Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην απαξίωση των ΕΑΣ, να αποδοθεί στο λαό ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ

Μαχητική κινητοποίηση χτες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα ΕΑΣ

Με μαχητική συγκέντρωση χτες έξω από την πύλη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Υμηττού και πορεία στην περιοχή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αντιπροσωπεία εργαζομένων στα ΕΑΣ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού και Δάφνης, άλλοι φορείς και κάτοικοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην καταστροφική πολιτική συρρίκνωσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και παράλληλα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη χρήση του χώρου των ΕΑΣ στον Υμηττό ως έδρας υπουργείων, μετά τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε αρχικά ο Γιώργος Σκιαδιώτης, ένας από τους παλιότερους εργαζόμενους του εργοστασίου και συνδικαλιστής στον κλάδο, αναδεικνύοντας τη χρόνια απαξίωση του εργατικού δυναμικού και των υποδομών των ΕΑΣ. Επεσήμανε την ανάγκη κοινής πάλης όλων, εργαζομένων, συνταξιούχων, κατοίκων. Πάλη που όπως σημείωσε δεν είναι ενταγμένη στα σχέδια των πολεμοκάπηλων, που σέρνουν σε κινδύνους το λαό μας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη απόδοσης του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ ως ελεύθερου πάρκου στο λαό.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο Κώστας Μυτιληνού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και εργαζόμενος στα ΕΑΣ, θυμίζοντας ότι στην πρόσφατη κυβερνητική φιέστα στο εργοστάσιο ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στην αμυντική βιομηχανία, παρά μόνο στη δημιουργία του περιβόητου κυβερνητικού πάρκου, των 9 υπουργείων, στον χώρο όπου σήμερα είναι οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ Υμηττού.

Σημείωσε ότι η πορεία απαξίωσης και ο παραγωγικός μαρασμός των τελευταίων τουλάχιστον 2 δεκαετιών «ήταν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι έχουν όφελος από την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης, όπως έχουμε όφελος και ανάγκη από τις μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, νέων και περισσότερων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς», σημείωσε. Και συνέχισε: «Εχει απαίτηση η εργατική τάξη να προστατευτεί η ζωή της άμεσα, τώρα, από την πανδημία, με επίταξη των ιδιωτικών δομών, με ταχύτατη αύξηση των εμβολιασμών, όπως έχει ανάγκη και από ελεύθερους χώρους για να παίρνει ανάσα, να ψυχαγωγείται, και από πολλά άλλα, για να ζει ο εργαζόμενος - που είναι αυτός που παράγει με τον ιδρώτα του όλα τα αγαθά - όπως του αξίζει».

Ο Κ. Μυτιληνού υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι ενωμένοι, με συντονισμό, με αλληλεγγύη μεταξύ μας και με άλλους κλάδους μπορούμε και πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια». Και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους των ΕΑΣ σε μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, «μαζί όλοι, μόνιμοι και εργολαβικοί να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, συμβάσεις από τον ελληνικό στρατό, χρηματοδότηση και υλοποίηση της ΣΣΕ».

Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα εναντίον του κλεισίματος των ΕΑΣ, καθώς επίσης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

«Σε ΝΑΤΟ και "Rafale" δίνετε πακέτο και για τα ΕΑΣ έρχεται λουκέτο» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του NATO τα σφαγεία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, η οποία ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 του Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στα ΕΑΣ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας(2021-04-22 00:00:00.0)
Στον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Αμυντική Βιομηχανία(2021-04-20 00:00:00.0)
Δεν ανατρέπει την πορεία απαξίωσης εντός ΕΕ(2014-05-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για τα ΕΑΣ την Τρίτη(2013-11-15 00:00:00.0)
Πλατιά λαϊκή στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων(2013-09-14 00:00:00.0)
Πλατιά λαϊκή στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων(2013-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ