Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Πρωτομαγιά 2021: «Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν πάνω τους τον απεργιακό αγωνιστικό γιορτασμό στις 6 Μάη

-- Γρεβενά: Πείρα από την οργάνωση των πολύμηνων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των απλήρωτων εργαζομένων στη ΔΕΚΕΓ

Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 11 π.μ., πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Κεχαγιά

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 10 π.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Μεσαριάς

Σητεία, 6 μ.μ., πλατεία

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Τιμούν τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης

Κατάθεση στεφάνων το Σάββατο 1η Μάη σε Καισαριανή, Πασαλιμάνι και άλλα συμβολικά σημεία

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές, θα καταθέσουν το Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ., σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας. Εχει οριστεί μάλιστα προσυγκέντρωση των συνδικάτων στις 10.30 π.μ. στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» προκειμένου να φτάσουν με πορεία μέχρι το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Τα συνδικάτα στη συνέχεια θα καταθέσουν στεφάνια στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων).

Κάλεσμα μαχητικής παρουσίας απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για «να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής».

Στεφάνια την 1η Μάη θα καταθέσουν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923. Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία - μέλη του θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, όπου και θα καταθέσουν στεφάνια.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μάη σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Καπνεργάτη (συμβολή οδών Εγνατίας και Βενιζέλου). Η εκκίνηση θα γίνει έξω από το ΕΚΘ στις 11 π.μ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 10 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρ. πλ. Ολγας).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και διοικήσεις σωματείων - μελών του θα καταθέσουν την 1η Μάη, στις 11.30 π.μ., στεφάνια στο μνημείο της εργατικής τάξης στην είσοδο του πάρκου.

Στην Αρτα, στα σημεία που σκοτώθηκαν δύο εργάτες εν ώρα εργασίας: Στις 10 π.μ. έξω από το εργοστάσιο «Ηπειρος» όπου σκοτώθηκε ο 29χρονος Χρ. Ζορμπάς και στις 10.30 π.μ. στο σημείο που σκοτώθηκε ο 18χρονος διανομέας Γ. Γούντζας (στο εκκλησάκι πριν από τη διασταύρωση για Ρόκα).

Στην Κέρκυρα θα γίνει εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στους Κουραμάδες, στο μνημείο του Κώστα Χυτήρη που εκτελέστηκε μαζί με τους 200 της Καισαριανής.

Στη Μυτιλήνη, στεφάνια θα κατατεθούν στις 10 π.μ., στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πάρκινγκ Μυτιλήνης).

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και τα σωματεία - μέλη του θα καταθέσουν στεφάνια την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Μαρκά, και την Τρίτη 4 Μάη στην Καρυά.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 11 π.μ. στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών στο «Ξενία».

Αντιπροσωπεία σωματείων της Αρκαδίας θα καταθέσει στεφάνι το Μ. Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ., στον Αϊ - Θανάση, στην Τρίπολη.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής», εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αξιοποιούν κάθε μέρα που μένει για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και να αποτελέσει η 6η Μάη μια πρώτη απάντηση στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, για απελευθέρωση των απολύσεων και γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Για να ενταθεί η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας, για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσεται (βλ. και σελ. 12 - 13) αγκαλιάζει όλους τους κλάδους, τους χώρους δουλειάς και τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Το ποτάμι της διεκδίκησης όλο και φουσκώνει, και οι μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το απεργιακό κάλεσμα.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.

-- Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. στήλη).

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και από Ομοσπονδίες

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 20 ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους προστέθηκε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Το απεργιακό μέτωπο μετρά ήδη περισσότερες από 250 αποφάσεις σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Δεμένα τα καράβια, «χειρόφρενο» στις αστικές συγκοινωνίες

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μάη, στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (πρώην ΗΣΑΠ), συμμετέχοντας στην απεργία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά εκείνη τη μέρα για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Διαδικτυακή σύσκεψη από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Πρόληψη

H Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα Πέμπτη σε διαδικτυακή σύσκεψη, στις 7μ.μ. (https://meet.google.com/poo-gbcf-bis) μπροστά στην απεργία στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οπως σημειώνει, την εφαρμογή της λεγόμενης «ευελιξίας» που γενικεύει η κυβέρνηση «την βλέπουμε ήδη να εφαρμόζεται στους χώρους δουλειάς μας στην απεξάρτηση, με τις πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Η εφαρμογή της ΠΝΠ και το προσχέδιο νόμου για τον νέο εσωτερικό κανονισμό του ΚΕΘΕΑ σε συνδυασμό με τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, θα είναι προάγγελος και για ευρύτερες ανατροπές στον χώρο της απεξάρτησης».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Το τελευταίο επεισόδιο της κατάντιας της πλειοψηφίας του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Το τελευταίο επεισόδιο της κατάντιας της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι με τα νέα μέτρα τα οποία ετοιμάζονται από την κυβέρνηση.

Μαζί η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «ΕΝΟΤΗΤΑ» στήριξαν την κατάπτυστη απόφαση της ΓΣΕΕ για κήρυξη αργίας σε συμφωνία με την κυβέρνηση στις 4 Μάη, με κατάθεση στεφανιών. Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν την απραξία τους δεν δίστασαν να επικαλεστούν ότι «το νομοσχέδιο έχει και καλά» (!), ότι «πρώτα διαπραγματεύεσαι και μετά ανακοινώνεις κινητοποιήσεις», ενώ ταυτίστηκαν και με τα επιχειρήματα που διακινούν στελέχη της κυβέρνησης, που φορτώνουν την έξαρση της πανδημίας στη λαϊκή διαμαρτυρία, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνονται πορείες και κινητοποιήσεις!

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί», σχολιάζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, θυμίζοντας πως εδώ και δεκαετίες ο «κοινωνικός τους διάλογος» οδήγησε στον σφαγιασμό δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. «Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι βάζουν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Τους κάθονται τόσο βαριά οι αγώνες των εργαζομένων, γι' αυτό είναι και απέναντί τους», τονίζει η Γραμματεία, προσθέτοντας πως από ό,τι φαίνεται «η πλειοψηφία του ΕΚΘ θέλει την Τρίτη απλά να χωνέψει από τα φαγοπότια της Κυριακής και της Δευτέρας, και αυτό το ονομάζουν τιμή στην Πρωτομαγιά!

Οι δηλώσεις τους αυτές μόνο αηδία μπορούν να προκαλούν στους εργαζόμενους. Μετά από μια τέτοια επιχειρηματολογία, στην οποία οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" τα βρίσκουν μια χαρά, μάλλον θα αναλάβουν και το ρόλο του ζαχαροπλάστη για την επόμενη τούρτα του αγαπημένου τους υπουργού Χατζηδάκη».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στηρίζει αγωνιστικά την προσπάθεια δεκάδων σωματείων και Επιτροπών Αγώνα της πόλης να οργανώσουν την απεργία στις 6 Μάη και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπως και στην κατάθεση στεφάνων το Σάββατο 1η Μάη, στο Μνημείο του Καπνεργάτη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε ρυθμούς απεργιακού ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα

Εκδήλωση στο Πέραμα
Εκδήλωση στο Πέραμα
«Στο πόδι» είναι τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, μπροστά στον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Με εκδηλώσεις, συσκέψεις, μαζικές εξορμήσεις, κινητοποιήσεις για τα οξυμένα εργατικά προβλήματα, την πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν, αγκαλιάζοντας κάθε κλάδο, μεταφέρουν παντού το κλίμα του απεργιακού ξεσηκωμού, ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η επιτυχημένη οργάνωση της απεργίας. Ωρα με την ώρα το απεργιακό μέτωπο δυναμώνει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις η επόμενη Πέμπτη, 6 Μάη, να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στάση εργασίας και εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στο Μνημείο του Μεταλλεργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Ξουράφη, καθώς και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», με επικεφαλής τον Βασίλη Βατίστα.

Τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο που έχει στηθεί από το Συνδικάτο, τιμώντας τους εργάτες της Ζώνης, τους εκατοντάδες μεταλλεργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο.

Σε εργοστάσιο μετάλλου στην Εύβοια
Σε εργοστάσιο μετάλλου στην Εύβοια
Ενα σύντομο χρονικό της πάλης των εργατών στις ΗΠΑ για το 8ωρο και του απεργιακού κύματος το Μάη του 1886, που καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως μέρα της εργατικής τάξης, διάβασε στη συγκέντρωση ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, απηύθυνε ο Νίκος Ξουράφης, ενώ αναφέρθηκε και στο αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Για το περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάτικης απεργίας μίλησε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη μάχη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, κατήγγειλε ότι η εργοδοσία επιδιώκει να τρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν δηλαδή λήγει η ισχύς της σύμβασης του 2017, «ώστε να έχουν το πεδίο ελεύθερο και να μας πατήσουν στο κεφάλι». Υπενθύμισε ότι η τελευταία Σύμβαση υπογράφτηκε με σκληρό αγώνα και ξεκαθάρισε ότι για μια ακόμα φορά η Σύμβαση εξαρτάται «από την αποφασιστικότητα και τον αγώνα μας».

Στεφάνι στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ κατέθεσε, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, τιμώντας τη μνήμη των εκτελεσμένων εργατών του εργοστασίου «Μαλτσινιώτη» (μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ) από τους Γερμανούς, για το σαμποτάζ σε κινητήρες αεροπλάνων τους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών

ΕΒΡΟΣ
ΕΒΡΟΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έκανε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής. «Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο - 8ωρο. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας. Οχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης», ήταν τα αιτήματα που προέταξε.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού ισχυρίστηκε πως το αναμενόμενο νομοσχέδιο «δεν θίγει τίποτα από αυτά» για τα οποία διαμαρτύρονται συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Στη γνωστή προσπάθεια διαστρέβλωσης και εμπαιγμού, ισχυρίστηκε πως «όποιος δουλεύει παραπάνω θα κάθεται και παραπάνω»... Οσον αφορά τα αιτήματα για τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους (προληπτικά τεστ, μέτρα ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις, αποφυγή του συνωστισμού) ισχυρίστηκε πως το Συνδικάτο έχει δίκιο, πως υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση αλλά το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί.

Αποφασιστικά στη μάχη της απεργίας οι ναυτεργάτες

Στην απόφαση των 13 ναυτεργατικών σωματείων για πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6 Μάη έρχονται να προστεθούν και αυτές του Σωματείου Ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Εξόρμηση σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Εξόρμηση σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Και ενώ οι ναυτεργάτες, με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ στην πρώτη γραμμή, δίνουν τη μάχη της οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ που έγινε την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρουν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία με δελτίο Τύπου τους, επιβεβαιώθηκε «το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμβάσεις που συνεχίζει να υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας με τους εφοπλιστές, έναντι αμοιβής, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, που αφορούσε μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, από αυτές τις βρώμικες συμφωνίες σε βάρος των ναυτεργατών η ΠΝΟ κατέγραψε έσοδα για το 2020 ύψους 5.988.489,14 ευρώ!

Πρόκειται για ποσά, που, όπως εξηγούν τα ταξικά σωματεία, προέρχονται από συναλλαγές της ΠΝΟ απευθείας με τους εφοπλιστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λεγόμενη «μπλε κάρτα» που εκδίδει - για την ακρίβεια πουλάει - στους εφοπλιστές έναντι αδράς αμοιβής, με την οποία βάζει τη σφραγίδα της, ώστε στα ποντοπόρα πλοία να μην εφαρμόζονται η αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες απ' όποια χώρα προέλευσης, αλλά να κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις.

Αυτές «οι βρώμικες συμφωνίες - αναφέρεται από τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία - αποτέλεσαν όπλο για τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να διαμορφώσουν τον αντεργατικό νόμο 4714/2020», με τον οποίο καταργούνται οι ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία καταρχήν στους Γ' πλοιάρχους και Γ' μηχανικούς για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες, αλλά και κατηγορίες πλοίων.

Να σημειωθεί ότι στην κοινή σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων (έγινε την ίδια μέρα με τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ) επιβεβαιώθηκε, όπως τονίζεται στο κοινό δελτίο Τύπου τους, ότι βρίσκονται «σε διαδικασία αποστολής εξωδίκων στις εφοπλιστικές ενώσεις, με τα αιτήματά τους, για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων ανανέωσης των ΣΣΕ, για αυξήσεις σε μισθούς, οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, στο αίθριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση του σωματείου και τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Εγινε συζήτηση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων, με τη συζήτηση να επικεντρώνει στην ανάγκη να γίνει η οργάνωση της απεργίας υπόθεση περισσότερων εργαζομένων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προκήρυξε στάση εργασίας για τις 6 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Μεταφέρει το κάλεσμα με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, όπως υπηρεσίες, γραφεία, εργοστάσια, σε προσφυγικές δομές, κ.α.

Παράλληλα με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε Κατερίνη και Λιτόχωρο, τα σωματεία και οι φορείς συνεχίζουν τον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, με αίτημα την ενίσχυσή του σε προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο η πανδημία όσο και η υπόλοιπη νοσηρότητα στην περιοχή, αλλά και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτόχωρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας και την Ομάδα Γυναικών Λιτόχωρου.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Μάη για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και το κλείσιμο του εργοταξίου την ίδια μέρα αποφάσισε η συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής του φράχτη στις Φέρες του Εβρου, που οργάνωσε χτες, Μ. Τετάρτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη οι εργάτες να γιορτάσουν φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν να περάσει η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς και της διάλυσης των σωματείων. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν και σε αυτούς που βοηθάνε την κυβέρνηση ώστε να πνίξουν κάθε οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων, κάθε φωνή των εργατών, δηλαδή στην απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους καλοθελητές της στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

Στη Λάρισα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνουν και στην πόλη της Λάρισας. Δεκάδες σωματεία έχουν ήδη πάρει αποφάσεις και οργανώνουν τη μάχη, ενώ μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκαν βιομηχανικούς χώρους στους κλάδους του μετάλλου, όπως ΕΞΑΛΚΟ, ΜΕΤΑΛΛΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΣΕΛΤΕΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΣΟΥΜΑΡΗΣ των τροφίμων, όπως ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, KΑΣΙΔΗΣ, ΜΠΡΕΤΑΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Οινοποιείο ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΚΑΤΣΙΦΑΣ, των κατασκευών, όπως ΑΡΜΟΣ, της ένδυσης, όπως ΜΠΕΤΙΝΑ, του ξύλου, όπως ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ, του φαρμάκου, όπως ΡΟΝΤΙΣ.

Βρέθηκαν επίσης σε μεγάλους εργασιακούς χώρους του Δημοσίου, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΑΕΔ κ.α.

Κλιμάκια συνδικαλιστών των κλαδικών σωματείων περιόδευσαν σε εργοτάξια, γιαπιά, σούπερ μάρκετ, καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, χώρους εστίασης κ.α.

Χτες δόθηκε συνέντευξη από εκπροσώπους κλαδικών σωματείων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Σκόκα, να δηλώνει: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Κάλεσε σε ένταση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά.

Σημαντική δράση αναπτύσσουν και σωματεία του δημόσιου τομέα, όπως το Συνδικάτο ΟΤΑ, με περιοδείες στο δημαρχείο, στο αμαξοστάσιο, στην Υπηρεσία Πρασίνου, αλλά και τα σωματεία των υγειονομικών.

Στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύλλογος Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, διεκδικώντας «διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών».

Αλλά και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί τους μουσικούς να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Μάη στις 7 μ.μ. μπροστά από το Θέατρο του Μύλου.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας καλούν τους φοιτητές να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, τονίζοντας: «Θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε όπως το 1919, να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα

Καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μάη

Αγωνιστικό κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα στις 6 Μάη.

«Στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημαντική για τον αγώνα μας ήταν η έκφραση της αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης από την εργατική τάξη και τα ταξικά σωματεία της», θυμίζει η Γραμματεία, κάτι που, όπως λέει, «εκφράστηκε πολύ πιο έντονα στα μπλόκα, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα».

«Η Πρωτομαγιά είναι η παγκόσμια μέρα της Εργατικής Τάξης, σηματοδοτεί τους σκληρούς αγώνες που έδωσε και δίνει για τα δικαιώματά της, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τότε για το 8ωρο που σήμερα καταργείται, σημαδεύτηκε από θυσίες αγωνιστών στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια», σημειώνει και προσθέτει:

«Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής. Η κοινή δράση και αλληλεγγύη, η συμμαχία μεταξύ μας, μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας και να δώσει την προοπτική ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι ουσιαστικοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους σε διεκδίκηση για άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και τις συνέπειες της φονικής πανδημίας. Για ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τον παγετό και άλλα ζημιογόνα αίτια που έχει καταστρέψει την παραγωγή σε πολλά προϊόντα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους και θα εξασφαλίζουν προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Μείωση του υπέρογκου και αδικαιολόγητου κόστους παραγωγής. Να σταματήσει η καταλήστευση του κόπου μας από τους εμποροβιομήχανους, το κράτος και τις τράπεζες με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.

«Με τον αγώνα μας, με το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, την ενίσχυση της λειτουργίας των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, τη συγκρότηση νέων Συλλόγων σε όλη τη χώρα, θα τα καταφέρουμε!», καταλήγει το κάλεσμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεπέρασε τα όρια η κοροϊδία του υπουργείου για τους διανομείς

Το κακοπαιγμένο σκετσάκι, που έστησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, παριστάνοντας ότι μιλάει με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σημειώνεται ότι ο υπουργός ανακοίνωσε προχτές το μεσημέρι μια «συνάντησή» με 4 άτομα που αποκάλεσε «διανομείς» και που σε κάθε περίπτωση δεν εκπροσωπούσαν κανέναν παρά μόνον τον εαυτό τους.

Το Συνδικάτο, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη, επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας των διανομέων με τα σωματεία τους, «επανειλημμένα έχουν καταθέσει τα δίκαια αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ο υπουργός να συναντήσει τους εκπροσώπους τους από το Συνδικάτο». Και, ενώ «ο υπουργός μέσω του διευθυντή του γραφείου του έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων από πρωτοβάθμια σωματεία», προχτές το γραφείο Τύπου του ανακοίνωσε ότι «συναντήθηκε με διανομείς για να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο νομοσχεδίου για την "προστασία των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες".

Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται με περίσσιο θράσος ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων χωρίς παράλληλα να προκληθούν προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρείες, δηλαδή στα υπέρογκα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Από την άλλη, στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός «δεν είπε κουβέντα για την ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων των εργαζομένων όπως: Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις με 5ήμερο - 8ωρο. Μέτρα προστασίας με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών (εξοπλισμός, εταιρικό όχημα κ.λπ.). Απαγόρευση διανομής με πληρωμένες τις αποδοχές των διανομέων σε περίπτωση παγετού, καύσωνα κ.λπ.

Το μόνο που θα εξασφαλίσει τελικά είναι να νομιμοποιήσει αυτό που έχουν επιβάλει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, τις νέες μορφές εκμετάλλευσης, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας. Η αναφορά τους σε "συνεταίρους" και η "πληρωμή ανά παραγγελία" επιδιώκει να κρύψει την εκμετάλλευση, την εξαρτημένη σχέση και τις ευθύνες για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στον δρόμο χωρίς προστασία, χωρίς πρόσβαση ούτε καν για την ατομική μας ανάγκη».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι φοιτητές στο πλευρό των αυριανών συναδέλφων μας

Προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στις 9 π.μ., στα Προπύλαια

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλώντας παράλληλα τους φοιτητικούς συλλόγους σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στα Προπύλαια.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο κρατά κλειστές τις σχολές μας αλλά επιλέγει να θάψει οριστικά τα εργασιακά μας δικαιώματα» και αναφέρεται στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και τις συνέπειες που αυτό θα έχει και «αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, τη νέα γενιά εργαζομένων», όπως λέει.

Το ΜΑΣ ακόμα επισημαίνει: «Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ήμερο - 10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική! Αν νοιάζονται για τους εργαζόμενους φοιτητές να θεσπίσουν ειδικές άδειες χωρίς καμία περικοπή μισθού ή επιπλέον ώρες εργασίας!

Ηδη σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, ο επισιτισμός, οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτήν την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο», τονίζει το ΜΑΣ, προσθέτοντας ότι «οι αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια "ταιριάζουν γάντι" με τις ανατροπές "του αιώνα" στα Εργασιακά!».

«Ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Γι' αυτό εντείνουν την καταστολή και την τρομοκρατία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές στις 6 Μάη στον δρόμο «στο πλευρό των αυριανών συναδέλφων μας».

Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα καλούν οι Επιτροπές Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». «Την Πέμπτη στις 6 του Μάη δεν πάει κανένας στη δουλειά. Νεκρώνουμε όλους τους χώρους εργασίας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Μετά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι Επιτροπές ξεκαθαρίζουν πως ο αγώνας τους δεν σταματάει. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα «άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να υπογραφεί τελικά η παράταση αυτή», ωστόσο οι δύο μήνες δουλειάς ακόμα «δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας». Οπως εξηγούν, σύντομα «θα βρεθούμε ξανά στις λίστες του ΟΑΕΔ, με πολλούς από εμάς χωρίς να δικαιούνται ούτε καν το επίδομα ανεργίας, σε περίοδο πανδημίας, με την ανεργία στα ύψη».

«Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Οι ανάγκες μας μπαίνουν μπροστά και μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Ο αγώνας αυτός μας θέλει όλους. Συνεχίζουμε», καταλήγουν οι Επιτροπές και ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Με αισιοδοξία μετά την πρώτη τους κατάκτηση, οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΕΓ συνεχίζουν τον αγώνα

Πείρα από την πολύμηνη αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν για τα δεδουλευμένα και τα εργασιακά τους δικαιώματα

Πάνω από έναν μήνα, συγκεκριμένα από τις 23 Μάρτη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις δομές και στα προγράμματα της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Εργου Δήμου Γρεβενών (ΔΕΚΕΓ). Μέσα από το σωματείο τους, τον Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Γρεβενών, διεκδικούν χρωστούμενα δεδουλευμένα μηνών, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, παροχή μέσων προστασίας από την πανδημία, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση των δομών και των προγραμμάτων, τόσο με προσωπικό όσο και σε υποδομές και υλικοτεχνικό επίπεδο.

Την περασμένη Παρασκευή ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε μία από τις διαρκείς κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι έξω από το δημαρχείο των Γρεβενών, συζητώντας μαζί τους για την πολύτιμη πείρα που έχουν αποκομίσει από τον πολύμηνο αγώνα τους, για τον ρόλο του οργανωμένου αγώνα και του σωματείου τους, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους όπου εργάζονται.

Στη ΔΕΚΕΓ απασχολούνται συνολικά 45 εργαζόμενοι, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στις δομές ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Γρεβενών και Ελάτης.

Χρόνια η υποβάθμιση των δημόσιων δομών

Οι εργαζόμενες με τις οποίες μιλήσαμε μετέφεραν την εικόνα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ΔΕΚΕΓ και της έλλειψης ουσιαστικής μέριμνας από πλευράς δημοτικής αρχής και κυβερνήσεων για τη στήριξη του έργου της. Η μηδαμινή συντήρηση του κτιρίου όπου λειτουργεί ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Γρεβενών έχει καταστήσει τη μία από τις δύο αίθουσες ακατάλληλη, καθώς σοβάδες πέφτουν από το ταβάνι, με αποτέλεσμα βρέφη και νήπια να στοιβάζονται πλέον στην ίδια αίθουσα.

Τα οχήματα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν επαρκούν για τις ανάγκες, που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας, ειδικά στον νομό Γρεβενών, με τα πολλά απομακρυσμένα χωριά. Οπως είπαν οι εργαζόμενες, αρκετές φορές αναγκάζονται να πληρώσουν τα καύσιμα από την τσέπη τους, αφού είναι ανεπαρκής η διοικητική μέριμνα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που για τους ίδιους λόγους οι δομές αντιμετώπισαν μέρες χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μάλιστα, η δημοτική αρχή προχώρησε σε εκβιαστική αλλαγή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, περικόπτοντας κατά 50% τις ώρες εργασίας, άρα και τις αποδοχές τους, με τη δικαιολογία πως έτσι η δημοτική αρχή δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις μετά την περικοπή των χρηματοδοτήσεων λόγω της μείωσης των vouchers.

Στη συνέχεια άρχισε και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Οι οφειλές στις 31/3 ανέρχονταν περίπου σε 230.000 ευρώ και αφορούσαν τη μισθοδοσία 5 μηνών των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 6 μηνών για τις υπόλοιπες δομές.

Πολιτική που δημιουργεί κινδύνους για εργαζόμενους και ωφελούμενους

Η μετατροπή των συμβάσεων σε 4ωρες από 8ωρες δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των δομών, φτάνοντας στο σημείο να αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των ωφελούμενων, μέχρι και των βρεφών.

Για παράδειγμα, με τη μείωση ωραρίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καλείται ένα άτομο να έχει υπό την επίβλεψή του βρέφη και νήπια μαζί. Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή στις 3 Μάρτη υπήρξε σημαντικό «καμπανάκι κινδύνου» για το τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση αυτή, καθώς την ώρα του σεισμού στον σταθμό υπήρχε μία βρεφονηπιοκόμος με 4 βρέφη και 5 νήπια. «Η συνάδελφος δεν ήξερε ποιο παιδί να πρωτοβγάλει έξω από το κτίριο», μας μεταφέρει με αγωνία μία από τις εργαζόμενες στη ΔΕΚΕΓ.

Από την άλλη, η δομή ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΕΚΕΓ είναι η μοναδική που λειτουργεί όχι μόνο στον δήμο Γρεβενών, αλλά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι η μοναδική δημοτική δομή πανελλαδικά που έχει υποστεί μειώσεις ωραρίου στο προσωπικό, καθώς στην υπόλοιπη χώρα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκριση των vouchers και συνεπώς δεν είχαν μειώσεις ωραρίου και μετατροπές συμβάσεων.

Παίρνοντας τον δρόμο του αγώνα

Αφού οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στη διοίκηση της ΔΕΚΕΓ και στη δημοτική αρχή με υπομνήματα, στην Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και στην Εισαγγελία Γρεβενών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μετά από πολλές συσκέψεις με το σωματείο κατέληξαν να οργανωθούν σε αυτό και να πάρουν το δρόμο του αγώνα. Εκτοτε αντιμετωπίζουν το σωματείο ως μοναδικό τους αποκούμπι. Ο οργανωμένος αγώνας, που έγινε με την έμπρακτη συμπαράσταση άλλων σωματείων των Γρεβενών (Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ.ο.κ.), αποδείχθηκε ο μοναδικός δρόμος για την απόσπαση κατακτήσεων.

«Δεν θα παίρναμε ούτε αυτά τα ελάχιστα αν δεν βγαίναμε στον δρόμο με το σωματείο», είπε μια εργαζόμενη κατά τη διάρκεια της κουβέντας, αναφερόμενη στην έγκριση δαπάνης 100 χιλιάδων ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους. Οπως μας είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βασίλης Καραμήτρος, η εκτίμηση του σωματείου φάνηκε αμέσως έμπρακτα. Αν και οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, με το που έλαβαν δεδουλευμένα μόλις ενός μήνα κατέβαλαν προς το σωματείο συνδρομές ενός έτους, και ορισμένοι εξέφρασαν και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις επόμενες αρχαιρεσίες του σωματείου, για να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά. Κι όλα αυτά απέναντι στις ανοιχτές πλέον απειλές της δημοτικής αρχής για εκδικητικές απολύσεις που θα έρθουν όταν λήξουν οι ετήσιες συμβάσεις των εργαζομένων, ώστε «να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος».

Στη συζήτηση, ο Β. Καραμήτρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά αξιοποιεί τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να κρατά όμηρους τους εργαζόμενους. Και πρόσθεσε πως «για την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με τις επιλογές τους έχουν περιορίσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων, απαξιώνουν τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οδηγούν τους γονείς στις ιδιωτικές δομές, τις οποίες χρυσοπληρώνουν, με την ανοχή και τις πλάτες, βέβαια, και δημοτικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος επανειλημμένα ευχαριστεί τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ για τις ενέργειές του για τη δήθεν επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης».

«Επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η παράδοση υπηρεσιών που δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης προσωπικού αλλά και της γενικότερης απαξίωσης, σε ιδιώτες και σε εξωτερικά συνεργεία. Το ίδιο θα έκανε με ευκολία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δραστηριοποιούνταν ιδιώτες στις βρεφικές δομές και στις δομές με άτομα με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Το σωματείο πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων

Οσον αφορά το σωματείο, ο Β. Καραμήτρος τόνισε πως αυτό «από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, πρόβαλε τα προβλήματα, βοήθησε στον αγωνιστικό προσανατολισμό των κινητοποιήσεων, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Πέρα από τα αιτήματα για καταβολή δεδουλευμένων και αποκατάσταση των περικομμένων κατά 50% συμβάσεων, βοήθησε να μπουν γενικότερα ζητήματα, όπως οι διεκδικήσεις για αναβαθμισμένες, ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες, η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, η εξασφάλιση επιχορηγήσεων από την κεντρική διοίκηση.

Τέλος, βοήθησε σημαντικά να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα τους, για το ποιος είναι με το μέρος τους και ποιος είναι απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι αποκτούν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και αψηφούν ακόμα και τις απειλές και τους εκβιασμούς της ενοχλημένης δημοτικής αρχής.

Γυρίζουν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι, γιατί κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή της κοινωνίας των Γρεβενών, ανάγκασαν τη διοίκηση της επιχείρησης και τη δημοτική αρχή να δρομολογήσουν λύση στα πιο σοβαρά από τα προβλήματα που τους απασχολούν, αν και δεν έγινε κατορθωτό να αποσπάσουν δέσμευση για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Και αυτό επειδή έπεσαν πάνω στον τοίχο της κυβερνητικής πολιτικής που υλοποιείται ενιαία και από την Τοπική Διοίκηση και επιβάλλει περικοπή χρηματοδοτήσεων, προωθεί υποβαθμισμένη και με πληρωμή παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, και θέλει προσωπικό σε ομηρία, με τσακισμένες εργασιακές σχέσεις και χαμηλές αποδοχές.

Δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής, επειδή τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και θα εμφανίζονται συνεχώς νέα και οξυμένα, και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων της ΔΕΚΕΓ μαζί με το σωματείο τους είναι η απεργία και ο αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ