Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Οχι στην απαράδεκτη τροπολογία επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα

Κινητοποίηση χτες με στάση εργασίας και κατάληψη στα γραφεία του ΕΦΚΑ

Σε κινητοποίηση ενάντια στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας (βλ. σχετικό θέμα δίπλα) που παραχωρεί σε ιδιωτικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία την έκδοση των συντάξεων, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας στον e-ΕΦΚΑ και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, και στην Αθήνα έκανε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ.

Η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει την εκχώρηση της αρμοδιότητας απονομής των συντάξεων σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και τη μετατροπή της σε πηγή κερδοφορίας τους, επιβαρύνοντας τον e-ΕΦΚΑ, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο «η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας τα χνάρια όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, συνεχίζει την επίθεση αποδόμησης και διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ τάσσεται και κατά της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων που προωθείται με σχετικό νομοσχέδιο.

Για τη σκοπιμότητα της αντιδραστικής αυτής τροπολογίας, η Γιώτα Κίτσου, γενική γραμματέας της ΠΟΠΟΚΠ, σημειώνει σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη»:

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες, και την είσοδο των "πιστοποιημένων" ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για εκχώρηση σημαντικών υπηρεσιών του Δημοσίου στην επιχειρηματική δράση. Υποκριτικά ισχυρίζεται ότι θέλει τάχα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν, αφού την ίδια ώρα αγνοούν προκλητικά τα αιτήματα των εργαζομένων για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, που είναι και η μοναδική λύση στο πρόβλημα».

Οσον αφορά τις πραγματικές στοχεύσεις της, τονίζει ότι «με την εκχώρηση της αρμοδιότητας απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες, ουσιαστικά η κυβέρνηση μετακυλίει την ευθύνη έκδοσης της σύνταξης στον ασφαλισμένο, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του, χρηματοδοτεί με τον ιδρώτα των εργαζομένων και "σπονσοράρει" τα μεγάλα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, αφήνει στο έλεος των χρόνιων "καθυστερήσεων" όποιον συνταξιούχο δεν θέλει να ακολουθήσει τον ιδιωτικοποιημένο δρόμο έκδοσης της σύνταξης και ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στον ΕΦΚΑ.

Η εργασιακή γαλέρα και η εντατικοποίηση της εργασίας που βιώνουμε σήμερα, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Εκτός από υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ θα γίνουμε και υπάλληλοι των πιστοποιημένων γραφείων, αφού στην ουσία εμείς θα κάνουμε όλοι τη δουλειά. Ενα παρόμοιο σκηνικό ζούμε ήδη με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει να περάσει τον ασφαλιστικό βίο στη βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ. Οι ελλείψεις και τα λάθη που παρατηρούνται μας υποχρεώνουν να κάνουμε διπλό έλεγχο, διπλή δουλειά.

Διαπιστώνουμε ότι στην τροπολογία δεν ορίζεται κανένα χρονικό όριο επεξεργασίας του συνταξιοδοτικού φακέλου από τον ιδιώτη και δεν υποχρεούται να τηρεί σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια αίτηση μπορεί να εκκρεμεί στο "πιστοποιημένο γραφείο" από μερικές μέρες μέχρι... ανάλογα με το "γρηγορόσημο" που μπορεί να πληρώσει ο συνταξιούχος!».

Τέλος υπογραμμίζει πως «με την πρόσβαση των ιδιωτικών γραφείων στα αρχεία του ΕΦΚΑ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, "χρήσιμα" σε ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ με τον αγώνα μας θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Με την απεργία στις 6 του Μάη και το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα απαντήσουμε αγωνιστικά στην παραπέρα κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στο μεταξύ, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη «εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων συνταξιοδότησης» και με ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτή «εγείρει σειρά ζητημάτων ως προς την τήρηση των διαδικαστικών εγγυήσεων που απορρέουν από την αρχή του κράτους δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ