Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεπέρασε τα όρια η κοροϊδία του υπουργείου για τους διανομείς

Το κακοπαιγμένο σκετσάκι, που έστησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, παριστάνοντας ότι μιλάει με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σημειώνεται ότι ο υπουργός ανακοίνωσε προχτές το μεσημέρι μια «συνάντησή» με 4 άτομα που αποκάλεσε «διανομείς» και που σε κάθε περίπτωση δεν εκπροσωπούσαν κανέναν παρά μόνον τον εαυτό τους.

Το Συνδικάτο, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη, επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας των διανομέων με τα σωματεία τους, «επανειλημμένα έχουν καταθέσει τα δίκαια αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ο υπουργός να συναντήσει τους εκπροσώπους τους από το Συνδικάτο». Και, ενώ «ο υπουργός μέσω του διευθυντή του γραφείου του έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων από πρωτοβάθμια σωματεία», προχτές το γραφείο Τύπου του ανακοίνωσε ότι «συναντήθηκε με διανομείς για να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο νομοσχεδίου για την "προστασία των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες".

Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται με περίσσιο θράσος ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων χωρίς παράλληλα να προκληθούν προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρείες, δηλαδή στα υπέρογκα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Από την άλλη, στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός «δεν είπε κουβέντα για την ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων των εργαζομένων όπως: Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις με 5ήμερο - 8ωρο. Μέτρα προστασίας με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών (εξοπλισμός, εταιρικό όχημα κ.λπ.). Απαγόρευση διανομής με πληρωμένες τις αποδοχές των διανομέων σε περίπτωση παγετού, καύσωνα κ.λπ.

Το μόνο που θα εξασφαλίσει τελικά είναι να νομιμοποιήσει αυτό που έχουν επιβάλει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, τις νέες μορφές εκμετάλλευσης, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας. Η αναφορά τους σε "συνεταίρους" και η "πληρωμή ανά παραγγελία" επιδιώκει να κρύψει την εκμετάλλευση, την εξαρτημένη σχέση και τις ευθύνες για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στον δρόμο χωρίς προστασία, χωρίς πρόσβαση ούτε καν για την ατομική μας ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ