Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση συγκρούσεων με φόντο τη ΝΑΤΟική «αποχώρηση»

Αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταγράφεται στο Αφγανιστάν, με φόντο την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο της αναπροσαρμοζόμενης παρουσίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων και πόρων για τον ανταγωνισμό με Κίνα - Ρωσία.

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τη Δύση για «παραβίαση επί της αρχής» της συμφωνίας αποχώρησης που «έκλεισε» πέρυσι υπό την «αιγίδα» της κυβέρνησης Τραμπ, ορίζοντας την 1η Μάη ως τελική ημερομηνία αποχώρησης (ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σταδιακή αποχώρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη), και προειδοποίησαν για «κάθε κατάλληλη αντίδραση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής».

Ηδη τα τελευταία 24ωρα αναζωπυρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι συγκρούσεις με τον αφγανικό στρατό, με δεκάδες νεκρούς και πλήθος βομβιστικών επιθέσεων, ενώ ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε πως «για μία ακόμα φορά οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι όχι μόνο δεν επιδιώκουν ειρηνική λύση στη σημερινή κρίση, αλλά και επιζητούν να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα ειρήνευσης».

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, είπε ότι μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων «υπάρχει μια σειρά πιθανών εκβάσεων», συμπεριλαμβανομένης της «πτώσης της Καμπούλ», που όμως - συνέχισε - «δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη».

Στην Καμπούλ βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, διαμηνύοντας ότι κάθε άλλο παρά μειώνεται το ενδιαφέρον του γερμανικού κεφαλαίου. «Η Γερμανία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλευρό του λαού του Αφγανιστάν», τόνισε. «Η διασφάλιση μιας καλής και ασφαλούς προοπτικής για το Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα με κάθε κόστος». Υπογράμμισε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται μια νέα διπλωματική ώθηση (...) Δεν υπάρχει κάποια απλή διαπραγματεύσιμη λύση». Διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει «οικονομική βοήθεια» στη χώρα (η Γερμανία έχει δεσμευτεί για 430 εκατ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό κάθε χρόνο μέχρι το 2024), προσθέτοντας ότι «αυτή η διεθνής βοήθεια σίγουρα δεν θα ρέει αν οι Ταλιμπάν καταλύσουν όλα τα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα που έχουν εδραιωθεί στη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» επιχειρούν να ξαναφρεσκάρουν οι ΗΠΑ(2021-08-26 00:00:00.0)
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για «οτιδήποτε χρειαστεί»(2021-07-08 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση κυβέρνησης και Ταλιμπάν(2021-05-18 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση σε κηδεία(2012-09-05 00:00:00.0)
Με επιθέσεις ξεκίνησε η «τζίργκα»(2010-06-03 00:00:00.0)
Συνεργασία και με τους Ταλιμπάν για τη δημιουργία προτεκτοράτου(2009-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ