Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
«Επανεκκίνηση» στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα

Με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, οι αυτοαπασχολούμενοι του χώρου της Εστίασης ετοιμάζονται για «επανεκκίνηση» τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μάη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η επαναλειτουργία των καταστημάτων της Εστίασης θα ξεκινήσει με υποχρεωτικά self tests στους εργαζομένους, θα υποδέχονται πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου όλο αυτό το διάστημα έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα, παράλληλα βέβαια με τη διόγκωση χρεών και άλλων υποχρεώσεων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία των καταστημάτων τους, καθώς δεν διαθέτον το απαιτούμενο «ρευστό» για τους προμηθευτές και τα υπόλοιπα αναγκαία έξοδα.

Στο μεταξύ, με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε στους καταστηματάρχες «λεφτά μέσα στον Μάη» από το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση με κονδύλια του ΕΣΠΑ, αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι όποιες επιδοτήσεις χορηγηθούν δεν θα καλύψουν ούτε τον μισό αριθμό των επιχειρήσεων του χώρου. Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές διαρροές στα ΜΜΕ αναφέρουν περί τις 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που θα λάβουν κάποια επιδότηση ως «κεφάλαιο κίνησης», όταν ο κλάδος αποτελείται συνολικά από 82.412 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο 2ος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα 66.681 επιχειρήσεις από αυτές, δηλαδή πάνω από το 80% του συνόλου, να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, συμπαρασύροντας και τους 344.265 εργαζόμενους που επίσημα απασχολούνται στον κλάδο.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο κλάδος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, η οποία επαφίεται στην «αυτοδιάγνωση» και την ατομική ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ