Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση γύρω από Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Απάντησε με κυρώσεις στην ΕΕ η Ρωσία - Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με φόντο τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και στο πλαίσιο της συνολικότερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε πολλά μέτωπα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ τους στον Ντ. Σασόλι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και την Βέρα Γιούροβα, Τσέχα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, καθώς και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τις κατηγορίες για δηλητηρίαση του Αλ. Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις της Μόσχας αποτελούν απάντηση σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μάρτη από την ΕΕ κατά Ρώσων αξιωματούχων που συνδέονται με την καταδίκη του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι και την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και άλλων που σχετίζονται με «την καταδίωξη ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών στην Τσετσενία». Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά 4 Ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας ανακοινώθηκαν μια μέρα μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματος με το οποίο καταγγέλλονταν οι ενέργειες της Ρωσίας και ζητούνταν νέες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Αντιδρώντας, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται «να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση». Χτες ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ κλήθηκε για εξηγήσεις από τον γγ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου του διαβιβάστηκε η «σθεναρή καταδίκη και απόρριψη της απόφασης αυτής». Είχε προηγηθεί η κοινή καταδικαστική ανακοίνωση των προέδρων της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας πως η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική», ενώ «στοχεύει απευθείας την ΕΕ» σαν σύνολο και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς πρότεινε τη Βιέννη ως τόπο πραγματοποίησης μίας ενδεχόμενης Συνάντησης Κορυφής του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουκρανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αύριο και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εκεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7 στο Λονδίνο. Στην Ουκρανία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι και τον ομόλογό του, Ντμ. Κούλεμπα,«επιβεβαιώνοντας την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε συνέντευξή του ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι «έχουμε δει να αποσύρονται ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις» της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «στη Ρωσία οι αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν ανεξάρτητα ΜΜΕ, όπως το "Radio Free Europe/Radio Liberty"», που έχει χαρακτηριστεί ΜΜΕ - ξένος πράκτορας.

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «θα ενθαρρύνει επίσης τη συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών της Ουκρανίας, της οικονομικής ευημερίας και του ευρωατλαντικού μέλλοντος».

Στο μεταξύ η Ρωσία ξεκίνησε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη βδομάδα, ενώ στις 27/4 οι ΗΠΑ έστειλαν το σκάφος της Ακτοφυλακής τους, «USCGC Hamilton» (WMSL 753), προς τη Μαύρη Θάλασσα «για υποστήριξη συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής σχεδόν 530.000 πολίτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς, Ανατολική Ουκρανία) έχουν αποκτήσει ρωσική ιθαγένεια, στο πλαίσιο των απλοποιημένων διαδικασιών που τους παρέχει η ρωσική κυβέρνηση.

«Αλληλεγγύη» των ΗΠΑ στην Τσεχία

Την όξυνση της αντιπαράθεσης Ρωσίας - Τσεχίας, με την κατηγορία ότι Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται πίσω από την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014, και το μπαράζ απελάσεων που ακολούθησε μεταξύ των δύο χωρών αλλά και άλλων κρατών της ΕΕ με τη Ρωσία, συζήτησε τηλεφωνικά ο Μπλίνκεν με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε «την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη θαρραλέα απάντηση της Τσεχίας στις ανατρεπτικές και θανατηφόρες ενέργειες της Ρωσίας», ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχιστεί «με ενότητα και αποφασιστικότητα η απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης να αποκλείσει την κρατική εταιρεία της Ρωσίας, «Rosatom», από τον πυρηνικό διαγωνισμό του Ντουκόβαν, σημειώνοντας ότι μαζί με την απόφαση «να μειώσουν δραματικά την παρουσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Πράγα, έχουν αυξήσει την ασφάλεια της Τσεχίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ