναι σκληρή δουλειά».
Ο Πάλμερ συναντήθηκε και με την Σέρβα πρωθυπουργό, Αννα Μπρνάμπιτς, η οποία του είπε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας προσδοκίες για «περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και υψηλόβαθμες επισκέψεις, με την ευκαιρία και της 140ής επετείου των αμερικανο-σερβικών διπλωματικών σχέσεων».
Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στην Τουρκία, ήταν η σειρά του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο.
Μεταξύ άλλων ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και στάθηκε στην «εξαιρετικά καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» αλλά και το «διακηρυγμένο ενδιαφέρον των τουρκικών εταιρειών να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να εμβαθύνουν τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς» μαζί της. Αναφέρθηκε επίσης σε διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που θα προσθέσει νέα δυναμική. Οι δύο πλευρές στάθηκαν και στις «κοινές αξίες για την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής» που μοιράζονται μέσα και από το ΝΑΤΟ, ξεχωρίζοντας τη συνεργασία και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Στο μεταξύ, στη Β. Μακεδονία, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις στα Σκόπια και άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενο για «ενδοτική στάση» της κυβέρνησης Ζάεφ στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Ο ηγέτης του κόμματος, Χρ. Μίτσκοσκι, ισχυρίζεται ότι ο Ζάεφ διαπραγματεύεται με τη Σόφια ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και ότι είναι διατεθειμένος να υποκύψει στους βουλγαρικούς όρους προκειμένου η Σόφια να άρει το βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην ΥΠΕΞ (ΣΥΡΙΖΑ) Ν. Κοτζιάς συμπεριλαμβάνεται στις 30 προσωπικότητες που αποφάσισε να τιμήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.