Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Τραγούδια της εργατιάς και του αγώνα

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια που έχουν συντροφεύσει τους αγώνες των εργατών, αλλά και ένα καινούργιο τραγούδι εμπνευσμένο από τη χτεσινή μέρα, αφιερωμένο στην Κόκκινη Πρωτομαγιά.

Μιλάει για αυτούς που υπήρχαν πριν από εμάς και μας εμπνέουν να είμαστε σήμερα εδώ. Ετσι παρουσίασε η Πολυξένη Καράκογλου το τραγούδι «Πρωτομαγιά», με το οποίο μας μετέφερε σε μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις ανά τους αιώνες. Από το Παρίσι του 1871 στην Μαρί Μπλοντώ, που οι σφαίρες την βρήκαν στο πρόσωπο καθώς βάδιζε σε πορεία... Και από την έγκυο απεργό καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργατζέλη, που έπεσε νεκρή στη μεγάλη γενική απεργία στο Αγρίνιο το 1926, και τη μάνα που θρηνεί τον νεκρό απεργό γιο της Τάσο Τούση στη Θεσσαλονίκη το 1936, φτάνουμε στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από τους ναζί, δίνοντας υπόσχεση: «Θα 'χω τη γροθιά υψωμένη για να φτάσει ουρανό και αδέρφια εκατοντάδες που 'ν' το αίμα μας κοινό...».

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής Δημήτρης Κανέλλος, γέννημα - θρέμμα από εργατική οικογένεια, ευχόμενος καλή δύναμη και καλούς αγώνες ερμήνευσε το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» και τη «Δραπετσώνα» των Μίκη Θεοδωράκη και Τάσου Λειβαδίτη.

Με υψωμένες τις γροθιές οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τη Διεθνή. «Στον αγώνα ενωμένοι κι ας μη λείψει κανείς...».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ