Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κλιμακώνουν τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια και τις συλλήψεις Παλαιστινίων οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίκεντρο η συνοικία Σεΐχ Τζαράχ, την οποία πολιορκούν εδώ και καιρό λόμπι Εβραίων εποίκων, για να διώξουν δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων και να αλλάξουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Στόχος Ισραηλινών αστυνομικών έγιναν το Σαββατοκύριακο τα 23χρονα δίδυμα αδέλφια Μούνα και Μουχάμαντ αλ Κουρντ, για τον ρόλο τους μεταξύ άλλων στην αναμετάδοση καθημερινών κρουσμάτων βίας σε βάρος των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αστυνομικοί συνέλαβαν την Μούνα αλ Κουρντ στο σπίτι της άγρια χαράματα. Ο αδερφός της, που έλειπε από το σπίτι, παραδόθηκε στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα. Τα δύο αδέρφια αφέθηκαν ελεύθερα μετά από πολύωρη ανάκριση.

Το Σαββατοκύριακο έπεσε θύμα βάναυσης αστυνομικής βίας και η ρεπόρτερ του «Αλ Τζαζίρα» Τζιβάρα Μπουνταϊρί, με το πρόσχημα ότι δεν είχε πάνω της άδεια διαπίστευσης για ρεπορτάζ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ρεπόρτερ υπέστη κάταγμα στο χέρι και μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της. Ο εικονολήπτης που ήταν μαζί της επίσης υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς. Η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ καταδίκασε τη σύλληψη της Μπουνταϊρί στη διάρκεια διαδήλωσης στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ, τονίζοντας πως προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των «κατασταλτικών τακτικών της ισραηλινής αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες σε βάρος δημοσιογράφων, μολονότι έφεραν ολοκάθαρη σήμανση».

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε η πορεία που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ για τη «μέρα της σημαίας» Εβραίοι εθνικιστές και ακροδεξιοί έποικοι. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε δεν εγκρίθηκε από την αστυνομία, καθώς σχεδιαζόταν να περάσει προκλητικά μέσα από παλαιστινιακές συνοικίες της Παλιάς Πόλης, κάτι που θα άναβε «νέες φωτιές».

Αντιδράσεις Νετανιάχου στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των εντεινόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα του Ισραήλ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο νέος, πολυκομματικός συνασπισμός που απειλεί να τον ανατρέψει ήταν το αποτέλεσμα «της μεγαλύτερης εκλογικής απάτης στην ιστορία της δημοκρατίας» και ανέφερε ότι είναι ένας «επικίνδυνος αριστερός συνασπισμός».

Υπενθύμισε ότι προεκλογικά ο Ν. Μπένετ είχε δεσμευτεί πως δεν θα συνεργαστεί με «αριστερά», «κεντρώα» και αραβικά κόμματα. Αυτό δηλαδή που τελικά έκανε την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώνοντας συμφωνία για συγκυβέρνηση με τον «κεντρώο» εντολοδόχο αρχηγό του «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, ο Μπένετ θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία, την οποία θα παραδώσει στη συνέχεια στον Λαπίντ.

Εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής των ισραηλινών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας (Σιν Μπέιτ) προειδοποίησε ότι υπάρχει «κίνδυνος πολιτικής βίας», ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι «υποκίνησε σε βία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ