Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κρούσματα κορονοϊού, αυταρχισμός και απολύσεις σε μεγάλα καταστήματα

Εκτεταμένη διάδοση του κορονοϊού στα 3 καταστήματα σούπερ μάρκετ της εταιρείας METRO ΑΕΒΕ στα Γιάννενα καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του, όπου τονίζεται ότι σύμφωνα με τους εργαζόμενους των καταστημάτων η εργοδοσία επιχειρεί την απόκρυψη των κρουσμάτων και αρνείται να λάβει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους.

«Από την αρχή της πανδημίας η ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ δεν έχει πάρει κανένα απολύτως ολοκληρωμένο μέτρο προστασίας των εργαζομένων! Ειδικά την περίοδο του Πάσχα, με τον έλεγχο των καρτών εισόδου να είναι ανύπαρκτος, τους πελάτες να σχηματίζουν ουρές στα ταμεία και αφήνοντας πόστα εργαζομένων (όπως στα οπωροπωλεία) τελείως εκτεθειμένα στον συνωστισμό, η εταιρεία εξέθεσε μαζικά εργαζόμενους και κοινό στον κίνδυνο του κορονοϊού», τονίζεται στην ανακοίνωση, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «μόνο τα κέρδη τους είναι ιερά! Ο όμιλος, που θησαύρισε την περίοδο της πανδημίας, δεν βρήκε ούτε σεντ για να κάνουν οι εργαζόμενοι έστω ένα μοριακό τεστ!».

Το σωματείο καλεί άμεσα την Επιθεώρηση Εργασίας και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγξουν τις καταγγελίες των εργαζομένων, και τους συναδέλφους με όπλο το σωματείο τους να στήσουν δίχτυ αλληλεγγύης και προστασίας ώστε να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, εκφοβισμού, κάθε επιχείρηση συγκάλυψης των κρουσμάτων, επιβάλλοντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στο χώρο δουλειάς.

Απολύσεις στα ΙΚΕΑ

Το σωματείο καταγγέλλει και τις απολύσεις εργαζομένων στα ΙΚΕΑ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η πλειοψηφία αυτών εργάζονται για δέκα και πλέον χρόνια στο κατάστημα των Ιωαννίνων.

«Αφού πήρε ό,τι μπορούσε να πάρει, αφού τους είχε με κυλιόμενα ωράρια, με μισθούς των 350 και 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να δουλεύουν για τα κέρδη του ομίλου και Κυριακές, τους πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες», τονίζει το σωματείο.

Οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των καταστημάτων του ομίλου με άνοιγμα μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και με μείωση του μεγέθους των καταστημάτων σε Λάρισα και Γιάννινα (από 20.000 τ.μ. σε 10.000 τ.μ.), λύση που θα εξοικονομήσει για τον όμιλο 3 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2020.

Μάλιστα, σε μια απίστευτη προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης, ο όμιλος FOURLIS βαφτίζει τις επικείμενες απολύσεις «πρόγραμμα εθελουσίας» με το «τυράκι» να είναι μια λίγο καλύτερη αποζημίωση από το προβλεπόμενο.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σχολιάζει τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου, που «λειτουργώντας παρασκηνιακά και στα μουλωχτά καλεί τους εργαζόμενους "να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν" ρίχνοντας νερό στον μύλο της εργοδοσίας».

Τέλος, στην ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο για να οργανωθεί συλλογικά η άμυνά τους απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ