Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Μήνυμα μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα έστειλε και η απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, η περιφρούρηση της απεργίας έξω από πύλες εργοστασίων στη ΒΙΠΕ, σε εργοτάξια, αλλά και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Τα σωματεία καταδίκασαν τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με θλιβερό συμπαραστάτη την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Δ. Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σ. Ζέρβας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ο Αν. Κριαράς, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Δ. Δοριάκη, γραμματέας της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Γωνιανάκης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

Σε δεκάδες ακόμα πόλεις

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλης Κατσιγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγρινίου - Θέρμου και της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Τη φωνή των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε ο Μάκης Αραβανής, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στη Ναύπακτο, συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, ενώ ακολούθησε κατάθεση γαρίφαλων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπεία σωματείων της περιοχής, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.

Την Πρωτομαγιά τίμησαν σωματεία και στο Καρπενήσι, με συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων της Καλαμάτας να τιμήσουν την Πρωτομαγιά, αλλά και να δώσουν την πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι της Καλαμάτας και το Μνημείο Νεκρών Λιμενεργατών του Μάη του 1934, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στην Κόρινθο, στην Κυπαρισσία, στην Τρίπολη και στην κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας.

Με παλμό οι συγκεντρώσεις στα Ιόνια νησιά

Στην Κέρκυρα με παλμό και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο μετά από κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του, δίνοντας αποστομωτική απάντηση στην απεργοσπαστική πλειοψηφία της διορισμένης προσωρινής διοίκησης. Γι' ακόμη μια φορά ξεχώρισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δίνουν ακούραστο αγώνα για πάνω από έναν χρόνο ενάντια στην υπονόμευση των δικαιωμάτων τους από τους μεγαλοξενοδόχους και την κυβέρνηση.

Σάμος
Σάμος
Στη Λευκάδα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Μηνά με συμμετοχή και των Σωματείων Εργαζομένων του Νοσοκομείου, των ΟΤΑ και των δασκάλων του νησιού. Το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο οδοποιίας στο Νυδρί ακυρώνοντας την προσπάθεια του εργολάβου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να υπονομεύσει την απεργία.

Στη Ζάκυνθο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σολωμού, ενώ ακολούθησαν συναυλία και πορεία στο κέντρο της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, και χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Σε νησιά του Αιγαίου

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία η οποία κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε στη Μυτιλήνη, από το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.

Στη Σύρο, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, η απεργιακή συγκέντρωση κατευθύνθηκε με πορεία στο νοσοκομείο, στηρίζοντας τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων και ετοιμάζοντας αγωνιστική υποδοχή στην υφυπουργό.

Συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο Ηρώων έγιναν στη Χίο από σωματεία και φορείς.

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Πάτμο, Λήμνο και Νάξο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ