Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τρεις οι υποψήφιοι των εκλογών της 26ης Μάη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν στις 26 Μάη το προεδρικό αξίωμα κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Συρία.

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε χτες την αίτηση του επί 20 χρόνια Προέδρου της χώρας και γενικού γραμματέα του αραβικού κόμματος «Μπάαθ», Μπασάρ Χαφέζ Ασαντ, του δικηγόρου και πρώην υπουργού Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα καθώς και του Μαχμούντ Αχμαντ Μάρεϊ, γενικού γραμματέα του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου και της Αρχής Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης, ο οποίος συμμετέχει ως στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή που συζητά την αλλαγή του Συντάγματος σε κύκλους διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι τρεις υποψήφιοι πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η διαβίωσή τους στη Συρία την τελευταία δεκαετία.

Αμνηστία από τον Ασαντ

Την Κυριακή ο Πρόεδρος Ασαντ υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξασφάλιση αμνηστίας και τη μείωση των ποινών φυλάκισης αρκετών κατηγοριών καταδικασμένων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 2 Μάη 2021.

Το διάταγμα δίνει πλήρη αμνηστία για λαθρεμπόριο, παράνομη εμπορία ξένου συναλλάγματος, πλημμελήματα και παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και για όσους λιποτάκτες βρίσκονται στη Συρία και παραδοθούν εντός των επόμενων τριών μηνών ή εντός εξαμήνου εάν ζουν στο εξωτερικό. Από το νόμο εξαιρούνται όσοι καταδικάστηκαν για λαθρεμπόριο όπλων, για προδοσία, για τρομοκρατικές επιθέσεις, κατασκοπεία ή συνεργασία με τον εχθρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ