Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε ρυθμούς απεργιακού ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα

Εκδήλωση στο Πέραμα
Εκδήλωση στο Πέραμα
«Στο πόδι» είναι τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, μπροστά στον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Με εκδηλώσεις, συσκέψεις, μαζικές εξορμήσεις, κινητοποιήσεις για τα οξυμένα εργατικά προβλήματα, την πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν, αγκαλιάζοντας κάθε κλάδο, μεταφέρουν παντού το κλίμα του απεργιακού ξεσηκωμού, ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η επιτυχημένη οργάνωση της απεργίας. Ωρα με την ώρα το απεργιακό μέτωπο δυναμώνει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις η επόμενη Πέμπτη, 6 Μάη, να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στάση εργασίας και εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στο Μνημείο του Μεταλλεργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Ξουράφη, καθώς και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», με επικεφαλής τον Βασίλη Βατίστα.

Τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο που έχει στηθεί από το Συνδικάτο, τιμώντας τους εργάτες της Ζώνης, τους εκατοντάδες μεταλλεργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο.

Σε εργοστάσιο μετάλλου στην Εύβοια
Σε εργοστάσιο μετάλλου στην Εύβοια
Ενα σύντομο χρονικό της πάλης των εργατών στις ΗΠΑ για το 8ωρο και του απεργιακού κύματος το Μάη του 1886, που καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως μέρα της εργατικής τάξης, διάβασε στη συγκέντρωση ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, απηύθυνε ο Νίκος Ξουράφης, ενώ αναφέρθηκε και στο αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Για το περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάτικης απεργίας μίλησε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη μάχη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, κατήγγειλε ότι η εργοδοσία επιδιώκει να τρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν δηλαδή λήγει η ισχύς της σύμβασης του 2017, «ώστε να έχουν το πεδίο ελεύθερο και να μας πατήσουν στο κεφάλι». Υπενθύμισε ότι η τελευταία Σύμβαση υπογράφτηκε με σκληρό αγώνα και ξεκαθάρισε ότι για μια ακόμα φορά η Σύμβαση εξαρτάται «από την αποφασιστικότητα και τον αγώνα μας».

Στεφάνι στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ κατέθεσε, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, τιμώντας τη μνήμη των εκτελεσμένων εργατών του εργοστασίου «Μαλτσινιώτη» (μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ) από τους Γερμανούς, για το σαμποτάζ σε κινητήρες αεροπλάνων τους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών

ΕΒΡΟΣ
ΕΒΡΟΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έκανε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής. «Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο - 8ωρο. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας. Οχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης», ήταν τα αιτήματα που προέταξε.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού ισχυρίστηκε πως το αναμενόμενο νομοσχέδιο «δεν θίγει τίποτα από αυτά» για τα οποία διαμαρτύρονται συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Στη γνωστή προσπάθεια διαστρέβλωσης και εμπαιγμού, ισχυρίστηκε πως «όποιος δουλεύει παραπάνω θα κάθεται και παραπάνω»... Οσον αφορά τα αιτήματα για τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους (προληπτικά τεστ, μέτρα ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις, αποφυγή του συνωστισμού) ισχυρίστηκε πως το Συνδικάτο έχει δίκιο, πως υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση αλλά το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί.

Αποφασιστικά στη μάχη της απεργίας οι ναυτεργάτες

Στην απόφαση των 13 ναυτεργατικών σωματείων για πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6 Μάη έρχονται να προστεθούν και αυτές του Σωματείου Ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Εξόρμηση σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Εξόρμηση σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Και ενώ οι ναυτεργάτες, με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ στην πρώτη γραμμή, δίνουν τη μάχη της οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ που έγινε την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρουν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία με δελτίο Τύπου τους, επιβεβαιώθηκε «το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμβάσεις που συνεχίζει να υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας με τους εφοπλιστές, έναντι αμοιβής, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, που αφορούσε μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, από αυτές τις βρώμικες συμφωνίες σε βάρος των ναυτεργατών η ΠΝΟ κατέγραψε έσοδα για το 2020 ύψους 5.988.489,14 ευρώ!

Πρόκειται για ποσά, που, όπως εξηγούν τα ταξικά σωματεία, προέρχονται από συναλλαγές της ΠΝΟ απευθείας με τους εφοπλιστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λεγόμενη «μπλε κάρτα» που εκδίδει - για την ακρίβεια πουλάει - στους εφοπλιστές έναντι αδράς αμοιβής, με την οποία βάζει τη σφραγίδα της, ώστε στα ποντοπόρα πλοία να μην εφαρμόζονται η αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες απ' όποια χώρα προέλευσης, αλλά να κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις.

Αυτές «οι βρώμικες συμφωνίες - αναφέρεται από τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία - αποτέλεσαν όπλο για τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να διαμορφώσουν τον αντεργατικό νόμο 4714/2020», με τον οποίο καταργούνται οι ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία καταρχήν στους Γ' πλοιάρχους και Γ' μηχανικούς για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες, αλλά και κατηγορίες πλοίων.

Να σημειωθεί ότι στην κοινή σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων (έγινε την ίδια μέρα με τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ) επιβεβαιώθηκε, όπως τονίζεται στο κοινό δελτίο Τύπου τους, ότι βρίσκονται «σε διαδικασία αποστολής εξωδίκων στις εφοπλιστικές ενώσεις, με τα αιτήματά τους, για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων ανανέωσης των ΣΣΕ, για αυξήσεις σε μισθούς, οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, στο αίθριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση του σωματείου και τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Εγινε συζήτηση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων, με τη συζήτηση να επικεντρώνει στην ανάγκη να γίνει η οργάνωση της απεργίας υπόθεση περισσότερων εργαζομένων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προκήρυξε στάση εργασίας για τις 6 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Μεταφέρει το κάλεσμα με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, όπως υπηρεσίες, γραφεία, εργοστάσια, σε προσφυγικές δομές, κ.α.

Παράλληλα με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε Κατερίνη και Λιτόχωρο, τα σωματεία και οι φορείς συνεχίζουν τον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, με αίτημα την ενίσχυσή του σε προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο η πανδημία όσο και η υπόλοιπη νοσηρότητα στην περιοχή, αλλά και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτόχωρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας και την Ομάδα Γυναικών Λιτόχωρου.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Μάη για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και το κλείσιμο του εργοταξίου την ίδια μέρα αποφάσισε η συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής του φράχτη στις Φέρες του Εβρου, που οργάνωσε χτες, Μ. Τετάρτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη οι εργάτες να γιορτάσουν φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν να περάσει η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς και της διάλυσης των σωματείων. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν και σε αυτούς που βοηθάνε την κυβέρνηση ώστε να πνίξουν κάθε οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων, κάθε φωνή των εργατών, δηλαδή στην απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους καλοθελητές της στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

Στη Λάρισα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνουν και στην πόλη της Λάρισας. Δεκάδες σωματεία έχουν ήδη πάρει αποφάσεις και οργανώνουν τη μάχη, ενώ μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκαν βιομηχανικούς χώρους στους κλάδους του μετάλλου, όπως ΕΞΑΛΚΟ, ΜΕΤΑΛΛΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΣΕΛΤΕΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΣΟΥΜΑΡΗΣ των τροφίμων, όπως ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, KΑΣΙΔΗΣ, ΜΠΡΕΤΑΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Οινοποιείο ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΚΑΤΣΙΦΑΣ, των κατασκευών, όπως ΑΡΜΟΣ, της ένδυσης, όπως ΜΠΕΤΙΝΑ, του ξύλου, όπως ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ, του φαρμάκου, όπως ΡΟΝΤΙΣ.

Βρέθηκαν επίσης σε μεγάλους εργασιακούς χώρους του Δημοσίου, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΑΕΔ κ.α.

Κλιμάκια συνδικαλιστών των κλαδικών σωματείων περιόδευσαν σε εργοτάξια, γιαπιά, σούπερ μάρκετ, καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, χώρους εστίασης κ.α.

Χτες δόθηκε συνέντευξη από εκπροσώπους κλαδικών σωματείων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Σκόκα, να δηλώνει: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Κάλεσε σε ένταση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά.

Σημαντική δράση αναπτύσσουν και σωματεία του δημόσιου τομέα, όπως το Συνδικάτο ΟΤΑ, με περιοδείες στο δημαρχείο, στο αμαξοστάσιο, στην Υπηρεσία Πρασίνου, αλλά και τα σωματεία των υγειονομικών.

Στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύλλογος Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, διεκδικώντας «διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών».

Αλλά και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί τους μουσικούς να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Μάη στις 7 μ.μ. μπροστά από το Θέατρο του Μύλου.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας καλούν τους φοιτητές να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, τονίζοντας: «Θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε όπως το 1919, να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ