Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το υπαίθριο εμπόριο

Προτείνει την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο ζητά με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, καλώντας ομοσπονδίες και σωματεία να προκηρύξουν πανελλαδική απεργία τη μέρα κατάθεσής του στη Βουλή. Με τη νέα ανακοίνωσή της θυμίζει την απεργία στις 7 Απρίλη, επισημαίνοντας ότι οι μαζικές αντιδράσεις «ανάγκασαν την κυβέρνηση να "ψαλιδίσει" μια σειρά από τις αρχικές της επιδιώξεις, με τελευταίο παράδειγμα τη δυνατότητα εταιρειών να παίρνουν μέρος στις προκηρύξεις των Περιφερειών ή τη δυνατότητα να "στήνονται" εταιρείες από κατόχους άδειας. Ομως, ακόμα και μετά από αυτές τις αλλαγές και τις υποχωρήσεις το 4ο προσχέδιο παραμένει έκτρωμα και πρέπει να αποσυρθεί».

Η Επιτροπή Αγώνα εντοπίζει ότι «αυτό που ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση, είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών». Σημειώνει ότι «αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες θα εκδιωχθούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιρειών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!». Επίσης, αναδεικνύει ότι αυτήν την εξέλιξη θα την πληρώσει και η λαϊκή οικογένεια, που σήμερα προμηθεύεται φθηνά και καλής ποιότητας προϊόντα.

Αναλυτικά, για τις αλλαγές που περιέχει το νομοσχέδιο η Επιτροπή Αγώνα τονίζει:

-- Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας (άρ. 27 και 37).

-- Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις, μεταξύ των πωλητών, τη θέση τελικά παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο επαγγελματίας με τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά (άρ. 28).

-- Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας «λάστιχο» τη ζωή των πωλητών (άρ. 8).

-- Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή.

-- Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται και ποιοι στη λαϊκή αγορά (άρ. 54).

Η πρόταση της κυβέρνησης, επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία».

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε αγώνα με διεκδικήσεις: Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία. Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί. Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ