Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής», εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αξιοποιούν κάθε μέρα που μένει για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και να αποτελέσει η 6η Μάη μια πρώτη απάντηση στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, για απελευθέρωση των απολύσεων και γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Για να ενταθεί η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας, για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσεται (βλ. και σελ. 12 - 13) αγκαλιάζει όλους τους κλάδους, τους χώρους δουλειάς και τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Το ποτάμι της διεκδίκησης όλο και φουσκώνει, και οι μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το απεργιακό κάλεσμα.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.

-- Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. στήλη).

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και από Ομοσπονδίες

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 20 ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους προστέθηκε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Το απεργιακό μέτωπο μετρά ήδη περισσότερες από 250 αποφάσεις σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Δεμένα τα καράβια, «χειρόφρενο» στις αστικές συγκοινωνίες

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μάη, στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (πρώην ΗΣΑΠ), συμμετέχοντας στην απεργία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά εκείνη τη μέρα για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ