Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Πάνω από 20 νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής

Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και απεργίες πραγματοποιούνται στην Κολομβία από τις 28 Απρίλη, ενώ αύριο Τετάρτη διοργανώνεται νέα πανεθνική απεργία και κινητοποίηση, με αιχμή την αντίθεση στη φορολογική «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, υποτίθεται «για να συμβάλουν όλοι» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που οξύνθηκε από την πανδημία.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, που περιλάμβαναν και την Εργατική Πρωτομαγιά, αντιμετωπίστηκαν με κρατική καταστολή. Η κυβέρνηση έβγαλε τον στρατό σε αρκετές πόλεις, πιο έντονα στην τρίτη μεγαλύτερη, το Κάλι, για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις μαζικές οργανώσεις, υπάρχουν ήδη 21 νεκροί από πυρά των ειδικών δυνάμεων καταστολής ESMAD. Καταγράφονται επίσης καταγγελίες για πάνω από 940 περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας, τουλάχιστον 772 συλλήψεις, 7 ανθρώπους που αγνοούνται και 4 πράξεις σεξουαλικής βίας από αστυνομικούς.

Η μαζική λαϊκή συμμετοχή, παρά την καταστολή, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση - όπως ανακοίνωσε ο Ντούκε - να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (δεν αποκλειόταν και η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού), ζητώντας «συναίνεση» για να δημιουργηθεί ένα νέο.

Τις λαϊκές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αυξήσεις που προβλέπονταν στον ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσίες και προϊόντα διατροφής, καθώς επίσης ένα δεύτερο νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας από εκατοντάδες συνδικάτα από διάφορους κλάδους, που είχε πραγματοποιήσει και άλλες μεγάλες διαδηλώσεις το 2019, και προκηρύχθηκε απεργία που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη. Σχετικά με την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τη θεωρούν μια πρώτη νίκη των κινητοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα και προσπάθεια εκτόνωσης, γι' αυτό δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων περιλάμβαναν επίσης τον τερματισμό της κρατικής βίας, των ταγμάτων θανάτου που δολοφονούν αγωνιστές (57 ηγέτες λαϊκών οργανώσεων και 22 πρώην αντάρτες μόνο μέσα στο 2021, πάνω από 1.150 από το 2016 και την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας), την ικανοποίηση βασικών αναγκών. Να σημειωθεί ότι η Κολομβία είναι στην 11η θέση στον κόσμο σε θανάτους από την πανδημία, με 74.700 νεκρούς, και σε πολύ ψηλά επίπεδα φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ